Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
29.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και τα μέτρα που… δεν τηρούνται

Πρέπει να διαβάσετε

Μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους νέους ηλικίας 18-25 ετών αλλά και σε όσους θα εμβολιαστούν στη συνέχεια είναι το πρώτο «προνόμιο» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Προϊστάμενος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, ανέφερε πως αναμενόταν περισσότερα προνόμια καθώς είχαν διαρρεύσει πληροφορίες και από μέλη της Επιτροπής σε σχέση με τις εκδηλώσεις. «Ήρθε αυτό, είναι ένα κίνητρο για τα νέα παιδιά παρότι αυτή η ηλικία πήγε σχετικά καλά. Είχαν δηλώσει αρκετοί νέοι να κάνουν το εμβόλιο, ήρθε δυστυχώς αυτό το πολύ άσχημο με το συγκεκριμένο εμβόλιο που μας πήγε πολύ πίσω, γιατί πέρα από τα στατιστικά και τους αριθμούς κρύβονται τραγωδίες. Νομίζω ότι φρέναρε και αυτό και η αντιεμβολιαστική τάση που φουντώνει ανεξήγητα. Μόνο το Λασίθι είναι πολύ υψηλά και σε επίπεδο χώρας με πάνω από 51% η πρώτη δόση και πάνω από 40% η δεύτερη δόση. Περιμένουμε το ΦΕΚ προκύπτουν κάποια προνόμια για τους εμβολιασμένους».
Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, είναι 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος και όχι από το αρχικό. «Άρα μιλάμε για πάνω από 100% μεταδοτικότητα, αυτό αυξάνει το ποσοστό να είναι ανεμβολίαστοι ή οι ευπαθείς που για κάποιο λόγο το εμβόλιο είχε χαμηλή ανταπόκριση θέτει σε κίνδυνο όλο το σύστημα. Είναι σαν να ζούμε μια νέα πανδημία γιατί θα διαβάσουμε ότι αναμένουμε και νέα συμπτώματα. Είμαστε σε επιφυλακή, η Πολιτική Προστασία κατάταξε το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο σε πορτοκαλί, ώστε να δώσει το στίγμα ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων που είμαστε στο πράσινο. Αυτό το στίγμα δίνει η κατάταξη στο πορτοκαλί, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα. Ήρθε σε μια δύσκολη εποχή που αφήσαμε τις μάσκες».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι σε εσωτερικούς χώρους αεροπλάνων και πλοίων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. «Από τη σκάλα ακόμη πρέπει να φοράμε μάσκα. Επειδή δεν είναι στο πλοίο κάποιος λιμενικός που μπορεί να επιβάλλει το πρόστιμο, μπορεί ο καπετάνιος να ενημερώσει τη Λιμενική Αρχή και να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, παρατηρείται ότι κανένας επισκέπτης δεν φοράει μάσκα. «Εμείς το είχαμε αντιμετωπίσει ενημερώσαμε το Λιμεναρχείο, τους τουριστικούς πράκτορες, όταν ήταν αναγκαία η χρήση μάσκας, ότι κατεβαίνουν από το πούλμαν χωρίς να τη φορούν. Στο πλοίο όμως είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου σημείωσε ότι πάντοτε πρέπει να ακολουθείται η κοινή λογική και τα τεκμήρια που υπάρχουν. Παράλληλα, πρόσθεσε πως υπήρξε ένας ενθουσιασμός με τη χαλάρωση τα μέτρων και «επειδή τα μέτρα ίσως απέδωσαν, ίσως ήταν και οι καιρικές συνθήκες είχαμε αποτέλεσμα να μειωθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες. Πήγαμε καλά τον τελευταίο καιρό βάσει των δεδομένων αλλά από εκεί και πέρα η εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ποτέ δεν είπαμε ότι σταμάτησε. Κανένας υγειονομικός δεν βγήκε να πει ότι είμαστε όπως πριν».
Όπως τόνισε ο κ. Σκουντάκης, η κάθε χώρα έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή της και ακολουθεί δικές της υγειονομικές πολιτικές. «Δεν θα το επικρίνω, εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, έχουμε μια οικονομία που πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα. Επομένως δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν με ένα απλό αρνητικό τεστ ή ένα πιστοποιητικό. Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, τώρα το πείθουμε ή όχι είναι μεγάλη ιστορία, έχουμε νεκρούς, νοσούντες που έχουν επανέλθει αλλά δεν ξέρουμε τα προβλήματα τους στο μέλλον. Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί έχουμε αποτύχει να πείσουμε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, να συμμορφωθούν;».
Αναφορικά με τα προνόμια που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Σκουντάκης δήλωσε πως υπάρχει πτώση στους ρυθμούς κλεισίματος για ραντεβού εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες. «Είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει συνεπώς  η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν περισσότερα κίνητρα σε όσους έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό ένα τέτοιο μέτρο. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν όντως οι νέοι προσέρχονται για να κλείσουν ένα ραντεβού ή όχι».
Επεσήμανε δε, πως υπάρχει μεγάλη αγωνία για την φθινοπωρινή περίοδος. «Με ένα ανάλογο ποσοστό, έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες στο Ισραήλ που έχουν καταφέρει να ανακόψουν με μεγάλη επιτυχία την πορεία της πανδημίας, βέβαια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μετάλλαξη Δέλτα».
Τέλος, ο κ. Σκουντάκης διατήρησε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τους ρυθμούς εμβολιασμού. «Δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου που είμαστε πιο χαλαροί, δεν είμαι αισιόδοξος και πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας ώστε να επιτύχουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε μέχρι τέλος Σεπτέμβρη».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα