Αντιμέτωποι και με νέες ανατιμήσεις στο κοτόπουλο, το κρέας που θεωρείται το πιο «προσιτό» οικονομικά για το καθημερινό τραπέζι, αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές έως το τέλος του έτους.
Αιτίες, το αυξημένο λειτουργικού κόστους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, λόγω κυρίως της ενέργειας, η οποία απαιτείται μάλιστα επιπλέον και για τη θέρμανση των πτηνοθαλάμων αλλά και η εκτόξευση της τιμής των ζωοτροφών κατά τον τελευταίο χρόνο.
Ενδεικτικά της κατάστασης στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αγγελάκης, Θάνος Αγγελάκης κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπου επεσήμανε ότι από το καλοκαίρι του 2021 το λειτουργικό της κόστος έχει αυξηθεί κατά 20- 30%. Την ίδια περίοδο οι τιμές των ζωοτροφών «σκαρφάλωσαν» κατά 70-80%.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις στα προϊόντα, της τάξεως του 15-17% μέσα στο 2022 ενώ είχε προηγηθεί και μία μικρότερη αύξηση στα τέλη του 2021.
Οι νέες ανατιμήσεις
Το επόμενο διάστημα και ως το τέλος του έτους αναμένονται και νέες ανατιμήσεις από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθώς εκτιμάται πως και το 2023 θα είναι δύσκολο για τον κλάδο.
Έτσι εάν οι αυξήσεις οι οποίες θα έρθουν, προστεθούν σε εκείνες που ήδη έχουν γίνει, η συνολική επιπλέον επιβάρυνση στην τιμή του κοτόπουλου σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, θα ξεπεράσει το 20-22% σε έναν χρόνο.
Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο και το διαθέσιμο εισόδημα να πιέζεται από παντού, ήδη οι επαγγελματίες παρατηρούν μείωση στις ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές σε κρέας που φτάνει το 35%.
Το κοτόπουλο πάντως παρά τις ανατιμήσεις εξακολουθεί να παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα με αποτέλεσμα να προτιμάται πλέον σε πολλές περιπτώσεις από τους καταναλωτές, έναντι του χοιρινού ή του μοσχαρίσιου και να αποτελεί μία κατηγορία τροφίμων στην οποία καταγράφεται αυξημένη ζήτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε κοτόπουλο υπολογίζεται περίπου στα 23 κιλά ετησίως.