Λέκκας: Χρονική σύμπτωση η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σε τέσσερις περιοχές – Γιατί δεν τον ανησυχεί η Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Για τα πορίσματα της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου που αφορούν την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ σχετικά με την ανησυχία που έχει προκαλέσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε, σεισμική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή υπάρχει σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας. «Θεωρούμε ότι υπάρχει μόνο χρονική σύμπτωση σε αυτό και όχι κάποιο γενικότερο αίτιο που προκαλεί τη σεισμική δραστηριότητα. Στη μεν Κρήτη, τόσο βόρεια όσο και νότια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ακόμα και μεγάλοι σεισμοί να γίνουν, η Κρήτη δεν κινδυνεύει γιατί οι εστίες είναι πολύ μακριά», σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

«Όσον αφορά στη Θήβα, η σεισμική δραστηριότητα θεωρείται ότι είναι σε αποδρομή και είναι τα τελευταία γεγονότα που συνέθεσαν μια ακολουθία που κράτησε δύο χρόνια. Στην Πελοπόννησο επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα, στην Εύβοια όπου υπήρξαν τρεις περιοχές που καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα, ούτε εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς επίσης είναι σε αποδρομή».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μόνο πρόβλημα που διέκρινε η Επιτροπή είναι στη Λέσβο καθώς εκεί βρίσκεται ένας πολύπλοκος ρηξιγενής ιστός που δίνει σεισμούς, αλλά σε μία πολύ εντοπισμένη γεωγραφική περιοχή. Δεν έχει, λοιπόν, ευρύτητα η σεισμική δραστηριότητα. Εντοπίζεται, αλλά τα κτίρια συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, δεδομένης της ισχύος του σεισμού.

Λέκκας: Νέα εποχή για την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα εποχή. Μέχρι τώρα, η Επιτροπή αποτελείτο από 35 περίπου μέλη, συνεδρίαζε μετά από κάθε σεισμική δραστηριότητα, αργούσε να εκδώσει αποφάσεις, ήταν μια χαοτική κατάσταση.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδη, η Επιτροπή είναι πενταμελής και κάθε μέλος εκπροσωπεί το ίδρυμα από το οποίο προέρχεται και έτσι η Επιτροπή είναι πολύ ευέλικτη και συνεδριάζει αρκετές φορές όταν υπάρχει μια σεισμική δραστηριότητα, κάποιο πρόβλημα ή κάποια πληροφόρηση για επικείμενη σεισμική δραστηριότητα.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα