Την άμεση λήψη μέτρων για να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, μετά και τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
« Σε μεγάλη ανησυχία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με την εμφάνιση κρουσμάτων της πανώλης των αιγοπροβάτων στην ΠΕ Ηρακλείου. Η νόσος έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες επιδημίες που τα τελευταία χρόνια έχουν στην κυριολεξία γονατίσει τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα και στα χίλια δυο προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν με το κόστος παραγωγής, κτλ.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων είναι τεράστιες. Υλοποιεί την αντιλαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ -που συνδιαμόρφωσαν και υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις- με βάση την οποία τα αγροτικά προϊόντα, τα ζώα, τα εμπορεύματα που προέρχονται από κράτη-μέλη, πέρα από οποιονδήποτε έλεγχο στη «χώρα προέλευσης» έχουν «ελεύθερη είσοδο» και δεν ελέγχεται ούτε περιορίζεται το διασυνοριακό τους πέρασμα.
Με αυτόν τον τρόπο έκαναν τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι» στις ζωονόσους, για τα κέρδη των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα. Επιπλέον, είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Όσο αφορά την περιφερειακή αρχή Κρήτης, όχι μόνο στηρίζει την υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής της ΚΑΠ, αλλά αποδέχεται και την πολιτική της υποστελέχωσης, τις αποδεκατισμένες από προσωπικό υπηρεσίες, συγκαλύπτοντας την τεράστια κρατική ευθύνη που υπάρχει για τα προβλήματα στην προστασία της παραγωγής και του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, στην πρόληψη των καταστροφών από ζωονόσους και καιρικά φαινόμενα.
Με τις τραγικές ελλείψεις και με τα «μπαλώματα» (με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) από την περιφερειακή αρχή, δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση, η οποία απαιτεί προσωπικό επαρκές σε αριθμό, πλήρως εκπαιδευμένο, ενημερωμένο και «γειωμένο» στην εκάστοτε περιοχή που επιτηρείται.
Μάλιστα, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και του προσανατολισμού των κτηνιατρικών υπηρεσιών μια σειρά από αρμοδιότητες σχετικές με την περίθαλψη των ζώων, την προστασία της παραγωγής και την εξυγίανση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου έχουν ιδιωτικοποιηθεί και το κόστος τους έχει φορτωθεί στις πλάτες των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα, και οι κτηνίατροι έρχονται αντιμέτωποι και με την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων και με τις αποφάσεις της περιφερειακής αρχής, που υλοποιεί όλα τα αντεργατικά μέτρα και νομοθετήματα ( πχ η απόφαση των περιφερειακών συμβούλων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση αίτησης αναίρεσης της Περιφέρειας Κρήτης στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου που δικαιώνει τους κτηνιάτρους -που ανήκουν στις επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου- για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας).
Ενδεικτικά της κατάστασης της υποστελέχωσης είναι τα παρακάτω στοιχεία (Μάρτιος 2024) με 22 οργανικά κενά κτηνιάτρων στην περιφέρεια Κρήτης!
Περιφερειακή Ενότητα
Μόνιμοι και ΙΔΑΧ
Οργανικά κενά
Ηράκλειο
6
10
Χανιά
6
3
Λασίθι
4
3
Ρέθυμνο
4
6
ΣΥΝΟΛΟ
20
22
Είναι ξεκάθαρο ότι :
Κυβέρνηση και περιφέρεια, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών, για ακόμη μια φορά, στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους για παράδειγμα να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους.
Κεντρικό και τοπικό κράτος εφαρμόζουν την πολιτική «κόστους – οφέλους», σύμφωνα με την οποία τα μέτρα πρόληψης κοστίζουν περισσότερο στις κυβερνήσεις από τις συνέπειες που τελικά τις επωμίζονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.
Κεντρικό κράτος, περιφερειακές αρχές και οι δήμοι αφήνουν ακάλυπτες τις λαϊκές ανάγκες και δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις, την ώρα που με μεγάλη επιτυχία και ταχύτητα εξυπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης διεκδικούμε :
Με ευθύνη της κυβέρνησης, να εξασφαλιστεί ο έλεγχος και η εκρίζωση της νόσου, να μην εξαπλωθεί στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.
Να γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες μαζικές προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και λοιπού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
Να εξασφαλιστούν : Αντικατάσταση του θανατωμένου κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, στήριξη των κτηνοτρόφων (ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ.) που θα υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα και αποτροπή των μειώσεων στην τιμή του γάλακτος και του κρέατος στους παραγωγούς. Μέριμνα ώστε να μην χαθούν – μειωθούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων λόγω θανάτωσης των ζώων τους.