Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κυκλική οικονομία: Προς απαγόρευση η καταστροφή απούλητων ρούχων στην ΕΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη σπατάλη και τη ρύπανση στη βιομηχανία ρουχισμού, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να απαγορεύσουν την καταστροφή απούλητων ρούχων.

Σχεδόν έξι εκατομμύρια τόνοι αδιάθετων ειδών ρουχισμού απορρίπτονται κάθε χρίνο στην ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 11 κιλά για κάθε ευρωπαίο πολίτη, δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν.

Μόνο το ένα τέταρτο των ρούχων αυτών ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο καίγεται ή καταλήγει σε χωματερές.

Η καταστροφή αδιάθετων ρούχων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι βιομηχανία υφασμάτων αντιστοιχεί σήμερα στο ένα πέμπτο των εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ.

Η σπατάλη είναι διαδεδομένη: μεγάλες μάρκες ρούχων συχνά καταστρέφουν το αδιάθετο απόθεμα για να μην καταλήξει στη μαύρη αγορά και βλάψει την εικόνα τους. Ο οίκος Burberry για παράδειγμα αποκάλυψε ότι το 2018 έκαψε απούλητα προϊόντα αξίας 28,6 εκατ. λιρών, μια πρακτική που αργότερα σταμάτησε λόγω της κατακραυγής.

Ένα άλλος παράγοντας είναι η δυσκολία των καταστημάτων να διαχειριστούν τα προϊόντα που επιστρέφονται από καταναλωτές, με αποτέλεσμα να προτιμούν να τα πετάξουν στα σκουπίδια, σημειώνουν οι Financial Times.

Ο λεγόμενος κανονισμός Ecodesign θα πρέπει πάντως να συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν υιοθετηθεί επισήμως.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η αρχική πρόταση που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2022 προέβλεπε ότι η απόφαση για απαγόρευση ή μη θα λαμβανόταν έπειτα από εκτίμηση της ίδιας της Κομισιόν, για την οποία μπορεί να απαιτούνταν έως τρία χρόνια. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έκριναν ότι το θέμα επείγει και επέσπευσαν την απαγόρευση.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους, ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις, με προσωπικό μικρότερο των 250 ατόμων, θα χαίρουν μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών.

Ο κανονισμός θεσπίζει ακόμα το νέο «ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος» που δίνει πληροφορίες για τη βιωσιμότητα του προϊόντων.

Σκέψεις υπάρχουν και για απαγόρευση των αδιάθετων ηλεκτρονικών συσκευών, απόφαση όμως δεν έχει ληφθεί.

Απαγόρευση της καταστροφής απούλητων αγαθών ισχύει ήδη σε ορισμένες χώρες-μέλη όπως η Γαλλία.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα