Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρυπτονομίσματα: Μεγάλες απώλειες στα digital νομίσματα

Πρέπει να διαβάσετε

Ανεξαρτήτως της αιτίας (βλέπε… Έλον Μασκ) που πυροδότησε το sell off στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, oι τριγμοί ξεπερνούν τα στενά όρια των digital currencies αγγίζοντας από commodities μέχρι μετοχές, κυρίως δε, του τεχνολογικού κλάδου. Το πού θα σταματήσει ο… κατήφορος απομένει να φανεί.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο «βασιλιάς» του κλάδου, το Bitcoin που έχασε μέσα σε λίγες ώρες πάνω από το 20% της αξίας του εξατμίζοντας πάνω από 500 δισ. δολάρια. Μάλιστα, από το υψηλό των 65.000 δολαρίων που «άγγιξε» τον Απρίλιο οι απώλειες του ξεπερνούν το 50% (ή 30% για το μήνα), με την τιμή του νωρίτερα να βρίσκεται στα 37.013 δολάρια.

Το επόμενο «μαξιλάρι»

Σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο «μαξιλάρι» τοποθετείται γύρω στα 34.000 δολάρια, όπου αναμένεται να σταθεροποιηθεί το νόμισμα μετά από αρκετούς κλυδωνισμούς.

Εξάλλου, οι πιέσεις δεν αφορούν μόνο το Bitcoin αλλά όλα ανεξαιρέτως τα digital νομίσματα να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Το δεύτερο κυριότερο Ethereum έχει καταρρεύσει κατά 50% και το «αστείο» Dogecoin έχει χάσει 45% της αξίας του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επανατοποθετήσεις στην μέχρι τώρα «καυτή» αγορά των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασαν μέσα σε λίγες ώρες τα 8 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της CoinGecho οι συνολικές απώλειες από το κραχ στον κλάδο έχει πλέον ξεπεράσει τα 600 δισ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο πως, αρκετές αν όχι οι περισσότερες πλατφόρμες, παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα λόγω της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως στα υψηλά του Απριλίου, η αξία της αγοράς είχε ξεπεράσει το όριο των 2 τρισ. δολαρίων, ήτοι δηλαδή τα διπλάσια επίπεδα από ότι βρισκόταν στις αρχές της χρονιάς.

Πιέσεις και στον Νasdaq

Πέραν αυτού το σημαντικό είναι πως ο αντίκτυπος στις αγορές είναι ευρύτερος επηρεάζοντας καταρχάς τις τεχνολογικές μετοχές με το δείκτη Nasdaq να δέχεται σημαντικές πιέσεις (και) σήμερα, αλλά και τα commodities, τα οποία κινούνται αντίστροφα σημειώνοντας νέα κέρδη.

Σύμφωνα με σημερινό σημείωμα της JPMorgan, οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές «ξεφορτώνονται» κρυπτονομίσματα και δη, bitcoin επιλέγοντας να στραφούν στην παλιά και δοκιμασμένη επένδυση του χρυσού, αντιστρέφοντας το ρεύμα που ίσχυε τα τελευταία δύο τρίμηνα. Δεν είναι τυχαίο πως η τιμή του χρυσού έχει πάρει την ανιούσα, αγγίζοντας ήδη υψηλά τετραμήνου, ενώ τα κέρδη έχουν επεκταθεί και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, ασήμι κλπ.

Όσον αφορά την αιτία, αυτή δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο δαιμόνιο Έλον Μασκ και τα (κερδοσκοπικά) παιχνίδια που έχει παίξει με την αγαπημένη του αγορά.

Όλα άρχισαν τον Φεβρουάριο, όταν η Tesla ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποδεχθεί το Bitcoin για αγορές προσθέτοντας ακόμη ότι έκανε μια σημαντική τοποθέτηση 1,5 δισ. δολαρίων. Από τότε η μετοχή της εταιρίας του, που είχε σημειώσει εκρηκτική άνοδο τους προηγούμενους μήνες, πήρε την κατιούσα και σήμερα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, διαπραγματεύεται κάτω από τα 600 δολάρια.

Όταν ο Μασκ διαπίστωσε πως το… κόλπο του δεν έπιασε, δήλωσε ότι η εταιρία του δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε Bitcoin. Και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα αποφασίζοντας… ξαφνικά να αναπτύξει περιβαλλοντολογική συνείδηση και να θυμηθεί το βαρύ περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της εξόρυξης του Bitcoin. Και κάπως έτσι το sell off ξεκίνησε…

Ο ίδιος, βέβαια, στο Twitter υποστήριξε την Κυριακή ότι η εταιρεία του δεν έχει «ξεφορτωθεί» την επένδυση της σε Bitcoin. Όμως, αυτό κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, πόσο μάλλον αν ισχύει ακόμη και τώρα, τρεις μέρες μετά!

Ο κινεζικός παράγοντας

Πάντως, μια έτερη πιθανή αιτία για τους τριγμούς στον κλάδο μπορεί να βρίσκεται στην απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει σε όλες τις κινεζικές τράπεζες και εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα θεωρώντας πως οι συναλλαγές με digital νομίσματα μπορεί να υποκρύπτουν κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Αν και προφανώς πρόθεση του Πεκίνου είναι να περιορίσει την αγορά ψηφιακών συναλλαγών που έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά στη χώρα και μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να τεθεί υπό το μικροσκόπιο των αρχών.

Στην άποψη αυτή συμφωνεί και η Σίλα Γουόρεν της αμερικανικής C4IR, η οποία σχολιάζοντας τις εξελίξεις επεσήμανε πως τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε κάθε υπόνοια κανονιστικού ελέγχου και για το λόγο αυτό εκτιμά πως οι τριγμοί στην τιμή του Bitcoin θα συνεχιστούν.

Πηγή: ot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα