Επιστολή με θέμα την έλλειψη εργατών γης και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στον πρωτογενή τομέα απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τους (έως τώρα) χειρισμούς σας στο φλέγον ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα.
Σας στέλνουμε, για τελευταία φορά, ξεκάθαρο σήμα κινδύνου καθώς οι αγρότες αδυνατούν να ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο, με κύρια αιτία την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτό το θέμα.
Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε, για πολλοστή φορά, τις παθογένειες του συστήματος και στις ενέργειες που πρέπει ΆΜΕΣΑ να προβείτε ώστε να ανατραπεί η αυτή η κατάσταση.
Κύριε Χατζηδάκη,
-Τα αιτήματα για την αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργασίας που σας έχουν σταλεί από τις Περιφέρειες εδώ και μήνες, παραμένουν ακόμα εκτός των προτεραιοτήτων σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει ΚΑΜΙΑ διαδικασία μετάκλησης εργατών γης.
– Η ασφαλιστικές εισφορές στην Εξαρτημένη Εργασία (1+1 έτος) παραμένει ακόμα στο ΙΚΑ, λειτουργώντας ως ανασταλτικός παράγοντας για τους αγρότες – εργοδότες να προβούν σε μετάκληση εργατών γης, λόγω του αυξημένου μισθολογικού κόστους.
Κύριε Μηταράκη,
-Η κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης μέσω πλατφόρμας gov.gr έχει σημαντικές ελλείψεις για την ορθή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σας ενημερώνουμε ότι η κύρια και μεγάλη προσφορά σε εργατικό δυναμικό προέρχεται από Τρίτες Χώρες εκτός των γειτονικών χωρών της Ελλάδας. Η πλατφόρμα gov.gr επιβάλλει την υποχρεωτική συμπλήρωση του Σημείου Εισόδου στην χώρα μας και οι διαθέσιμες επιλογές αναφέρουν μόνο τα χερσαία σύνορα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστεθούν ως σημεία εισόδου τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ανεξάρτητα αν δεν είναι απαραίτητη η θεώρηση εισόδου για την συγκριμένη διαδικασία .
-Η παραπάνω διαδικασία χρησιμοποιείται πλέον και για την διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδεια εργασίας στους παράτυπα διαμένοντες στην Ελλάδα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει διαθέσιμη επιλογή στην πλατφόρμα gov.gr ως σημείο εισόδου στην Ελλάδα.
– Η μετάκληση εργατών γης για εποχική εργασία 9 μηνών (ανά έτος, έως 5 έτη) προϋποθέτει στα απαραίτητα δικαιολογητικά την επικύρωση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από τις ελληνικές προξενικές αρχές, στην χώρα προέλευσης του ενδιαφερόμενων εργατών γης. Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, τα ραντεβού στις προξενικές αρχές για αυτό τον σκοπό, προγραμματίζονται έπειτα από 2 μήνες. Επειδή η ενέργεια αυτή απαιτείται για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του φακέλου στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αρθεί η υποχρεωτικότητα αυτού εγγράφου στα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τονίζουμε ότι το ίδιο έγγραφο ΔΕΝ απαιτείται ούτε στην εποχική εργασία 3 μηνών, ούτε στην Εξαρτημένη Εργασία 1 έτους.
– Επιπροσθέτως, στην διαδικασία μετάκλησης για 9 μήνες , πρέπει να τροποποιηθεί η υποχρεωτική αποχώρηση κάθε εργάτη γης για 3 μήνες ανά έτος. Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη.
Κύριε Δένδια,
-Στο τελικό στάδιο των διαδικασιών μετάκλησης απαιτείται η λήψη βιομετρικών δεδομένων από τις ελληνικές προξενικές αρχές. Αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί σε χώρες όπου διαθέτουν ελληνικές Πρεσβείες ή προξενικές αρχές, όμως με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Κύριος λόγος είναι ο ελλιπής αριθμός των υπαλλήλων σε αυτές, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Επομένως κρίνεται σκόπιμο να ενδυναμωθούν άμεσα αυτές οι υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό καθώς και οι υπηρεσίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα κληθούν για την αξιολόγηση των φακέλων στην Ελλάδα.
-Επίσης για τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνικές προξενικές αρχές είναι αναγκαίο η συνεργασία με Εξωτερικό Πάροχο, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει με την έκδοση τουριστικής άδειας εισόδου (Visa D) ή την είσοδο για επενδυτικούς σκοπούς.
Κύριε Πλακιωτάκη,
Κύριε Γεωργιάδη,
Όντας συναρμόδια Υπουργεία σε αυτό το θέμα, πρέπει να συνδράμετε στην διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κλάδο η άμεση πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας στην παραγωγική διαδικασία.
Κύριε Γεωργαντά,
Οι θέσεις εργασίας (ανά Περιφέρεια) στον πρωτογενή τομέα ορίζονται από σχετική ΚΥΑ, ανά διετία και είναι αδιανόητο να μην συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό.
-Επίσης είναι επιτακτική η επικαιροποίηση των ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ανά καλλιέργεια καθώς οι σημερινή λίστα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Επιπλέον, ο αντίκτυπος από όλα τα προηγούμενα σημεία θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο αντικείμενο της δίκης σας αρμοδιότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κύριοι Υπουργοί, ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τις συνέπειες από τις αναποτελεσματικές (έως τώρα) ενέργειες σας σε αυτό το μείζον πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα. Ήρθε η ώρα να αναλάβετε την αποκλειστική ευθύνη για την ζοφερή πραγματικότητα που θα ζήσει η ελληνική κοινωνία, όταν θα σταματήσουν οι Έλληνες παραγωγοί να παράγουν αγροτικά προϊόντα, με δική σας υπαιτιότητα.
Τέλος, γνωρίζοντας ότι ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις στην Βουλή θα σταματήσουν λόγω διακοπών (!) σας ενημερώνουμε για την πρόθεση μας να αλλάξουμε τον τρόπο διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων, με δυναμικές συγκεντρώσεις. Για εμάς είναι μονόδρομος πλέον να αντισταθούμε στην άνευ προηγουμένου πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι δικές σας πολιτικές.
Αναμένουμε για τις ενέργειες σας.
Εκ των Δ.Σ.
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος
Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος
Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ
Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης».