Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
23.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Λαμπερή εκδήλωση «αποκαλυπτηρίων» του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας με τη διεξαγωγή του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (27/4-1/5 Μαϊου 2022).

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε αναλυτικά τον Γύρο και αποκάλυψε το νέο του «όνομα», μετά την απόφαση της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στη χώρα, της ΔΕΗ να γίνει αρωγός σε αυτό το πολυεπίπεδο αθλητικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό γεγονός.

Προτεραιότητα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας είναι μαζί με την ανάπτυξη της αγωνιστικής ποδηλασίας στην χώρα να μπουν και τα θεμέλια στην ελληνική κοινωνία να εμπεδώσει μία ποδηλατική συνείδηση σημαντική σε μια περίοδο κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.
Η αθλητική αποκέντρωση που επιτελεί η διοργάνωση λαμβάνοντας χώρα σε 5 περιφερειακές κοινότητες, Κρήτη, Αττική, Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο καθώς και σε 9 μεγάλους Δήμους με εκκινήσεις και τερματισμούς
αποτελεί το μεγάλο στοίχημά της να αγκαλιάσει κάθε περιοχή και να αφήσει το οικονομικό αλλά και το οικολογικό της αποτύπωμα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μεταξύ άλλων μίλησε :

Για την Αθλητική Εξωστρέφεια της χώρας

«Χρειάστηκαν, λοιπόν, δέκα χρόνια, πολύ ανηφορικά, για να κάνει η Ελλάδα την ορθοπεταλιά της και να καταφέρει να βγει ξανά μπροστά, με αξιώσεις, διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Διεκδικώντας τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι!

Σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, που δεν περιορίζονται στον υψηλού επιπέδου αγωνιστικό τους χαρακτήρα, αλλά αξιοποιούνται πολύπλευρα με πολλαπλά οφέλη.
Άλλωστε, είναι πολύ μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζει κανείς τον αθλητισμό σε στενά πλαίσια, αμιγώς σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό του χαρακτήρα.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, δώσαμε κι άλλες διαστάσεις στον Αθλητισμό, αγκαλιάζοντας όλα τα αθλήματα, ανεξαιρέτως δημοφιλίας».

Για την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης:

«Το έχω πει άπειρες φορές και το επαναλαμβάνω και απόψε μαζί σας: Δεν είμαι Υπουργός Ποδοσφαίρου, δουλεύουμε για όλα τα αθλήματα.

Μέσα από μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, μέσα από την ανανέωση στο αθλητικό οικοσύστημα, μέσα από την πιστή εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοκρατίας, με καθημερινή φροντίδα στο κύτταρο του αθλητισμού, τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλητές, δημιουργήσαμε αυτό που σήμερα λέμε «αθλητική οικογένεια».

Με ακούτε συχνά να αναφέρομαι στον όρο «αθλητική οικογένεια». Δεν είναι υπερβολή. Έτσι αισθάνομαι και δυστυχώς, τόσα χρόνια δεν είχε καλλιεργηθεί αυτή η αντίληψη.

Σήμερα, λοιπόν, με ένα αθλητικό οικοδόμημα πιο ώριμο, πιο αποφασισμένο, πιο σίγουρο, πιο στέρεο και επιβλητικό, που αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα οικονομικά προβλήματα, μετά και την εισροή χρημάτων μέσω της φορολόγησης από τις στοιχηματικές εταιρείες, που για πρώτη φορά η Κυβέρνησή μας θέσπισε σε μόνιμη βάση για την οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά και άλλων πολλών μέτρων, αυτό το αθλητικό οικοδόμημα, ανοίγει τα φτερά του στη διεθνή σκηνή.

Εργαζόμαστε για μια νέα αθλητική στρατηγική, την πρώτη συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στην ιστορία της χώρας».

Για τον αθλητικό τουρισμό:

«Η συστηματική σύνδεση, λοιπόν, του αθλητισμού με τον τουρισμό μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη σημαντική εθνική οικονομική δραστηριότητα -όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες- και να τονώσει ακόμα περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οφέλη από την διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού, που κατέχει το 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.

Κι επιτρέψτε μου να πω ότι το 20% δεν αρκεί.
Δεν αρκεί για την Ελλάδα, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Για το αθλητικό όραμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού:

«Όραμα μας είναι η Ελλάδα, αξιοποιώντας τη μοναδική αθλητική της ιστορία, να αναδείξει τη σύγχρονη αθλητική της παρουσία και τον πολιτισμό της, την απαράμιλλη ομορφιά της και τις μοναδικές της εικόνες, την κουλτούρα της και την ελληνική φιλοξενία της. Ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά!
Είναι ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Πριν από περίπου τέσσερις μήνες ανακοινώσαμε την αναβίωση μιας σπουδαίας διεθνούς διοργάνωσης στο υψηλότερο επίπεδο που έχει διεξαχθεί στη χώρα μας. Τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, ο οποίος θα διεξαχθεί 27 Απριλίου με 1η Μαΐου.

Σήμερα, καθώς μετράμε μόλις ένα μήνα πριν από την επίσημη έναρξή του, βρισκόμαστε εδώ, στο σπίτι της ποδηλασίας, στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του διαρκώς εκσυγχρονιζόμενου πλέον αθλητικού πόλου, του ΟΑΚΑ, για να παρουσιάσουμε τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας.

Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, που αναβιώνει φέτος αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της UCI, κατηγορίας 2,1 Europe Tour, με πέντε συναρπαστικές διαδρομές από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.

Ξεκίνημά μας το πανέμορφο Ηράκλειο με την παρουσίαση των 21 Επαγγελματικών και Εθνικών ομάδων και των 147 αθλητών τους στο Κούλε στις 26 Απριλίου.
Μεγάλο φινάλε στη Λίμνη Παμβώτιδα, στα Ιωάννινα την 1η Μαϊου.
Ενδιάμεσα, οκτώ άλλες πόλεις εκκίνησης και τερματισμού και δεκάδες ακόμα περιοχές, που θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να δούμε στη συνέχεια της εκδήλωσης.

Δημιουργούμε ένα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη την χώρα.
• Τουριστικό, χάρη στην τεράστια προβολή των πόλεων, που εκκινεί, διέρχεται και τερματίζει το peloton.
• Ψυχαγωγικό, διότι όλοι οι πολίτες μπορούν να το παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας τις θεαματικές μονομαχίες των υψηλού επιπέδου ποδηλατών που θα έρθουν και στη χώρα μας.
• Και εκπαιδευτικό, διότι έχουμε ετοιμάσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τις οποίες θα δείτε στη συνέχεια, με στόχο την ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης των πολιτών, σε μια εποχή, που επιτάσσει κάθε ενέργειά μας να αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα.

Και φυσικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση και στα Άτομα με Αναπηρία. Ξέρετε, μια βόλτα με ποδήλατο για τα Άτομα με Αναπηρία, δεν αποτελεί πια απαγορευμένο καρπό.
Αντιθέτως, έχουμε χρέος, μέσα από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση, να σηματοδοτήσουμε την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

η διεκδίκηση και η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή. Αποτελεί μια στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι πρόκειται για την καλύτερη επένδυση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας.
Η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων αποτελεί το καλύτερα επενδυμένο κεφάλαιο για την τουριστική προβολή της Ελλάδας, διότι συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων στέλνει επίσης, σπουδαία κοινωνικά μηνύματα, επικοινωνώντας δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Θυμίζω τις δράσεις οδικής ασφάλειας, που ξεκίνησαν με τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις. Πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει και η ποδηλασία σε αυτές τις δράσεις.

Για την πρώτη φορά νομοθετική καθιέρωση του εθελοντισμού με τον Νόμο 4908/2022:

Θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στον εθελοντισμό στον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο, δίνοντας έμφαση στην ορθή εκπαίδευση των εθελοντών, ώστε να αποτελέσουν έναν πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας της επιτυχίας της διοργάνωσης.

Πιστεύουμε στον εθελοντισμό. Μετά από 17 χρόνια, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την τεράστια επιτυχία της συμμετοχής των εθελοντών, αναγνωρίζουμε τον πολύτιμο ρόλο τους. Δημιουργούμε Μητρώο Αθλητικών Εθελοντών με τον πρόσφατο νόμο 4908/2022, που ψηφίσαμε. Έτσι οι εθελοντές έχουν αναγνώριση της συμβολής τους, βελτίωση και συνεχή συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα.

Ο εθελοντισμός δίνει πνοή, δίνει χρώμα στις αθλητικές δραστηριότητες. Συνδέεται με έννοιες μοναδικές, όπως η προσφορά, η ανιδιοτέλεια και το φιλότιμο. Ο εθελοντής πλέον έχει τη θέση που πραγματικά του αξίζει σε μια αθλητική διοργάνωση.

Για την τηλεοπτική κάλυψη του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου:

«Η τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα θα γίνει από τηλεοπτικούς σταθμούς μεγάλου κύρους και στις πέντε ηπείρους.
Η Ευρώπη θα βλέπει Ελλάδα μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που: είναι μέλη της European Broadcasting Union, ενώ το τηλεοπτικό σήμα θα φτάσει:
• στη Μέση Ανατολή,
• στη Νέα Ζηλανδία,
• στην Αυστραλία,
• στην Ιαπωνία,
• στην Κίνα,
• στη Νοτιοανατολική Ασία,
• στην Ινδία,
• στη Νότια Αφρική, καθώς και
• στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Σε αυτήν την σημαντική μας προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι».

Για τη μεγάλη συνεργασία με τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους χορηγούς:

«Συνεργάτης και πολύτιμος αρωγός είναι η ΔΕΗ.

Η πρωτοπόρος εταιρεία ενέργειας της χώρας που μπήκε στη νέα εποχή, βασισμένη στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η περιβαλλοντική διάσταση είναι ενσωματωμένη σε κάθε πλευρά της στρατηγικής της ΔΕΗ και μέλημά της είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των συνθηκών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από σήμερα, λοιπόν, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας «εξηλεκτρίζεται» -θα έλεγα- και ονομάζεται ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας.

Κατ’ ουσία, με τη διοργάνωσή του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου και τη συνέργεια πέντε Περιφερειών και δεκάδων Δήμων, κερδίζουμε ένα στοίχημα αθλητικής αποκέντρωσης, δημιουργώντας ένα αγωνιστικό γεγονός, που λειτουργεί πολυεπίπεδα για τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλευρό μας, εκτός από τη ΔΕΗ, θα είναι κι άλλοι σπουδαίοι χορηγοί. Τους ευχαριστούμε, διότι αυτή η στήριξη, εκτός από διαχρονική, αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης τους.
Εμπιστοσύνη στην νέα εποχή που έχει ξεκινήσει για τον ελληνικό αθλητισμό.
Εμπιστοσύνη στη χώρα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα γεγονότα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα