Δεκαεπτά συνεχόμενους μήνες διψήφιου πληθωρισμού τροφίμων αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα – βάσει των στοιχείων Ιουνίου της Eurostat – στις 11 από τις 20 κατηγορίες οι ανατιμήσεις ήταν μεγαλύτερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σημειώνεται πως η αρχή για το πληθωριστικό ράλι στη χώρα μας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, όταν οι ανατιμήσεις των τροφίμων στη ξεπέρασαν το 10%. Τον Ιούνιο, η αύξηση στις τιμές των τροφίμων (12,2%) ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερες από αυτόν της Ευρωζώνης ο οποίος ήταν στο 10,8%.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Σκάι, οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο στις παρακάτω κατηγορίες:
Ελλάδα Ευρωζώνη
- Βοδινό 13,1% 6,8%
- Χοιρινό 14,8% 10,1%
- Αρνί-Κατσίκι 7,8% 7,3%
- Τυριά 18,1% 17,6%
- Αβγά 16,6% 16,5%
- Έλαια-Λίπη 14,3% 5,5%
- Βούτυρο 7,7% -2,5%
- Υπόλοιπα έλαια -7,2% -13,2%
- Φρούτα 10,2% 8,3%
- Καφές 10,5% 10,2%
- Κρασί 9,3%% 7,7%