Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, επιχείρησε να δώσει μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο δικηγόρος Φραγκίσκος Λαμπρινός.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινός, υπάρχουν δύο πυλώνες στα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Ο πρώτος είναι η αυστηροποίηση των ποινών, που προβλέπεται στο άρθρο 41 Σ.Τ. του αθλητικού νόμου, όλα τα αδικήματα συλλήβδην, πάνε σε ένα πλαίσιο ποινής που αγγίζει τα 5 έτη και καταργεί τη δυνατότητα αναστολής στους καταδικασθέντες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δικάζεται για αδίκημα που σχετίζεται με τον οπαδισμό, θα πηγαίνει φυλακή».
Πρόσθεσε δε, πως ο αθλητικός νόμος έχει εφαρμογή σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στα γήπεδα και στους περιβάλλοντες χώρους. «Όχι όταν γίνονται συμπλοκές στο δρόμο ή σε άλλα σημεία εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων».
Ο δεύτερος άξονας, όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινός, είναι οι λέσχες φιλάθλων, οι ΠΑΕ και τα οργανωμένα σωματεία. «Εκεί η πολιτεία φαίνεται ότι προσπαθεί να περιορίσει την είσοδο των ανθρώπων που είναι πιθανό να διαπράξουν αδικήματα. Μετατοπίζει στις ΠΑΕ και τα οργανωμένα σωματεία ένα μερίδιο ευθύνης για την παρακολούθηση των φιλάθλων κλπ. και διάφορα άλλα μέτρα που έχω ξανακούσει. Όλα αυτά οι Έλληνες, τα έχουμε ακούσει ξανά! Ο αθλητικός νόμος έχει αλλάξει 7 – 8 φορές και βεβαίως τα μέτρα αυτά έχουν ληφθεί ξανά στο παρελθόν χωρίς να αποδώσουν. Θα πρέπει μετά από 3 μήνες, 6 μήνες, να υπάρχουν οργανωμένες δομές ώστε αυτό το πράγμα να ησυχάσει ή να περιοριστεί».
Κλείνοντας και σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, ζητάμε την εκτόνωση που μπορεί να δώσει μια ποινή αλλά δεν κοιτάμε τι γίνεται πριν ή μετά το έγκλημα. «Πιστεύω πολύ στην πρόληψη. Οι περισσότεροι παραβατικοί δράστες, έχουν “προειδοποιήσει”, έχουν εμπλακεί ξανά σε αξιόποινες πράξεις, χωρίς να έχουν τεθεί υπό συστηματική παρακολούθηση της πολιτείας. Μετά την επιβολή της ποινής, η πολιτεία χάνει την επαφή με τους δράστες, πρέπει να υπάρχει μια οργανωμένη δομή που να παρακολουθεί τι γίνεται πριν και τι μετά».