Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων ψώρας σε ειδικό σχολείο στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, 10 περίπου παιδιά έχουν διαγνωστεί με ψώρα προκαλώντας αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.
Όταν η διεύθυνση του σχολείου ενημερώθηκε για τα κρούσματα επικοινώνησε αμέσως με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου.
Κλιμάκιο με ειδικούς γιατρούς επισκέφθηκε το σχολείο τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να εξετάσει τους μαθητές και να ενημερώσει τους γονείς για την χορήγηση της θεραπείας.
Ωστόσο πολλοί από τους γονείς δεν παραβρέθηκαν στην συγκεκριμένη ενημέρωση ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κλιμάκιο θα επισκεφθεί ξανά τον χώρο του σχολείου την ερχόμενη Τετάρτη.
Η θεραπεία για την ψώρα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επάλειψη σε όλο το σώμα του παιδιού ειδικής αλοιφής που ενδείκνυται για την εξουδετέρωση της ψώρας, καθημερινό μπάνιο καθώς και καθημερινή αλλαγή και πλύσιμο σεντονιών.
Αν τα κρούσματα συνεχιστούν, με το δεδομένο ότι πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για 15 ημέρες, τυχόν ύπαρξη του ακάρεος στο σχολικό περιβάλλον θα εξαφανιστεί, καθώς ο χρόνος ζωής του εκτός ανθρωπίνου σώματος είναι 3 ημέρες.
Τι είναι η ψώρα
Η ψώρα είναι μεταδοτική παρασιτική νόσος του δέρματος από το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei).
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η έντονη φαγούρα και κόκκινο βλατιδώδες εξάνθημα.[3] Περιστασιακά μπορεί να είναι ορατές μικρές σήραγγες στο δέρμα. Στην πρώτη μόλυνση, το άτομο συνήθως θα αναπτύξει συμπτώματα ανάμεσα στις δύο και έξι εβδομάδες. Στη δεύτερη μόλυνση μπορεί να αναπτυχθούν σε 1-4 ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι καρποί, ανάμεσα στα δάκτυλα ή στη γραμμή της μέσης. Το κεφάλι μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο στα παιδιά. Η φαγούρα είναι εντονότερη το βράδυ. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος και επιπλέον βακτηριακή λοίμωξη.
Η ψώρα προκαλείται από το θηλυκό άκαρι Sarcoptes scabiei var. hominis. Τα ακάρεα σκάβουν μέσα στο δέρμα για να ζήσουν και να εναποθέσουν τα αυγά τους. Τα συμπτώματα οφείλονται στην αλλεργική αντίδραση στα ακάρεα. Συνήθως, μόνο 10 με 15 ακάρεα εμπλέκονται στην μόλυνση.Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο πρόσωπο (τουλάχιστον 10 λεπτά), όπως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Περιβάλλοντα συνωστισμού, όπως παιδικοί σταθμοί και φυλακές, αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης. Η κρουστώδης ψώρα είναι μια σοβαρότερη μορφή της νόσου. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οφείλεται σε εκατομμύρια ακάρεα, με αποτέλεσμα να είναι πιο μεταδοτική.Σε αυτή την περίπτωση, η μετάδοση μπορεί να γίνει με σύντομη επαφή ή από μολυσμένα αντικείμενα. Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά και όχι άμεσα ορατά.Η διάγνωση βασίζεται στα σημεία και συμπτώματα.
Αρκετά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της ψώρας, όπως κρέμα με περμεθρίνη, κροταμιτόνη και λινδάνη, ή χάπια ιβερμεκτίνης. Επίσης, χορηγείται θεραπεία σε όσους ανθρώπους ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τον ασθενή τον τελευταίο μήνα και όσους ζουν στο ίδιο σπίτι.Τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες (το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά 7 ημέρες) πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό και να στεγνώσουν σε στεγνωτήριο. Καθώς τα ακάρεα δεν ζουν παραπάνω από 3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, δεν απαιτείται περαιτέρω καθαρισμός. Συνίσταται επίσης η καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίσουν για δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν μετά αυτό το χρονικό σημείο, μπορεί να χρειαστεί επαναθεραπεία.
Η ψώρα είναι μία από τις τρεις πιο κοινές δερματικές διαταραχές στα παιδιά, μαζί με την τριχοφυτία και τις βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις. Όσον αφορά το 2015, αφορά περίπου 204 εκατομμύρια ανθρώπους (2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού). Είναι το ίδιο κοινή και στα δύο φύλα. Οι νέοι και γέροι επηρεάζονται περισσότερο. Είναι συχνότερη στον αναπτυσσόμενο κόσμο και στα τροπικά κλίματα. Άλλα ζώα δεν μεταδίδουν ανθρώπινη ψώρα. Η μόλυνση των ζώων προκαλείται συνήθως από συγγενικά, αλλά ελαφρώς διαφορετικά ακάρεα.