Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
22.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κυνηγώντας το εμβόλιο: Πώς 25χρονοι παρακάμπτουν την ουρά για να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού

Πρέπει να διαβάσετε

Αν έπρεπε να περιμένει τη σειρά της, η Ισαμπέλα Μεντίνα δεν θα εμβολιαζόταν κατά του κορωνοϊού πριν το τέλος του καλοκαιριού. Δεν ήταν διατεθειμένη.

Στα 25 της και απόλυτα υγιής, μετακόμισε στους γονείς της στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ όταν σταμάτησε να εργάζεται στη κινηματογραφική βιομηχανία.

Ανυπόμονη να επιστρέψει στη δουλειά με ασφάλεια αποφάσισε στα μέσα Ιανουαρίου να κάνει το εμβόλιο.

Μαζί με έναν φίλο της πήγαν σε ένα τοπικό φαρμακείο. Στόχος τους, να περιμένουν όσο χρειαστεί για να πάρουν κάποια δόση που θα είχε μείνει στα αζήτητα. Μετά από ώρες αναμονής, το προσωπικό πρόσφερε τις οχτώ περισσευούμενες δόσεις. Η Μεντίνα και ο φίλος της πήραν χαρούμενοι τις δύο.

«Ένιωσα πολύ ωραία, και ακόμη καλύτερα που το εμβόλιο δεν πήγε χαμένο», λέει στο CNNi.

Άνθρωποι όπως η Μεντίνα, που στήνονται στα φαρμακεία για να πάρουν τις περισσευούμενες δόσεις, οι οποίες προορίζονταν για ανθρώπους που τελικά δεν εμφανίστηκαν, αποκαλούνται «κυνηγοί εμβολίων».

Βλέπουν την κίνησή της ως διπλή νίκη: και οι ίδιοι εμβολιάζονται, και η δόση τους δεν καταλήγει στα σκουπίδια.

Η δράση τους ωστόσο μαρτυρά και μια έλλειψη συντονισμού στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού: η διανομή των εμβολίων γίνεται πιο αργά από το επιθυμητό, κάνοντας έτσι το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για «100 εκατομμύρια εμβολιασμούς σε 100 μέρες» να χλομιάζει.

Οι λίγοι προνομιούχοι που εμβολιάζονται νωρίς διαβεβαιώνουν ότι δεν κάνουν κάτι κακό, ωστόσο σίγουρα η τακτική τους φαντάζει άδικη σε εκείνους που δεν έχουν το χρόνο ή τις πηγές να «κυνηγήσουν».

Αν και οι διαφωνούντες τους κατηγορούν ότι παρακάμπτουν την ουρά, οι «κυνηγοί» ανταπαντούν ότι αυτό που κάνουν είναι ηθικό αφού δεν αφήνουν έτσι τα εμβόλια να λήξουν.

Ο ρυθμός χορήγησης των εμβολίων στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως απογοητευτικός. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός εμβολιασμού είναι 1,3 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα, οι ΗΠΑ θα έχουν προσφέρει ανοσοποίηση στο 75% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Και παρότι η ζήτηση των εμβολίων είναι απίστευτα μεγάλη, τα εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα εμφανίζονται να πετούν πολύτιμα φιαλίδια καθώς δεν χορηγούνται εγκαίρως.

(Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και αυτό της Moderna, μπορούν να διατηρηθούν μόνο λίγες ώρες εκτός ψυγείου: δύο ώρες το εμβόλιο της Pfizer και 12 το εμβόλιο της Moderna).

Το κυνήγι του εμβολίου σημαίνει να αφιερώσεις ώρες, ίσως και μέρες, από τη ζωή σου περιμένοντας για μια δόση που ίσως τελικά και να μην είναι διαθέσιμη. Χρειάζεσαι χρόνο, χρήματα, διασυνδέσεις και τύχη.

Κάποιοι όμως λένε ότι αξίζει την προσπάθεια.

Ο Μπραντ Τζόνσον, φοιτητής ιατρικής, θέλησε να κάνει τα εμβόλια πιο εύκολα ανιχνεύσιμα.

Είναι διαχειριστής της ομάδας του Facebook «NOLA Vaccine Hunters» όπου οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης ανταλλάσσουν συμβουλές και για το πώς μπορούν να βρουν εμβόλια.

Πήρε την ιδέα χάρη σε έναν φίλο του από το Ισραήλ ο οποίος τον ενημέρωσε ότι υπάρχουν τέτοιες ομάδες στο Facebook προκειμένου οι Ισραηλινοί να μαθαίνουν από πού θα προμηθευτούν πιο εύκολα επιπλέον δόσεις.

Τρεις εβδομάδες μετά τη δημιουργία της, η ομάδα του φοιτητή έχει ήδη 600 μέλη. Πρόθεσή του είναι, όπως λέει να διορθώσει το «χάος» που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Την ώρα που υπάρχουν προβλέψεις για 514.000 θανάτους από Covid-19 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, μέχρι την Κυριακή είχαν χορηγηθεί 20 εκατομμύρια δόσεις.

Την ώρα που δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πόσο ηθικό είναι να κάνει κανείς το εμβόλιο πριν την ώρα του, βγαίνουν στο φως καταγγελίες ιατρών που λένε ότι διάσημοι και πλούσιοι ασθενείς προσπάθησαν να τους δωροδοκήσουν προκειμένου να εμβολιαστούν νωρίτερα.

Ωστόσο τέτοιες καταστάσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτό που συνέχει την περασμένη εβδομάδα σε ένα νοσοκομείο του Σιάτλ, όπου λόγω κακής λειτουργίας ενός ψυγείου περίπου 800 δόσεις απειλούνταν να αχρηστευτούν μέσα σε λίγες ώρες.

Για να μη γίνει αυτό κάλεσαν λήπτες μέσω των κοινωνικών μέσων.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, κάποια μέλη της ομάδας στο Facebook είναι διατεθειμένα να διασχίσουν πολλές πολιτείες προκειμένου να εμβολιαστούν.

Δεν είναι ιδανική κατάσταση, αναγνωρίζει. Αλλά αν κάποιοι πολίτες είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν ακόμη και όχι με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο από την πολιτεία, ο Τζόνσον θεωρεί ότι πρέπει να το κάνουν.

«Θεωρώ ότι τα εμβόλια πρέπει να πηγαίνουν στον ώμο και όχι στα σκουπίδια», λέει.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα