Στην κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αναφορικά με τους ασθενείς, τις διασπορές, αλλά και τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o αναπληρωτής διοικητής, Στέλιος Κτενιαδάκης.

«Αυτήν τη στιγμή, στην κλινική covid έχουμε 38 ασθενείς και 12 στη ΜΕΘ covid, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι. Η κατάσταση σε σχέση με δύο εβδομάδες είναι σχεδόν στο μισό, κυρίως όσον αφορά τις νοσηλείες στην κλινική. Και να μην ξεχνάμε ότι στην χειρότερη επίδοση είχαμε μέχρι και 79 ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κτενιαδάκης.

Ο ίδιος μάλιστα, υποστήριξε ότι η κατάσταση παρουσιάζει σταθεροποίηση, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μέγεθος των εμβολιασμών.

«Ιατρικά μιλώντας, και σύμφωνα και με τα μοντέλα που τρέχουν αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο, είμαστε σε μια σταθεροποίηση που οδηγείται σε πτώση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εμβολιασμών των μεγάλων ηλικιών, αφού είχαν την υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα», εξήγησε ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ.

Παράλληλα όμως, ανέφερε και την διαπίστωση ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που φεύγουν από τη ζωή έχει μειωθεί, εξηγώντας τον τρόπο που «επιτίθεται» ο ιός στον οργανισμό.

«Βλέπουμε ότι ο μέσος ορός ηλικίας ασθενών, οι οποίοι πεθαίνουν, πέφτει συνεχώς. Δε σημαίνει ότι ένας 30αρης είναι ασφαλής και δεν κινδυνεύει από κορωνοϊό. Μπορεί να μην έχει υποκείμενο νόσημα, αλλά ο κορωνοϊός είναι μια πολύ ύπουλη αρρώστια, και δεν προσβάλλει μόνο το αναπνευστικό, αλλά και άλλα συστήματα. Προσβάλλει στο πιο αδύνατο σημείο του οργανισμού», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο κ. Κτενιαδάκης, παρουσίασε και τα αναλυτικά στοιχεία των χειρουργείων, των εξωτερικών ιατρείων, καθώς και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, θέλοντας να δείξει ότι το ΠΑΓΝΗ, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, λειτουργεί σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Παρότι έχουν μειωθεί τα χειρουργεία, ωστόσο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν διενεργηθεί 1.813 χειρουργικές επεμβάσεις, δηλαδή η μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είναι της τάξης του -6%. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία είναι 29.160 και στο ΤΕΠ παρατηρείται μείωση 33% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που ίσως οφείλεται στο φόβο του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι όσοι έχουν υποψία κορωνοϊού περνάνε στο νοσοκομείο από άλλη είσοδο και όχι από τα ΤΕΠ», τόνισε ο κ. Κτενιαδάκης.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν στο νοσηλευτικό ίδρυμα εξαιτίας της συρροής κρουσμάτων που προέκυψε το προηγούμενο διάστημα, καθώς και για τη σημασία του εμβολιασμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Εξαιτίας των συρροών κρουσμάτων, χρειάστηκε να γίνει συγχώνευση κλινικών, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των συναδέλφων που τέθηκαν σε καραντίνα. Ευτυχώς όμως το ΠΑΓΝΗ έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στο προσωπικό του, με τα επίπεδα στους γιατρούς να είναι πάνω από 80% και αρκετά υψηλά επίπεδα και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι χρέος κάθε γιατρού είναι να εμβολιαστεί για να αποκτήσει ασπίδα απέναντι σε κάθε νόσο», είπε κλείνοντας ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ.