Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη στο Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης για την υπόθεση του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά.
Χθες, Δευτέρα εκδόθηκε και επιδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που στέλνει την υπόθεση στο ακροατήριο.
Η νομοθεσία ορίζει πως πρέπει να περάσουν 20 ημέρες για να γίνουν αιτήσεις έφεσης και αναίρεσης στο βούλευμα, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση των ένδικων βοηθημάτων από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Σημειώνεται πως στις αρχές του Αυγούστου συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης για 4 από τους κατηγορούμενους και θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χανιώτικων Νέων” το βούλευμα ακολουθεί την εισαγγελική πρόταση σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των 7 (δύο ιδιοκτήτριες, ένας ψυχίατρος, ένας γενικός γιατρός, τρεις υπάλληλοι της δομής ) και προσθέτει στις 35 περιπτώσεις ηλικιωμένων (θάνατοι, έκθεση σε κίνδυνο και άλλες κατηγορίες) άλλη μια που αφορά γυναίκα που επίσης έμενε στη δομή.
Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας στην πρόταση του προς το συμβούλιο πλημμελειοδικών ζητούσε να ασκηθούν οι κατηγορίες ανά περίπτωση, της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης. Μητέρα και κόρη ( ιδιοκτήτριες της δομής), ένας γενικός γιατρός και ένας ψυχίατρος (και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και τρεις ακόμα εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο, συγγενή των ιδιοκτητών, ο οποίος είχε χρέη γραμματειακής υποστήριξης στη δομή και ενίοτε εκτελούσε και νοσηλευτικές εργασίες, όπως αναφέρεται, και δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά, στους ηλικιωμένους και να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τροφίμων. Επίσης δεν χορηγούσαν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους και προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια.
Οι κατηγορούμενοι φέρετε να προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχέτευση τροφής και ουροκαθετήρων για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς και να παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία, ενώ εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.