Σε επιφυλακή είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι υγειονομικές αρχές της Κρήτης για τα αυξανόμενα περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά. Έως και χθες είχαν ανιχνευθεί περισσότερα από 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας οφειλόμενα σε νοροϊό, με τον αριθμό τους να θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί περαιτέρω. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η πολύ εύκολη μετάδοση του ιού είναι πίσω από την μεγάλη διασπορά. Αναμένονται, ωστόσο, αποτελέσματα από τις αναλύσεις του νερού προκειμένου να αποκλειστούν πιθανές πηγές της μετάδοσης.
Ο πρώτος ασθενής προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος» στα Χανιά την περασμένη Δευτέρα. Έκτοτε και έως χθες τα διαγνωσμένα περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας ξεπερνούν τα 100, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr. Όλοι οι ασθενείς μέχρι τώρα είναι νεαρά άτομα, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την Τρίτη, μάλιστα, το Πολυτεχνείο προχώρησε σε προληπτικό κλείσιμο της εστίας του, με τους φοιτητές να λαμβάνουν το φαγητό σε πακέτο.
Η αιτία της γαστρεντερίτιδας, ωστόσο, δεν οφείλεται σε φαγητό. Οι εξετάσεις στα περιστατικά ανιχνεύουν νοροϊό, έναν από τους ιούς που προκαλεί ιογενείς γαστρεντερίτιδες. «Είναι όλοι πολύ νέα άτομα, επομένως πιθανότατα καταγράφηκαν συνωστισμοί σε κάποια καφετέρια, πάρτι, κλαμπ, κτλ», αναφέρει στο ygeiamou.gr η Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων, Ειρήνη Λαγουδάκη. Η ίδια εξηγεί πως ο συγκεκριμένος ιός είναι εξαιρετικά κοινός και είναι σε έξαρση συνήθως τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών στα Χανιά είναι ασυνήθιστος, προβληματίζοντας τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με την κυρία Λαγουδάκη, απαιτούνται ελάχιστα σωματίδια για να νοσήσει κάποιος. Η μετάδοση, δηλαδή, είναι πολύ εύκολη. Μάλιστα, ο ιός έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε επιφάνειες, όπως επίσης και μεγάλη απέκκριση, για παράδειγμα από τα κόπρανα. Κατά καιρούς προκαλεί επιδημίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ο ίδιος ιός που εντοπίζεται στα κρουαζιερόπλοια, με εστίες μετάδοσης σε εργαζόμενους και επιβάτες.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, χθες ελήφθησαν δείγματα από το νερό, ώστε να αποκλειστεί ως πηγή της μεγάλης μετάδοσης. Τα δείγματα αναμένεται να αναλυθούν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Κρήτης. Τυχόν αλλαγή των χαρακτηριστικών του ιού δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια, καθώς δεν έχει γίνει τυποποίηση των δειγμάτων που λαμβάνονται. Μέχρι τώρα, πραγματοποιείται απλά ανίχνευση των περιστατικών.
Καταγράφονται, βέβαια, αρκετά clusters, διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Επίσης, έχει αναφερθεί στον ΕΟΔΥ ακόμη μία τοπική έξαρση, σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, η οποία όμως είναι μικρότερη. Διασπορά ιογενούς γαστρεντερίτιδας καταγράφηκε και στη Γαύδο τον Αύγουστο, χωρίς να εντοπίζεται κάποια ασυνήθιστη αιτία από πίσω. Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ καταγράφηκε έξαρση λόγω μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο νοροϊός, όπως προαναφέρθηκε, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες με ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και διατροφή. Εκτιμάται ότι ένα 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών και ανάγκη νοσηλείας. Για αυτό και οι υγειονομικές αρχές στα Χανιά είναι υπ’ ατμόν για μετάδοση του ιού από νέους σε πιο ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών τους, όπως εξηγεί η κυρία Λαγουδάκη.