Λιμενάρχης: Σε διεθνή χωρικά ύδατα τα κρουαζιερόπλοια – Νικολιδάκης: Η Μεσαρά «βράζει»

Πρέπει να διαβάσετε

Αναβρασμός επικρατεί στο δήμο Φαιστού και σε όλη την περιοχή της Μεσαράς, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προβλέπει μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό με ιδιωτικά σκάφη.

Το πρωί της Πέμπτης, με αφορμή εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία πρέπει να δημιουργηθεί στα κατά τόπους λιμεναρχεία μια λίστα με ιδιώτες που θα προφέρουν εθελοντικά (λαμβάνοντας βέβαια και αποζημίωση) τις υπηρεσίες τους για την μεταφορά ασθενών με Covid-19 σε συνδυασμό με την παρουσία κρουαζιερόπλοιων ξένων συμφερόντων στα ανοιχτά του κόλπου της Μεσαράς, δημιούργησε αναστάτωση με φορείς και κατοίκους να αποκλείουν συμβολικά το δρόμο στους Καλούς Λιμένες.

Για το θέμα μίλησαν τον ενημερωτικό μαραθώνιο του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA, o δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης και ο Λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής.

«Δεν θα μπορέσουμε να χαλιναγωγήσουμε τον κόσμο»

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι στους Καλούς Λιμένες ή στον Κόκκινο Πύργο θα δημιουργηθεί μια πύλη εισόδου για να έρχονται ασθενείς από κρουαζιερόπλοια», ανέφερε ο κ. Νικολιδάκης.

«Γνωρίζουμε ότι στο Λιμεναρχείο των Καλών Λιμένων ήδη τρεις ιδιώτες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να μεταφερθούν ασθενείς με τα σκάφη τους», ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού ενώ τόνισε πως σε επικοινωνία με το λιμεναρχείο του μεταφέρθηκε πως «αν λάβουμε εντολή είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε».

Ο κ. Νικολιδάκης ανέφερε πως συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων. «Αν στο πρώτο περιστατικό με την επιβάτιδα του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, που ούτε οι αρχές γνώριζαν πως έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, δεν είχαμε λάβει τελευταία στιγμή μέτρα αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί;», ανέφερε ο κ. Νικολιδάκης και συμπλήρωσε:

«Οι υγειονομικές δομές της Κρήτης είναι τέτοιες που σε ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, πόσο μάλλον να ανοίξει και μια τέτοια ιστορία και να δέχονται και επιβάτες πλοίων», σημείωσε.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη τόνισε ο ίδιος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήδη στην περιοχή μας ο κόσμος είναι σε πολύ μεγάλο αναβρασμό, σε μια ενδεχόμενη νέα περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να χαλιναγωγήσουμε τον κόσμο».

Ο κ. Νικολιδάκης τόνισε πως υπάρχουν μεγάλα λιμάνια, κοντά σε μεγάλα νοσοκομεία, όπου μπορούν να προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια. «Δεν θα διακινδυνεύσουμε να περάσουν τη μισή Κρήτη για να τους πάμε σε μεγάλα νοσοκομεία»,  κατέληξε.

«Εφαρμόζουμε τις εντολές που μας δίνονται»

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν συνδέεται με κάποιο υφιστάμενο συμβάν στην περιοχή», τόνισε ο Λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα κρουαζιερόπλοια πλέουν σε διεθνή χωρικά ύδατα, τουλάχιστον 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νότιας Κρήτης, στο πλαίσιο απαγόρευσης κατάπλου στα λιμάνια και δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία με το λιμεναρχείο.

Σε ότι αφορά την ΠΝΠ που προβλέπει την εθελοντική συνδρομή ή και επίταξη ιδιωτικών σκαφών για τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό, και αν αυτή θα γίνεται από τους ιδιώτες ή αν απλά θα χρησιμοποιούνται τα σκάφη τους, ο λιμενάρχης τόνισε πως ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες αυτών των διακομιδών.

«Μέχρι στιγμής στις διακομιδές ασθενών συνδράμουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος», ανέφερε ο κ. Δουβής, «ωστόσο επειδή δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας κάθε λιμενική αρχή θα δημιουργήσει τη σχετική λίστα με τους ιδιώτες που θα διαθέσουν τα σκάφη τους σε περίπτωση που χρειαστεί».

Σε ότι αφορά την μεταφορά ασθενών από πλοία ο ίδιος ανέφερε πως τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και το ΕΚΑΒ έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχα περιστατικά στον Πειραιά. «Εμείς εφαρμόζουμε οδηγίες και εντολές που μας δίνονται κεντρικά», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα