Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Λέων: Η Τζωρτζίνα δεν υπέφερε μόνο από έναν εξωγενή παράγοντα, η κεταμίνη ήταν η χαριστική βολή

Πρέπει να διαβάσετε

Στην υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας το πρωί  στην ΕΡΤ.

Αρχικά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφέρθηκε στις αναρτήσεις που έχει κάνει για την υπόθεση με τους θανάτους των παιδιών στην Πάτρα.

Ανέλυσε για ακόμη μια φορά, το σκίτσο που ανέβασε στο Twitter και δείχνει έναν αριστερόχειρα δράστη που κλείνει το στόμα και τη μύτη του θύματος με τέτοιο τρόπο ώστε να προκληθούν αμυχές ψηλά, στη βάση της μύτης, όπως ακριβώς είχε και η Μαλένα στις φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Εξήγησε επίσης γιατί η Μαλένα δεν μπορεί να είχε σε καμία περίπτωση ηπατική ανεπάρκεια. «Το πρώτο σύμπτωμα της ηπατικής ανεπάρκειας είναι ο ίκτερος, που δεν εντοπίστηκε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για εξωγενή παράγοντα πολύ κοντά στην οικογένεια που έχει οδηγήσει τουλάχιστον το ένα παιδί στο θάνατο, απάντησε ότι «όσον αφορά την Τζωρτζίνα είναι επιβεβαιωμένο». «Και θα ήθελα να εκφράσω μια αμιγώς προσωπική κρίση, που δεν έχει να κάνει με στοιχεία αλλά με ό,τι έχω προσλάβει εγώ και με τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο δράστης και στα τρία παιδιά.

Η Τζωρτζίνα δεν είμαι βέβαιος, και σε συνδυασμό με αυτές τις λέξεις που αναφέρατε, ότι υπέφερε από μόνο έναν εξωγενή παράγοντα. Η Τζωρτζίνα υπέφερε, είναι βέβαιο, αλλά το ποιος είναι ο εξωγενής παράγοντας που επιδρούσε κάθε φορά δεν το γνωρίζουμε. Και δεν είμαι και βέβαιος ότι μπορούμε να το μάθουμε για όλα τα περιστατικά».

«Το σίγουρο είναι όμως ότι τον καθοριστικό ρόλο είχε η κεταμίνη. Και αν θέλετε την χαριστική βολή, σε ένα κοριτσάκι που πραγματικά υπέφερε πάρα πάρα πολύ», σημείωσε επίσης.

«Για τα δύο πρώτα περιστατικά είναι σε μια διαδικασία πραγματογνωμοσύνης από δύο συναδέλφους, οι οποίοι είναι πολύπειροι και άνθρωποι που κανείς από εμάς δεν αμφισβητεί. Όσον αφορά την προσωπική μου πάντα εκτίμηση και για τα δύο πρώτα περιστατικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και για εξωγενή παράγοντα, ο οποίος βέβαια είναι διαφορετικός από τον τελικό παράγοντα της Τζωρτζίνας και νομίζω ότι περιγράφεται πλήρως ειδικά στο βρέφος απ’ όλα τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά και στην Μαλένα, απ’ όλα τα στοιχεία που οι έμπειροι συνάδελφοι θα συλλέξουν».

Οι αναζητήσεις τις Πισπιρίγκου στο Διαδίκτυο και οι καταθέσεις των γιατρών για την Τζωρτζίνα

Ο πλήρης κατάλογος των λέξεων που αναζητούσε στο διαδίκτυο η Ρούλα Πισπιρίγκου την περίοδο μεταξύ της 12ης και 28ης Ιανουαρίου του 2022 λίγες μόλις ημέρες πριν φύγει από τη ζωή η 9χρονη κόρης της, έρχεται στο φως της δημοσιότητας και ενοχοποιεί την κατηγορούμενη. Συγκεκριμένα, η μητέρα των τριών παιδιών είχε προχωρήσει σε αναζητήσεις μεταξύ άλλων για αναισθητικά φάρμακα, έλλειψη οξυγόνου στον ανθρώπινο οργανισμό, αναισθησία στα παιδιά, εγκεφαλική ατροφία και φαινοβαρβιτάλη.

Η παιδίατρος και ο εντατικολόγος που έζησαν από κοντά τις τελευταίες δραματικές ώρες της 9χρονης Τζωρτζίνας πριν φύγει από τη ζωή, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» περιγράφουν στις καταθέσεις τους με τα πιο μελανά χρώματα τα ανεξήγητα επεισόδια κρίσεων του μικρού παιδιού, τις προσπάθειες για να την κρατήσουν στη ζωή, ενώ στέκονται στις χρονικές συγκυρίες και στη ψυχρή στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου, όταν πληροφορείται από τους γιατρούς ότι το παιδί της είναι νεκρό.

«Το πρωί του Σαββάτου, στις 29 Ιανουαρίου 2022, μόλις τελειώσαμε την εξέταση της Τζωρτζίνας, συνεχίσαμε τις επισκέψεις σε άλλους ασθενείς. Ενώ βρισκόμασταν στο διάδρομο, βγήκε η μαμά της και μας είπε ότι το παιδί έκανε επεισόδιο. Αμέσως μπήκαμε όλη η ομάδα. Το παιδί είχε στρέψει το κεφάλι του αριστερά με προσηλωμένο βλέμμα, κόρες σε μυδρίαση, ταχυκαρδία και έβγαζε ήχο γκρίνιας. Μετά από 3 λεπτά χορηγήθηκε φάρμακο και σταμάτησε το επεισόδιο. Μετά από 25 λεπτά,μας ειδοποίησε ξανά η μητέρα για δεύτερο επεισόδιο. Έτρεξα πρώτη στο θάλαμο και είδα ότι το παιδί παρουσίαζε ίδια εικόνα με το πρώτο επεισόδιο. Το επεισόδιο αυτό σταμάτησε μόνο του μετά από 1,5 λεπτό» αναφέρει στην κατάθεσή της, η παιδίατρος της Τζωρτζίνας.

Στις 14:30 το μεσήμερι, η Τζωρτζίνα παρουσίασε και τρίτο ανεξήγητο επεισόδιο, που έμελλε να είναι και το μοιραίο. Η ομάδα των παιδιάτρων ξεκίνησε άμεσα ανάνηψη και αμέσως κάλεσαν τον εντατικολόγο της ΜΕΘ παιδιών που βρισκόταν στον πέμπτο όροφο.

«Χρειαστήκαμε περίπου 3 λεπτά να πάρουμε τον εξοπλισμό μας και να κατέβουμε στον 4ο όροφο. Όταν μπήκαμε στο δωμάτιο της 9χρονης, η μητέρα ήταν μέσα στο δωμάτιο και την βγάλαμε αμέσως έξω. Το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοηκό με περιστοματική κυάνωση και μυδρίαση. Στο μόνιτορ βλέπαμε χαμηλό κορεσμό και σφύξεις. Ακροαστικά άκουσα γύρω στις 35 σφύξεις» ανέφερε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου.

Ο εντατικόλογος και η ομάδα του έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να επαναφέρουν την Τζωρτζίνα. Κατά την διάρκεια της ανάνηψης όπως αναφέρει στην κατάθεσή του, τηλεφώνησε και τον καρδιολόγο του Ωνασείου για να τον ενημέρωσει, ενώ του έστειλε και φωτογραφίες από το μόνιτορ.

Μετά από αρκετή ώρα που η 9χρονη δεν ανταποκρινόταν, πήγε να ενημερώσει την μητέρα της, αλλά η αντίδρασή της ήταν αναπάντεχη. Η 33χρονη κατηγορούμενη στην ανακοίνωση του θανάτου της Τζωρτζίνας, άρχισε να του κάνεις ερωτήσεις, με αποκορύφωμα αν λειτουργεί ο βηματοδότης. Κατί που όπως αναφέρει ο γιατρός, του έκανε εντύπωση καθώς δεν είναι η αντίδραση που περιμένεις από μια μητέρα τη στιγμή που μαθαίνει ότι το παιδί της έφυγε από τη ζωή.

«Βγήκα από το δωμάτιο και ενημέρωσα τη μητέρα ότι το παιδί είναι άσφυγμο, απνοϊκό, ότι έχει πεθάνει ουσιαστικά και προσπαθούμε να επαναφέρουμε στη ζωή. Η μαμά μας είπε να συνεχίσουμε γιατί και στο προηγούμενο επεισόδιο στην Πάτρα το παιδί ανέκτησε καρδιακό ρυθμό και αναπνοή μετά από 55 λεπτά ανάνηψης. Η δεύτερη ερώτηση που μου έκανε είναι αν γνωρίζω αν δουλεύει ο βηματοδότης. Η αλήθεια είναι ότι όταν ανακοινώνεις σε ένα γονιό ότι το παιδί του ουσιαστικά έχει φύγει από τη ζωή και κάνεις προσπάθεια να το επαναφέρεις δεν περιμένεις να σε ρωτήσει αν δουλεύει ο βηματοδότης. Αυτή η ερώτηση μου έκανε εντύπωση» είπε ο εντατικολόγος.

Η ψύχραιμη στάση της μητέρας, τα λόγια και οι αντιδράσεις παραξένευσαν και την παιδίατρο της Τζωρτζίνας.

«Κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, συνάντησα τη μαμά της Τζωρτζίνας στον διάδρομο, έξω από το θάλαμο. Της είπα συλλυπητήρια, με ευχαρίστησε που μαζί με τους άλλους ιατρούς τρέξαμε να σώσουμε την κόρη της και δεν είπαμε κάτι άλλο. Μου έκανε εντύπωση ότι λίγη ώρα μετά το θάνατο του τρίτου παιδιού της ήταν ψύχραιμη. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία μαμά που έκλαιγε και ούρλιαζε για το παιδί της. Αυτό μου έκανε εντύπωση, όλες τις ημέρες που ήταν στο νοσοκομείο με την Τζωρτζίνα, γιατί η Τζωρτζίνα ήταν μία βαριά περίπτωση ασθενούς, πόσο μάλλον την ημέρα του θανάτου της» αναφέρει η παιδίατρος.

Συγκινεί το γεγονός ότι ο ίδιος εντατικολόγος, πριν από 3 χρόνια, είχε προσπαθήσει να επαναφέρει και την Μαλένα. Ο ίδιος γιατρός της ΜΕΘ είχε κληθεί να κάνει ανάνηψη και στη 3χρονη, τον Απρίλιο του 2019, όταν ξαφνικά έβγαλε ένα βρόγχο την ώρα που βρισκόταν στο δωμάτιο μόνο με τη μητέρα της και λίγα λεπτά μετά έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή.

«Όταν μου είπαν το όνομα της ασθενούς, θυμήθηκα ότι εγώ είχα κάνει προσπάθεια ανάνηψης στην αδελφή της, τη Μαλένα, η οποία κατέληξε στο Ογκολογικό τμήμα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτή την περίπτωση γιατί ήταν ένα φαινοτυπικά υγιέστατο παιδί τριών περίπου ετών. Και στα δύο παιδάκια, και στην Τζωρτζίνα και στην Μαλένα, κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Δεν έχω επιστημονική απάντηση γιατί η Τζωρτζίνα δεν ανταποκρίθηκε στην ανάνηψη και την άμεση χορήγηση αδρεναλίνης» αναφέρει στην κατάθεσή του.

Τέλος ο εντατικόλογος στην κατάθεσή του είναι σαφής για τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα, την ώρα που προσπαθούσαν να την επαναφέρουν.

«Συνεχίσαμε την προσπάθεια ανάνηψης περισσότερο από μια ώρα χωρίς καμία ανταπόκριση και η ασθενής κατέληξε. Τα φάρμακα που δόθηκαν στην ασθενή όταν αναλάβαμε εμείς τη διαδικασία της ανάνηψης ήταν η αδρεναλίνη και το ροκουρόνιο. Κανένα άλλο φάρμακο δεν δόθηκε από εμάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάνηψης δεν είχαμε καμία κλινική ανταπόκριση, ούτε αυτόματη αναπνοή, ούτε εγκαταστάθηκε ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς» είπε στην κατάθεσή του ο εντατικολόγος.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα