Συνολικά 6 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Στέλιος Κτενιαδάκης.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανέναν νοσηλευόμενο στην κλινική κορωνοϊού, παρότι περιμένουμε αποτέλεσμα από 2 ασθενείς. Τώρα όμως δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής στην κλινική» σχολίασε ο κ. Κτενιαδάκης συμπληρώνοντας πως τέτοια νούμερα έχουν να καταγραφούν από τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020, δηλαδή περίπου έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, σε σύνολο 395 νοσηλευομένων ασθενών στην κλινική κορωνοϊού από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 31 Μαΐου, 7 ασθενείς από τους 395 – δηλαδή 1,08% – ήταν ασθενείς που είχαν την πρώτη δόση και μόλις δύο ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. «Πράγμα που σημαίνει ότι το 99,2% των ασθενών που βρισκόντουσαν νοσηλευόμενοι στην κλινική κορωνοϊού ήταν ασθενείς που δεν είχαν πλήρως εμβολιαστεί».
Διευκρίνισε δε, πως το εμβόλιο δεν εξασφαλίζει σε κάποιον 100% ότι δεν θα κολλήσει κορωνοϊό. «Φαίνεται ότι από τα δεδομένα που έχουμε πραγματικά, ότι εξασφαλίζει την μειωμένη νοσηλεία και τη νοσηρότητα μετά από μόλυνση. Αυτό είναι το σημαντικό και πράγματι, εμείς τα αποτελέσματα αυτά, είμαστε χαρούμενοι που τα βλέπουμε και επιβεβαιώνονται. Οι αρχικές εκτιμήσεις, γιατί δεν κρύβω ότι ναι μεν είμαστε φανατικοί του εμβολιασμού αλλά περιμέναμε να δούμε αποτελέσματα στην πράξη. Όντως είναι παραπάνω από αυτά που περιμέναμε».
Σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, το ΠΑΓΝΗ σημειώνει υψηλά νούμερα εμβολιασμού και στο προσωπικό. «Έχουμε φτάσει στους γιατρούς 92% και στους νοσηλευτές, που υπήρχε μια αρχική δυσπιστία, σε ποσοστό 84%. Ήδη τα ποσοστά εμβολιασμού είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Άλλο ένα νούμερο σχετικά με τις θνητότητες στις ΜΕΘ, δηλαδή τους ανθρώπους που χάνουν τη μάχη, εμάς είναι σε ποσοστό 35,8% τη στιγμή που ο διεθνής μέσος όρος είναι στο 47,7% και αυτό αποδεικνύει ότι τη δουλειά που γίνεται όχι μόνο στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αλλά και στην κλινική του κορωνοϊού».
Τέλος, όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα ο κ. Κτενιαδάκης επεσήμανε ότι είναι μια από τις δεκάδες που έχει υποστεί και θα υποστεί ο συγκεκριμένος ιός. «Γνωρίζουμε στην ιατρική κοινότητα ότι κάθε ιός, όπως και της γρίπης αλλά και οι υπόλοιποι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης τους. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αν και φαίνεται πιο μολυσματική θα είναι περιορισμένη με την έννοια ότι τα νούμερα ασθενών που νοσούν είναι αρκετά χαμηλά. Οπότε είναι ανησυχητικό ότι έχει εντοπιστεί στην Κρήτη, είμαι σίγουρος όμως ότι υπάρχει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας που πιθανόν δεν έχει μετρηθεί. Θεωρώ ότι οι αριθμοί θα είναι χαμηλοί οπότε πιστεύω και ελπίζω βάσιμα ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στην Κρήτη».