Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Le Monde: Παρωδία η δίκη του Οσμάν Καβάλα στην Τουρκία

Πρέπει να διαβάσετε

Παρωδία χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde την δίκη στην Τουρκία του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης και της χρηματοδότησης των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013.

«Ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά από παρωδία δίκης στην Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Le Monde.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε ήδη τη διαδικασία επί παραβάσει του ευρωπαϊκού Δικαίου λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί, από το 2019, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που ζητούσε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Κατά την εφημερίδα οι δικαστές του Στρασβούργου είχαν κρίνει ότι η παρατεταμένη κράτησή του, χωρίς δίκη, πρόδιδε την επιθυμία της Άγκυρας «να τον κάνει να σιωπήσει» και «μαζί του όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με την άρνησή της να εκτελέσει την απόφαση της ΕΣΔΑ, η τουρκική κυβέρνηση, που έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, καταλήγει η εφημερίδα.

Ισόβια στον Οσμάν Καβάλα για απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν

Ο Οσμάν Καβάλα ήταν προφυλακισμένος εδώ και τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, παρά τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ο εκδότης, επιχειρηματίας και αντιβιστής που καταδικαστηκε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, σε «ειδικά» ισόβια με αυστηρότερους όρους κράτησης, αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, γνωστές ως διαδηλώσεις του Πάρκου Γκεζί , και επιπλέον ότι συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

Ο 65χρονος Καβάλα κρατείται από τα τέλη του 2017 στις φυλακές της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητούσε την αποφυλάκισή του από το 2019 .

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, όμως, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Και εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπείας στην ίδια υπόθεση, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να παραμείνει ο Καβάλα στη φυλακή. Με την απόφασή του το δικαστήριο την Δευτέρα, απήλλαξε τον Καβάλα από την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω αμφιβολιών.

Η υπόθεση Καβάλα είχε προκαλέσει, τον περασμένο Οκτώβριο, κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, όταν πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, είχαν ζητήσει από την Τουρκία την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ διέταξε τότε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) και να απελαθούν από την Τουρκία οι οι δέκα πρέσβευτές. Η κρίση αργότερα αποσωβήθηκε με μία γενικόλογη εξήγηση που έδωσαν οι πρέσβεις περί εφαρμογής του Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και η εντολή Ερντογάν δεν εκτελέστηκε.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα