Κρήτη: Το αποτύπωμα της πανδημίας στις καρδιολογικές παθήσεις – Εκτιμήσεις για «κύμα» νέων ασθενών

Πρέπει να διαβάσετε

Για το αποτύπωμα της πανδημίας στις καρδιολογικές παθήσεις μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρίας και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Κοχιαδάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοχιαδάκης η καρδιά είναι μια αντλία που μία παίρνει και μία διώχνει το αίμα. «Οποιαδήποτε αιτία, επηρεάσει τη λειτουργικότητα της καρδιάς σημαίνει ότι εκπίπτει η λειτουργικότητα της, μειώνεται αυτό που λέμε κλαύσμα εξώθησης και η καρδιά σαν αντλία ανεπαρκεί. Οι περισσότερες αιτίες ή οι περισσότεροι νόσοι που αφορούν την καρδιά, καταλήγουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Επομένως, είναι η πιο συχνή νόσος διότι είναι η κατάληξη όλων των άλλων ενώ στις μικρότερες ηλικίες είναι από 1-2% του γενικότερου πληθυσμού, με την ηλικία 75 ετών να φτάνει μέχρι το 15% του γενικότερου πληθυμού. Σαν γιατροί ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε την ανεπάρκεια της καρδιάς σαν αντλία».

Ο κ. Κοχιαδάκης τόνισε πως η πανδημία δημιούργησε δύο προβλήματα, γενικότερα στο επίπεδο της υγείας του ανθρώπου. «Το ένα είναι ότι υποδιαγνώσθηκαν πολλές παθήσεις, λόγω του ότι το ΕΣΥ είχε στραφεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η δεύτερη συνιστώσα ήταν ο φόβος των ανθρώπων αλλά και η παρότρυνση να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία και στους γιατρούς. Όπως λένε στοιχεία από τον Ιατρικό Σύλλογο, αυξήθηκαν οι τηλεφωνικές επαφές των ασθενών με τους γιατρούς και όσες έχουν είναι τηλεφωνικές επαφές. Αυτό που μετράει για την υγεία είναι η προσωπική επαφή, διότι η κλινική εξέταση είναι το κυριότερο για τη διάγνωση της νόσου, υποδιαγνώθηκαν ασθενείς και υποθεραπεύτηκαν. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει, βλέπουμε ότι τον επόμενο χρόνο που θα διανύσουμε θα έχουμε αύξηση των παθήσεων, αύξηση της νοσηρότητας λόγω των έμμεσων λόγων που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας».

Κλείνοντας, ο Κοχιαδάκης σημείωσε πως είναι διαπιστωμένο από μελέτες ότι το υπερβολικό στρες ή η κακή ποιότητα ζωής ή ακόμη και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει δημιουργούν πρόβλημα σε επίπεδο υγείας και πολλώ δε μάλλον στα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Τα δύο χρόνια του lockdown αυστηρού ή μη, είχαν επιδράσει στον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε νέες ηλικίες. Νομίζω ότι είναι διαπιστωμένο και τεκμηριωμένο ότι έχουν επηρεαστεί και αυξηθεί οι ψυχικές παθήσεις ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Έχουμε μια έξαρση διαγνώσεων, όμως δεν έχει αλλάξει προς το παρόν ή τουλάχιστον η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία δεν έχει προς το παρόν καταγράψει αλλαγή στα χαρακτηριστικά».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα