Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Πρέπει να διαβάσετε

Όπως κάθε χρόνο, από την 1η Μαΐου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος που διαρκεί 6 μήνες ως την 31η Οκτωβρίου. Το φετινό καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά τον ζεστό, άνυδρο και με ελάχιστες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις χειμώνα, ενέχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο Δήμος Κισσάμου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών , ότι πρέπει να έχουν προβεί στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους μέχρι την 30η Απριλίου (μια μέρα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου), προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022 (ΦΕΚ 1301/Β΄/18-03-2022) ως «καθαρισμός», ορίζεται η υλοτομία και απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερών χόρτων, φύλλων κ.λπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών, η απομάκρυνση εύφλεκτων και εκρήξιμων υλικών, καθώς και συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι ιδιοκτήτες των παρόδιων στην αγροτική οδοποιία καλλιεργειών, υποχρεούνται να προβούν στην κοπή των κλάδων που παρακωλύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται κάθε είδους καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι την 30η Απριλίου, ο Δήμος  είναι υποχρεωμένος να τους ενημερώσει ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος:

· Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

· Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

· Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

· Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

· Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

· Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

· Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

· Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

· Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

· Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

· Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

· Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

· Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

· Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα