Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κυριάκος Πιερρακάκης: Σταθερότητα μόνο από μονοκομματική κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να συμβεί μόνο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «για εμάς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή που να είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για πρώτη φορά  υποψήφιος βουλευτής (Α’ Αθηνών), μιλά για τους στόχους του, τους νέους, το κράτος, τον «ορίζοντα δύο τετραετιών» στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ψηφιακό κράτος, «βαθύ» κράτος… Πώς πάνε μαζί αυτά, κύριε υπουργέ;

Η ίδια η πραγματικότητα, κυρία Ευαγγελοδήμου, μας έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο στα Τέμπη ότι είμαστε μπροστά σε έναν ιδιότυπο δυισμό: η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα η χώρα που δημιούργησε ένα από τα αρτιότερα και αμιγώς ψηφιακά συστήματα οργάνωσης του εμβολιασμού και η χώρα στην οποία τα συστήματα τεχνολογικής ασφάλειας των σιδηροδρόμων έμεναν για σχεδόν είκοσι χρόνια ημιτελή.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουμε το έργο της μείωσης της γραφειοκρατίας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Από την άλλη, με την τεχνολογία να άπτεται όλων των τομέων δραστηριότητας, οι οργανισμοί έχουν οι ίδιοι την αρμοδιότητα και την ευθύνη αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας τους.

Και εδώ τονίζουμε πως το ότι το έργο παρελήφθη σε στάδιο υλοποίησης κάτω του 20% και το έχουμε φτάσει στο 70% δεν είναι για εμάς δικαιολογία.

Εχουμε, άρα, δύο Ελλάδες;

Η απάντησή μου είναι κατηγορηματική πως όχι. Η Ελλάδα είναι μία: είναι η χώρα που θέλουμε όλοι, η χώρα που όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε εκεί που ονειρευόμαστε.

Και, για να το πετύχουμε, οφείλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη επιτύχει και να κινηθούμε χωρίς χρονοτριβή, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς δισταγμό, προκειμένου να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητές μας από το παρελθόν. Στις εκλογές κρίνεται το μέλλον. Και το βαθύ κράτος θα ηττηθεί οριστικά.

Επιμένετε στην αυτοδυναμία, παρ’ όλα αυτά περιθώρια συνεργασιών υπάρχουν και πού θα βρεθούν, αν χρειαστεί; Αρκετοί Νεοδημοκράτες έχουν αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ ως δυνητικό εταίρο…

H ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι ωφέλιμο για τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, κάτι που εξασφαλίζεται μέσα από μια μονοκομματική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και έχουμε θεμελιώσει από την πρώτη τετραετία μας ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να συμβαδίζει με ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες.

Εφόσον υπάρξει η ανάγκη συνεργασίας με άλλο κόμμα, και με δεδομένο ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό, διότι έτσι δείχνουμε σεβασμό στο κυρίαρχο εκλογικό σώμα. Για εμάς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή που να είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε.

Είστε 40άρης, υποψήφιος για πρώτη φορά, αναλάβατε ένα χαρτοφυλάκιο – ας πούμε – της νέας εποχής. Πόσο εύκολα «μιλάτε» στους νεότερους, όταν η ΝΔ δυσκολεύεται να τους προσεγγίσει;

Μιλώ καθημερινά με τη γενιά μου αλλά και με πολύ νεότερους και μπορώ να κατανοήσω γιατί μπορεί να υπάρχει αποστροφή προς την πολιτική συνολικά. Οι νέοι σήμερα έχουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες, δίνουν έμφαση στον ποιοτικό χρόνο, στον ψηφιακό κόσμο, στην οικολογία, στην οικονομία διαμοιρασμού, στις συνεταιριστικές ενέργειες.

Αποστρέφονται τα «θα», τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια. Θέλουν να δουν πρακτικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, θέλουν αποτελέσματα με «λίγα λόγια και πολλή μουσική», όπως είναι η γνωστή φράση.

Κι αναρωτιέμαι, πόσο ελκυστικά μπορεί να είναι για εκείνους η φρασεολογία και σύμβολα των γονιών ή των παππούδων τους; Θυμάμαι τον εαυτό μου στο πανεπιστήμιο και την τότε αντίθεση μέρους του πολιτικού κόσμου στο άρθρο 16. Ακόμη και σήμερα, μιλάμε για το άρθρο 16, όταν χώρες όπως η Κίνα βάζουν την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία.

Προσωπικά, μπήκα στην πολιτική προκειμένου να συμβάλω με πρακτικές αλλαγές και έργο, στο πλαίσιο της αντίληψης του πρωθυπουργού ότι αυτό είναι που κυρίως δείχνει ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε και όχι τόσο τα λόγια. Και η κυβέρνηση αυτή δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον για τους νέους.

Με ποιο τρόπο;

Ενδεικτικά, αναφέρω το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσα από το οποίο νέοι μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία με πολύ χαμηλή δόση δανείου. Αλλά και ευρύτερα η πολιτική μας αυτά τα τέσσερα χρόνια στην Παιδεία, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους δείχνει ότι η νέα γενιά αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Αυτοί είναι η επόμενη ημέρα της χώρας. Και η Ελλάδα, πάνω από «ιστορία», οφείλει να είναι «προοπτική».

Κοιτάζοντας πίσω, αν κάνατε αυτοκριτική, τι θα λέγατε;

Την αυτοκριτική μας την έχουμε κάνει σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν κινηθήκαμε με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις και που προσδοκούσαν από εμάς οι πολίτες.

Και αυτό που νομίζω ότι έχει θεμελιώσει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι όχι μόνο έχει την ευθύτητα να αναγνωρίζει τις αστοχίες της, αλλά και τη γενναιότητα να τις διορθώνει, αμβλύνοντας στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειές τους. Γι’ αυτό και λέμε στους πολίτες ότι η αυτοκριτική πρέπει να οδηγεί στην οικοδόμηση, όχι στην ισοπέδωση.

«Ορίζοντας δύο τετραετιών» στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Τι περιλαμβάνει η επόμενη ψηφιακή ατζέντα;

Μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό θέλουμε να σαρώσουμε όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου που αναφέρατε στην αρχή ως «βαθύ» κράτος.

Εξαρχής αυτός ο σχεδιασμός μας είχε ορίζοντα δύο τετραετιών και φιλοδοξία μας είναι η ψηφιακή πρόοδος να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό που θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να αλλάξει οριστικά σελίδα. Κινούμαστε, λοιπόν, σε τρεις άξονες: ψηφιοποίηση του συνόλου σχεδόν των υπηρεσιών του Δημοσίου, διαρκής αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και επανασχεδιασμός του κράτους με επίκεντρο τον πολίτη.

Ετσι, εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ψηφιακή ατζέντα της επόμενης τετραετίας προβλέπει την ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του Δημοσίου στο gov.gr.

Επίσης, την απλούστευση διαδικασιών που χαρακτηρίζονται από έντονη γραφειοκρατία όπως η μεταβίβαση ακινήτων, με εφαρμογές όπως ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων.

Προβλέπει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, με περισσότερες προληπτικές εξετάσεις στα πρότυπα του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Και, βέβαια, την ολοκλήρωση των μεγάλων ψηφιακών έργων που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα περισσότερα βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα