Λ. Βαμβακάς: «Ας υιοθετήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ας επενδύσουμε στην υγεία μας»

Πρέπει να διαβάσετε

Αναλυτικά το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρου Βαμβακά για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής:

Ο εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής» (“World Food Day”) καθιερώθηκε το 1945 από το «Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας», έτος ίδρυσης του Οργανισμού αυτού. Το μήνυμα της εκστρατείας της φετινής «Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής», το οποίο είναι «Καλλιεργήστε. Θρέψτε.  Διατηρήστε. Μαζί» – «Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας», τονίζει την αναγκαιότητα απόδοσης έμφασης στα τοπικά προϊόντα και την εγχώρια παραγωγή για τη διασφάλιση διατροφικής επάρκειας και προσβλέπει στην επαύξηση της επίγνωσης του κοινού σχετικά με τη σημασία της διατροφής στην προαγωγή και την προστασία της υγείας. Σύμφωνα με το «Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας», η «Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής» για το 2020, αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους εκείνους, τους «ήρωες της τροφής» (“food heroes”), που παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, εξακολουθούν να φυτεύουν, να καλλιεργούν, να παράγουν, να ψαρεύουν και να μεταφέρουν τα αγαθά που έχουμε όλοι ανάγκη, συνεισφέροντας έτσι ώστε ο πλανήτης μας να μπορεί να «καλλιεργηθεί, να θραφεί και να διατηρηθεί». 

Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση της φτώχειας, της πείνας και της ελλιπούς διατροφής, η αγροτική παραγωγή και τα συστήματα διατροφής έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν. Σήμερα περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε ασφαλές και θρεπτικό φαγητό, τη στιγμή που η πανδημία του Κορωνοϊού αποτελεί απειλή για τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις των επισιτιστικών κρίσεων. Επίσης, το έτος 2020 σηματοδοτεί την έναρξη της Δεκαετίας Δράσης για την επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της παγκόσμιας ευημερίας.

Η υιοθέτηση συμπεριφορών που δρουν προστατευτικά για την υγεία, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η φυσική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και στην προαγωγή της ατομικής υγείας και ευεξίας.  Η υγιεινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική σε όλα τα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης και ζωής. 

Ο «Δεκάλογος της Υγιεινής Διατροφής» για τους ενήλικες περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Καθημερινή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων
  • Κατανάλωση άφθονου νερού
  • Κατανάλωση ποικιλίας δημητριακών καθημερινά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης
  • Καθημερινή σωματική άσκηση και διατήρηση φυσιολογικού και σταθερού βάρους
  • Περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που το περιέχουν
  • Χρησιμοποίηση του ελαιόλαδου ως πρώτη επιλογή
  • Συχνή κατανάλωση οσπρίων
  • Συχνή κατανάλωση ψαριών και λαχανικών
  • Περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος
  • Προτίμηση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.

Η Περιφέρεια Κρήτης και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις και προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στη ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει συγκροτηθεί ομάδα έργου στην Περιφέρεια Κρήτης για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο σε Σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης». Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η ενθάρρυνση της εισαγωγής στα σχολικά κυλικεία των κρητικών προϊόντων που προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς και συνεταιριστικές ενώσεις του νησιού και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας όσον αφορά στη διατροφή και την παιδική παχυσαρκία. Οι δράσεις του Προγράμματος αυτού είχαν ανασταλεί λόγω του κλεισίματος των σχολείων και των σχολικών κυλικείων ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και πρόκειται να σχεδιαστούν εκ νέου και να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, η Περιφέρεια στα πλαίσια της διαχρονικής της προσπάθειας να αναδείξει το ανταγωνιστικό διατροφικό πλεονέκτημα της Κρήτης, εντός και εκτός της χώρας, συμμετέχει ως βασικός εταίρος στην «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης». Σκοπός της Σύμπραξης αυτής είναι η προβολή και η προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και η τεκμηρίωση της αξίας τους, μέσω της σήμανσης τυποποιημένων προϊόντων με το σήμα «Κρήτη» και της πιστοποίησης χώρων λιανικής διάθεσης κρητικών προϊόντων, με το σήμα «κρητικό μπακάλικο».

Ο εορτασμός της φετινής «Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής» συνιστά μια σημαντική ευκαιρία να στραφούμε προς περισσότερο υγιεινούς και ασφαλείς τρόπους διατροφής και να αναλάβουμε προσωπική δράση ως προς την υιοθέτηση προστατευτικών για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας συμπεριφορών και στάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την κρητική διατροφική μας παράδοση και να στραφούμε στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, που αποτελούν και βασικό στοιχείο του πολιτισμού και της ανάπτυξής μας

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα