Αφού παραδέχθηκε για άλλη μια φορά ότι έγιναν πολλά λάθη στην καταβολή των ενισχύσεων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους των γεωργικών, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών κι ενώσεων της Κρήτης, χρόνο κι εμπιστοσύνη, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεσμευτεί για πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν.
«Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν κρύφτηκα. Θέλω χρόνο. Χρόνο και κυρίως εμπιστοσύνη, γιατί αυτή την ώρα δεν γίνεται τίποτα με ένα μαγικό κουμπάκι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε εύκολες λύσεις. Υπάρχει, όμως, αποφασιστικότητα, υπάρχει εντιμότητα και κυρίως θέλουμε συμμαχία και σωστή συμπεριφορά από όλες τις πλευρές για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δικαιοσύνη, διαφάνεια, ταχύτητα των ενισχύσεων προς όλους τους αγρότες χωρίς καμία διάκριση. Αυτό δεσμεύτηκα να κάνω και θα το κάνω και νοιώθω πιο δυνατός γιατί οι άνθρωποι ξέρουν να εμπιστεύονται, ξέρουν να εκτιμούν την ειλικρινή προσπάθεια» δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Στο πλαίσιο τρίωρης ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης, όπου πέρα από τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα έδωσαν επίσης το παρών, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και Δήμαρχοι του νησιού, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις μειωμένες κατά 236 εκατ. ευρώ ενισχύσεις, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι με ευθύνη της διοικήσεως του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ενεργοποιήθηκαν 88 εκατ. ευρώ. Πρόθεσή του, δήλωσε ότι είναι να υπάρξουν διορθώσεις στο βαθμό που θα το επιτρέψει η ΕΕ.
«Η χειρότερη πληρωμή όλων των δεκαετιών έγινε φέτος κι αυτό αναγνωρίζεται και από το Υπουργείο. Θέλουν να δουν πως μπορούν να γίνουν διορθώσεις μέχρι και τη δεύτερη πληρωμή των γιορτών, ώστε να γίνει εκεί μια καλύτερη και πιο δίκαιη πληρωμή στους παραγωγούς. Αναφορικά με την εμβόλιμη πληρωμή, για την οποία είχε βγάλει ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται ότι δεν είναι τεχνικά δυνατη να γίνει για να πληρωθούν κάποιες ομάδες που δεν έχουν πληρωθεί, κι απ’ότι φαίνεται θα πάμε στις γιορτές» σχολίασε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Οργανώσεων κι Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Καμπιτάκης.
«Η νέα ΚΑΠ κατακρεουργεί την Κρήτη. Από το 2015 μέχρι το 2020 η Κρήτη έχασε στις δενδρώδεις – θαμνώδεις καλλιέργειες περίπου το 58% της ενίσχυσης. Ζητάμε λοιπόν αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ για το 2024 κι οι ενισχύσεις να δοθούν με το καθεστώς του 2022» τόνισε ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, ο Λευτέρης Αυγενάκγς δήλωσε πως στόχος της ηγεσίας είναι:
1. Το νέο έτος να υπάρχει νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ
2. Ο ΟΠΕΠΕΚΕ να οργανωθεί καλύτερα ώστε να γίνονται πιο σωστές και δίκαιες πληρωμές
3. Να γίνει νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων
4. να ενισχυθούν οι νέοι αγρότες
Από πλευράς αγροτών τονίστηκε ο αντίκτυπος των καιρικών συνθηκών στην παραγωγή τους, με τον Πρόεδρο Αμπελουργών κι Ελαιπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμο Ιερωνυμάκη να κάνει λόγο για μια βουβή καταστροφή στο νησί λόγω ξηρασίας. «Τα δέντρα ξεραίνονται. Πέρυσι παρήχθησαν 130.000 τόνοι ελαιολάδου, ενώ φέτος δε θα παραχθούν ούτε 20.000 κι όσο παραχθεί δε θα είναι ποιοτικό, λόγω ξηρασίας».