Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρυπτονομίσματα: Πέντε εταιρείες εμφάνισαν…. avatar και ηθοποιούς ως CEO για να προσελκύσουν επενδυτές

Πρέπει να διαβάσετε

Στο στόχαστρο της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Καλιφόρνιας βρέθηκαν την Τετάρτη πέντε εταιρείες, που έλαβαν εντολή παύσης των δραστηριοτήτων τους, καθώς κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύθηκαν τη «φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη» προκειμένου να «πωλούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και να παράγουν τεράστια κέρδη για τους επενδυτές».

Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι και δύο οι οποίες φέρονται να εμφάνισαν δημοσίως ψεύτικους CEO: η μία μέσω τεχνητής νοημοσύνης και η άλλη παρουσιάζοντας έναν ηθοποιό.

Καμία από αυτές τις δύο εταιρείες – η Maxpread Technologies και η Harvest Keeper – δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Στο έγγραφο πέντε σελίδων που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια (DFPI) περιγράφονται λεπτομερώς οι ισχυρισμοί περί πώλησης μη εξουσιοδοτημένων τίτλων, ενώ η αρχή υποστηρίζει ότι ο «Michael Vanes» εμφανίστηκε ως CEO της Maxpread Technologies σε ένα διαφημιστικό βίντεο στο YouTube που υπερθεμάτιζε για την «κερδοφορία» της εταιρείας.

«Στην πραγματικότητα επρόκειτο για απάτη», τονίζεται στο έγγραφο. «Το άτομο στο βίντεο δεν ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αλλά ένα φανταστικό, δημιουργημένο στον υπολογιστή, avatar, προγραμματισμένο να εκφωνήσει ένα κείμενο».

Η Elizabeth Smith, εκπρόσωπος του DFPI, είπε στο Forbes ότι η αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το avatar δημιουργήθηκε στο Synthesia.io και ονομάζεται «Gary».

Ο υποτιθέμενος άβαταρ, φαινομενικά ένας μεσήλικας φαλακρός άνδρας που έχει γκρίζα γένια, μιλάει με μονότονο ύφος, θυμίζοντας ρομπότ, σε ένα επτάλεπτης διάρκειας βίντεο. 

Ηθοποιός σε ρόλο… CEO

Άλλη επιστολή παύσης δραστηριοτήτων αφορά τη Harvest Keeper, η οποία, σύμφωνα με την DFPI, προσέλαβε έναν ηθοποιό για να παρουσιαστεί ως CEO της εταιρείας -με το όνομα “Markus Peters”- σε δύο διαφημιστικά βίντεο για μια πολλά υποσχόμενη επένδυση.

«Ήταν απάτη: ο Markus Peters ήταν ένας φανταστικός χαρακτήρας που τον υποδυόταν ένας ηθοποιός», σημειώνεται στο έγγραφο της ρυθμιστικής αρχής. Η DFPI ανέφερε επίσης ότι η εν λόγω εταιρεία κατέρρευσε τον Μάρτιο και «οι επενδυτές δεν είχαν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους».

Ο ηθοποιός, το πραγματικό όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε για ευνόητους λόγους, μίλησε στο Forbes και δήλωσε άγνοια για την πρόθεση της εταιρείας να τον παρουσιάσει ως τον CEO της, προσθέτοντας μάλιστα και φωτογραφία του στην ιστοσελίδα της. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «τεράστιο λάθος» το ότι αποδέχθηκε αυτήν τη συνεργασία.

Σύμφωνα με την DFPI, και οι πέντε εταιρείες -Harvest Keeper, Maxpread Technologies, Visque Capital, Coinbot και QuantFund- που έλαβαν την επιστολή παύσης δραστηριοτήτων λειτουργούσαν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθούσαν να προσελκύσουν υποψήφιους επενδυτές υποστηρίζοντας ότι «αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα», ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν «μαρκετίστικα τεχνάσματα» για να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

Ούτε η Visque Capital ούτε η Coinbot απάντησαν στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό. Το Forbes δεν μπόρεσε να εντοπίσει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την QuantFund και το κανάλι της στο Telegram δεν επέτρεπε την αποστολή μηνυμάτων.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα