Στην επόμενη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθεί το νέο Ηλιοθερμικό Έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τεχνολογία Ρευστού Άλατος στην Σητεία.
Μία «πράσινη» επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει το 10% των αναγκών της Κρήτης, αλλά και θα προσφέρει 500 νέες θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της. Αυτό ανέφερε κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια υπόθεση που έχει ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο να τελεσφορήσει μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο της Nur Energy, το οποίο αφορά στη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Πλαγιές Αθερινόλακκου» του Δήμου Σητείας, σε συνολική ισχύ 52 ΜW.
Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.683.609 τ.μ. και θα εκμεταλλεύεται την άμεση προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.
Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από ηλιοστάτες οι οποίοι ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου και θερμαίνουν υγρό μέσο με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού ο οποίος τελικά χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.
Ο προτεινόμενος ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από ένα ηλιακό πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει πύργους ισχύος που περιβάλλονται από συστοιχία ηλιοστατών εγκατεστημένους σε θέσεις που μεγιστοποιούν την πυκνότητά τους και το βαθμό αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο διαθέσιμης γης ανεξάρτητα από την τοπογραφία της (π.χ. ανάγλυφο, σχήμα, κλίσεις, όρια γηπέδου κ.ο.κ.). Οι ηλιοστάτες αποτελούν στερεωμένα επίπεδα γυάλινα κάτοπτρα που αυτόνομα παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου μεγιστοποιώντας έτσι την αντανάκλαση των ακτινών του πάνω στον ηλιακό συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στον πύργο ισχύος.
Το πεδίο ηλιοστατών αποτελείται από 24.000 ηλιοστάτες με επιφάνεια 19 τ.μ. έκαστος. Ο ατμός που παράγεται στον ηλιακό λέβητα ή στον εναλλάκτη θερμότητας συγκεντρώνεται και οδηγείται στον ατμοστρόβιλο που είναι συνδεδεμένος με την ηλεκτρογεννήτρια όπουκαι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Το έργο επίσης περιλαμβάνει έναν ατμοστρόβιλο που αποτελείται από τμήματα υψηλής και χαμηλής πίεσης, μία τριφασική ηλεκτρογεννήτρια, ένα αερόψυκτο συμπυκνωτή, διάφορους εναλλάκτες θερμότητας, δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος (μίγμα νιτρικού νατρίου και καλίου, σε αναλογία 60-40% κ.β. αντίστοιχα) για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας και βοηθητικό εξοπλισμό. Το εν λόγω σύστημα, σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι ικανό να παράγει ατμό στις ονομαστικές συνθήκες για εισαγωγή στον ατμοστρόβιλο και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ονομαστικό φορτίο με αυτονομία μέχρι και 5 ωρών. Ο κύριος σκοπός του είναι η αξιοποίηση της χαμένης ηλιακής ενέργειας (λόγω χαμηλής ζήτησης στο δίκτυο) και η άντλησή της σε περίοδο ασθενούς νεφοκάλυψης όπου η λειτουργία του συμβατικού συστήματος είναι ασύμφορη και δεν κρίνεται απαραίτητη.
Πηγή: energypress.gr