Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν μια μυστηριώδη ουσία στα κεφάλια και το λαιμό αρχαίων μούμιων που βρέθηκαν στο Tarim της Κίνας, ανακάλυψαν ότι ήταν το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρχικά το αινιγματικό υλικό πάνω σε αρκετές από τις μούμιες που ήταν θαμμένες στο νεκροταφείο Xiaohe στη λεκάνη Tarim της βορειοδυτικής Κίνας πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Τώρα, οι δοκιμές DNA αποκάλυψαν ότι το μυστηριώδες τυρί κεφίρ, ένα προβιοτικό μαλακό τυρί, παρήχθη χρησιμοποιώντας αγελαδινό και κατσικίσιο τυρί πριν από χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου) στο περιοδικό Cell.
Το τυρί περιείχε πολλά είδη βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus kefiranofaciens και Pichia kudriavzevii, τα οποία βρίσκονται και τα δύο στους σύγχρονους κόκκους κεφίρ.
Αυτοί οι κόκκοι είναι «συμβιωτικές καλλιέργειες» που αποτελούνται από ένα μείγμα βακτηρίων και μαγιάς, τα οποία ζυμώνουν το γάλα σε τυρί, παρόμοιο με ένα «προζύμι», σύμφωνα με μια δήλωση.
«Αυτό είναι το αρχαιότερο γνωστό δείγμα τυριού που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Qiaomei Fu, παλαιοντολόγος στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο. «Τα τρόφιμα όπως το τυρί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθιστώντας αυτό μια σπάνια και πολύτιμη ευκαιρία να μάθουμε για τις μεθόδους των αρχαίων Κινέζων».
Ο Fu πρόσθεσε ότι «η μελέτη του αρχαίου τυριού με μεγάλη λεπτομέρεια μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη διατροφή και τον πολιτισμό των προγόνων μας».
Οι ερευνητές προσδιόρισαν επίσης ότι οι κόκκοι L. kefiranofaciens συνδέονταν στενά με παρόμοιους που προέρχονταν από το Θιβέτ.
Με τον προσδιορισμό της αλληλουχίας των βακτηριακών γονιδίων, οι ερευνητές θα μπορούσαν να «παρακολουθήσουν πώς εξελίχθηκαν τα προβιοτικά βακτήρια τα τελευταία 3.600 χρόνια.