«Ξέρουμε από πού ξεκινήσαμε το 2014 και ξέρουμε που πάμε. Και η διαδρομή αυτή δεν έχει όπισθεν! Κοιτάμε μπροστά», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Δύναμης Πολιτών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Παρουσία πλήθους στελεχών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και δημοτών, η «Δύναμη πολιτών» έκοψε την πίτα της με τον Βασίλη Λαμπρινό να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής προσπάθειας της παράταξης αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα παραμένει άσβεστη. Και εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα, όπως το πίστευα και το 2014, ότι διαθέτουμε τις γνώσεις, τις ιδέες, τις ικανότητες για να οδηγήσουμε το Ηράκλειο στο αύριο που του αξίζει – πλέον διαθέτουμε και κάτι ακόμα, εξαιρετικά πολύτιμο: την εμπειρία. Αυτή η πίστη μου, μαζί με το …κουσούρι που έχω να μην αφήνω μισές δουλειές και να θέλω ολοκληρώνω ότι ξεκινάω, είναι οι βασικοί λόγοι που με φέρνουν και πάλι εδώ μαζί σας, επικεφαλής αλλά και στρατιώτη στην κοινή μας προσπάθεια να αλλάξουμε την πόλη».

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ηρακλείου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Τι είναι αυτό που μας ενώνει? Η αγάπη για την πόλη, η συλλογική μας ευθύνη απέναντί της είναι μια προφανής απάντηση. Αλλά υπάρχει και κάτι περισσότερο.

Υπάρχει η ατομική ευθύνη! Η επίγνωση ότι αν θέλεις να αφήσεις πίσω σου έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που σου δόθηκε οφείλεις να απλώσεις το χέρι στον διπλανό σου και να μην το αφήσεις όσο απαιτεί το χρέος σου.

Αυτή η επίγνωση μας συνέδεσε άρρηκτα, το 2014 και μας βοήθησε να συγκροτήσουμε την ισχυρή ομάδα που πέτυχε μια ιστορική νίκη για το Ηράκλειο. Κι αυτή μας κάνει να φτιάχνουμε σήμερα μια ακόμα ισχυρότερη ομάδα, με δοκιμασμένα στελέχη και σημαντικό έργο, με μέλη που ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα αλλά και νέους υποψηφίους που μας τιμούν με την απόφασή τους να θέσουν τις γνώσεις, την εμπειρία και το κέφι τους στην υπηρεσία του Ηρακλείου.

Η δική τους φρεσκάδα, και το γεγονός ότι πρόκειται για εξαιρετικούς ανθρώπους με υψηλό ήθος, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η «Δύναμη Πολιτών» έρχεται από μακριά για να φτάσει μακριά».

Ο κ Λαμπρινός έκανε μάλιστα και έναν σύντομο απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής:

«Η «Δύναμη Πολιτώ» ανήκει σε όλους τους Ηρακλειώτες – Είναι όλοι οι Ηρακλειώτες: οι άνθρωποι που αγαπούν την πόλη τους και προσπαθούν να την αλλάξουν, αλλάζοντας πρώτα τον εαυτό τους. Είμαστε και θα είμαστε εδώ, πράγματι ανεξάρτητοι, πράγματι ανυποχώρητοι, πράγματι μαχητικοί, χωρίς φανφάρες και λαϊκισμούς. Να σας θυμίσω μόνο, για την ιστορία, ότι όλοι κόπτονται σήμερα για ανεξαρτησία. Το 14 μας έλεγαν ελιτίστες, και «απολιτίκ». «Ακοματίκ» ναι, για να χρησιμοποιήσω τον νεολογισμό. «Απολιτίκ» όμως ποτέ»! Έχουμε καταφέρει πολλά μέχρι στιγμής!

Με οδηγό το προεκλογικό μας πρόγραμμα, και χάρις στην σκληρή δουλειά των εργαζομένων στον Δήμο, οι οποίοι συχνά καλούνται να υπερβάλλουν εαυτόν , εξαιτίας της
υποστελέχωσης των υπηρεσιών, και το πράττουν αδιαμαρτύρητα, χάρις στους εθελοντές με την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά τους, χάρις ασφαλώς και στα στελέχη της «Δύναμης Πολιτών», εκλεγμένα ή μη, χάρις σε όλη αυτή την μεγάλη παρέα που εργάζεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια για την πρόοδο του τόπου, προσεγγίζουμε βήμα – βήμα τον στόχο
μας, να καταστήσουμε το Ηράκλειο – Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου.

Δεν το λέμε εμείς. Το βεβαιώνουν οι διαρκείς διεθνείς διακρίσεις που απονέμονται, η μια πίσω απ’ την άλλη, στον Δήμο μας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η UNESCO μας κατέταξε στην 3η θέση παγκοσμίως, για τα προγράμματα δια βίου μάθησης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Τον Δεκέμβριο του 2018 το Ηράκλειο τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια από τις 30 ισχυρότερες ψηφιακές πόλεις της Ευρώπης.

Επί δυο συνεχόμενες χρονιές, η ανεξάρτητη εταιρεία παροχής ερευνών Euromonitor μας κατατάσσει στους πιο περιζήτητους προορισμούς του κόσμου και το 2017 μας ανέδειξε τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη.

Τα δύο πολιτιστικά φεστιβάλ του Δήμου, το «Τέχνη Καθ΄ Οδόν» και το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» εντάχθηκαν στο καλεντάρι του ΕΟΤ και κερδίζουν κάθε χρόνο
όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση, εντός και εκτός Κρήτης. Δώσαμε πολιτιστική ταυτότητα στην πόλη μας, και ξεκινούμε την προσπάθεια για να πετύχουμε το ίδιο στα χωριά μας.

Η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο διάλεξε για έδρα της το Ηράκλειο και το Παγκρήτιο Στάδιο, ενώ και η Εθνική Μπάσκετ το επέλεξε για πολλούς από τους εντός έδρας αγώνες της.

Ολοένα περισσότερες πόλεις διεκδικούν την αδελφοποίηση με το Ηράκλειο: με το Τολέδο ολοκληρώσαμε ήδη την ιστορική αδελφοποίηση. Και έχουμε υπογράψει πρωτόκολλα αδελφοποίησης με την Τάμπα της Αμερικής, το Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας, την Τσουκάριτσα της Σερβίας, έπεται η Βενετία, και οι συμφωνίες με άλλους Δήμους που φέρνουν εξωστρέφεια, τουρισμό, εμπορικές συνεργασίες, δράσεις, και ιδέες στην πόλη μας.

Με λίγα λόγια: το Ηράκλειο μέσα σε μια πενταετία έχει γίνει μια εξωστρεφής, περιφερειακή πρωτεύουσα αθλητισμού και πολιτισμού, αναπτύσσοντας παράλληλα μεγάλη τουριστική
δυναμική».

Και συνέχισε:

«Ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για πρώτη φορά, δημόσιες διαβουλεύσεις με τους φορείς και τους πολίτες, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, επίσης για πρώτη φορά, αναβάθμιση του εθελοντικού κινήματος και συμμετοχή των δημοτών στις δράσεις του Δήμου, δημιουργία του Δημοσκοπίου – ενός πρωτοποριακού θεσμού, για την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών. Έτσι καθιστούμε τους δημότες κοινωνούς του αγώνα μας για ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας.

Γιατί κάθε δημότης που νοιάζεται για το Ηράκλειο και συμμετέχει σήμερα λίγο περισσότερο από χθες, αποτελεί κέρδος σημαντικότερο από οποιαδήποτε ανάπλαση. Αντικαθιστούμε το διάτρητο υδρευτικό δίκτυο της πόλεως, εξαιτίας και του οποίου οι απώλειες του τιμολογούμενου νερού πλησιάζουν το 50%, έχοντας διεκδικήσει και εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στο Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες, απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Αλλάζουμε τα κατεστραμμένα υδρόμετρα, ανοίξαμε γεωτρήσεις, ξεκινάμε απογύψωση νερού σε γεώτρηση μέσα στη ΔΕΥΑΗ, για να μην εξαρτώμεθα από το φράγμα Αποσελέμη. Από αυτό το καλοκαίρι, περίπου 5.000 κυβικά την μέρα, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΗ στην υδροδότηση.

Ακόμη: έχουμε ξεκινήσει τη δύσκολη προσπάθεια αποκατάστασης του σχεδόν κατεστραμμένου οδικού δικτύου της πόλης, με τη μεγαλύτερη εργολαβία που έχει γίνει ποτέ για ασφαλτοστρώσεις.

Η πιστοποίηση των παιδικών χαρών του Ηρακλείου, που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια εξελίσσεται ήδη με γοργούς ρυθμούς. Το ίδιο και οι παρεμβάσεις άνω των 2 εκατομμυρίων  ευρώ στα σχολικά συγκροτήματα, τα οποία χρειάστηκε επιπλέον, να νομιμοποιήσουμε, αφού είχαν κτισθεί χωρίς άδεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ προχωρήσαμε και σε μακροσκοπικό έλεγχο σε όλα τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής.

Ανανεώνουμε τον πεπαλαιωμένο στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Αγοράσαμε 10 καινούργια απορριμματοφόρα, πήραμε 2 ακόμα από την ΕΑΑ, παραλαμβάνουμε 2 μικρότερα το επόμενο διάστημα ενώ προχωρά η διαδικασία για την προμήθεια άλλων 5 μεγάλων. Συνολικά, ολοκληρώνουμε την μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει ποτέ στο αμαξοστάσιο του Δήμου, με 19 καινούργια απορριμματοφόρα.

Ανακαινίσαμε και συνεχίζουμε την ανακαίνιση των παιδικών σταθμών, κάνουμε εκτεταμένες παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, κατασκευάσαμε καινούργια Ιχθυαγορά».

Έχουμε καιρό να συζητήσουμε για τα τεχνικά και μη έργα που έγιναν στον Δήμο, όπως και για τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην πόλη – το Πολιτιστικό, όπου ολοκληρώνουμε τώρα τη δεύτερη και δυσκολότατη φάση του, την Ανάπλαση του Σταυρού, την Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, την Αποκατάσταση του Κόλπου του Δερματά και τόσα άλλα. Και μέσα σε ποιες συνθήκες! Με τη χώρα σε πτώχευση, με capital controls, με μιαν απίστευτη γραφειοκρατία χάριν των δανειστών, με το νόμο για τα τεχνικά έργα να αλλάζει κάθε δεύτερη μέρα. Να γυρίζουν οι προκηρύξεις πίσω η μια μετά την άλλη και να πρέπει να ξαναγίνουν απ’ την αρχή.

Έχουμε καιρό να αναλύσουμε και το θέμα των αυθαίρετων κατασκευών στα καταστήματα εστίασης. Η δική μας θέση είναι έτσι κι αλλιώς ξεκάθαρη και θέλω με την ευκαιρία απλώς να επαναλάβω ότι: δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος, δεν κάνουμε εξαιρέσεις, απαιτούμε από όλους να τηρήσουν την νομιμότητα και να σεβαστούν τους συναδέλφους τους αλλά και τους δημότες, σε σχέση με την λειτουργία και των αξία των κοινόχρηστων χώρων.

Έχουμε καιρό, επίσης, να αναφερθούμε εκτενέστερα και στο πλέγμα υπηρεσιών στήριξης που αναπτύξαμε για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Επιγραμματικά θα σας πω ότι: το Ηράκλειο διαθέτει σήμερα κέντρο αστέγων με εικοσιτετράωρη, για πρώτη φορά, φροντίδα, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ιατρείο σε μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις με δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι και 1.000 ωφελούμενων τον
μήνα, κοινωνικό φροντιστήριο και στις τέσσερις δημοτικές κοινότητες όπως και στις Βασιλειές, δωρεάν σχολικά πρωϊνά, δωρεάν μαθήματα υπολογιστών σε ανέργους, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών σε παιδιά άπορων οικογενειών, δωρεάν αποστολή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης σε φοιτητές, δωρεάν νερό σε μέχρι 1.000 οικογένειες μηνιαίως και βεβαίως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε πετύχει να μπορούμε να χρηματοδοτούμε μεγάλο μέρος των δράσεων και των έργων μας, από ίδιους πόρους. Η χρηστή διαχείριση στα οικονομικά του Δήμου, μας το επιτρέπει αυτό, όπως μας επιτρέπει να προχωράμε κάθε χρόνο σε μειώσεις των δημοτικών τελών. Θα τα πούμε όλα αυτά αναλυτικά στις μέρες που έρχονται και να είστε βέβαιοι ότι δεν φοβόμαστε να συγκριθούμε με το παρελθόν ή το παρόν οποιασδήποτε δημοτικής αρχής».

Τέλος ο κ. Λαμπρινός ανέφερε:

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε και το καινούργιο μας πρόγραμμα, που επικαιροποιεί το προηγούμενο, και απαντά στις προκλήσεις τού αύριο. Γενικά μόνον θα πω ότι η έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα της καθημερινότητας, στην αύξηση του πρασίνου, στη μάχη για το νερό, στην ανάδειξη των Ενετικών Τειχών και στην ενσωμάτωση τους στην ζωή της πόλης, στην μετατροπή του κέντρου, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης, σε μια ζώνη για πεζούς και ποδήλατα, δίχως αυτοκίνητα, με τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί το κυκλοφοριακό, στη δημιουργία νέων σημαντικών υποδομών για την ανάπτυξη του τόπου.

Για να το πω πιο απλά: ξέρουμε από πού ξεκινήσαμε το 2014 και ξέρουμε που πάμε. Και η διαδρομή αυτή δεν έχει όπισθεν! Κοιτάμε μπροστά. Το Ηράκλειο κοιτάζει μόνο μπροστά.

Πρόκειται για μια δύσκολη πορεία που συναντά ποικίλα εμπόδια και αναταράξεις καθημερινά. Αλλά αξίζει τον κόπο. Διότι στην κατάληξη της θα έχουμε μια πόλη εξωστρεφή και ανοιχτή σε όλο τον κόσμο, με ισχυρό δίκτυο προστασίας των αδυνάτων, με ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές, με την τεχνολογία στην υπηρεσία των δημοτών και τον πολιτισμό στον ρόλο του πρωταγωνιστή. Μια πόλη φιλική και προσβάσιμη σε όλους, έναν δήμο με πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων, κι όπου κανείς, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή χρώματος, δεν θα νιώθει μόνος, ξένος ή αβοήθητος…

…Όλοι όσοι βρισκόμαστε απόψε εδώ, συναισθανόμαστε την ατομική ευθύνη και νοιαζόμαστε βαθιά και ανιδιοτελώς για τον τόπο μας και για την ψυχή του! Και γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερο πάθος και μεγαλύτερη ένταση από ποτέ.Για το Ηράκλειο που ονειρευόμαστε. Για το Ηράκλειο που μας αξίζει. Για το Ηράκλειο της καρδιάς μας. Προχωράμε μαζί. Και να είστε βέβαιοι ότι μαζί θα πετύχουμε».