Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Τα «κύματα» της πανδημίας έφεραν «κύματα» αδιάγνωστων καρκινοπαθών

Πρέπει να διαβάσετε

«Η πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας και ιδιαίτερα τη ζωή των ασθενών με ογκολογικό πρόβλημα, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας προσπαθούν να συνεχίσουν την θεραπεία για την ασθένειά τους αλλά και όλους αυτούς που έχουν κάποια ύποπτα συμπτώματα και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν αν αυτά μπορεί να σχετίζονται με ογκολογικό θέμα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής Ογκολογίας και διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Δημήτρης Μαυρουδής, αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, η πανδημία έχει επηρεάσει τους ογκολογικούς ασθενείς σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την επιβάρυνση των δομών υγείας, οι οποίες ειδικά σε ότι αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς προσπαθούν να συνεχίζουν την λειτουργία τους σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. «Η επιβάρυνση των νοσοκομείων αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και του ογκολογικούς ασθενείς και καθημερινά δίνεται μια μάχη. Η Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ στέκεται στα πόδια της και προσπαθούμε να έχουμε, όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικούς ρυθμούς αλλά όταν υπάρχουν αυτά τα κύματα της πανδημίας που όλο και περισσότεροι ασθενείς, συνοδοί αλλά και προσωπικό ανακαλύπτουν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και τίθενται σε καραντίνα αναπόφευκτα αυτό επηρεάζει την λειτουργία της κλινικής σε κάποιο βαθμό».

Ωστόσο σε δεύτερο επίπεδο η πανδημία επηρεάζει τους αδιάγνωστους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υπό τον φόβο του κορωνοϊού δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία  για εξετάσεις με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται καθυστερημένα. «Μετά από κάθε κύμα έχουμε παρατηρήσει ο καθένας από την καθημερινή του εμπειρία ότι σαν να συσσωρεύονται περιστατικά μάλλον αδιάγνωστων ασθενών οι οποίοι έμεναν στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown και μετά όταν άνοιξε η κοινωνία και τα νοσοκομεία τότε προσπαθούν να εξυπηρετηθούν. Οπότε βλέπουμε ότι το κάθε κύμα της πανδημίας σαν να ακολουθείται από ένα δεύτερο κύμα διαγνώσεων καρκίνου», ανέφερε ο κ. Μαυρουδής εκτιμώντας πως αυτό οφείλεται στον φόβο των ασθενών να προσέλθουν στο νοσοκομείο για τις εξετάσεις τους εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Μαυρουδής σημείωσε παράλληλα πως τόσο η έγκαιρη διάγνωση αλλά και οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους καρκινοπαθείς ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί αν επιτευχθεί και ίαση. «Η καλύτερη ποιότητα ζωής έρχεται από τις καινούριες θεραπείες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πολλές από τις θεραπείες απαιτούν μια μικρής διάρκειας παραμονή στο νοσοκομείο, χωρίς διανυκτέρευση ενώ υπάρχουν και πολλές θεραπείες οι οποίες χορηγούνται από το στόμα οπότε ο ασθενής δεν χρειάζεται να έρθει στο νοσοκομείο παρά μόνο για την παρακολούθησή του όποτε αυτό απαιτείται», σημείωσε εξηγώντας πως οι νέες θεραπείες είναι απλές για τον ασθενή και ταυτόχρονα προφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα. «Έτσι ανακουφίζεται ο άρρωστος και καθυστερεί η εξέλιξη της νόσου του ή ακόμα μπορεί να στοχεύουμε και σε ίαση σε κάποιες μορφές καρκίνου», συμπλήρωσε.

«Κάθε καινούρια θεραπεία που εφαρμόζεται σε ασθενή με δυνητικά ιάσιμη νόσο και η οποία θεραπεία δείχνει ότι βελτιώνει την πιθανότητα να επιτευχθεί αυτό, κατευθείαν ανεβάζει παραπάνω τον πήχη της ίασης», συνέχισε ο κ. Μαυρουδής τονίζοντας πως αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά της σημερινής ιατρικής, με καινούριες θεραπείες να βγαίνουν κάθε μέρα και να δείχνουν μικρά ή μεγαλύτερα βήματα και προς την ίαση των ογκολογικών ασθενών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής, «θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καρκίνος είναι ένα σημαντικό θέμα υγείας που θα πρέπει όλοι να το φροντίσουμε σε περίπτωση που δυστυχώς το αποκτήσουμε και που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρόποι να βοηθηθεί σημαντικά κάποιος από τη σύγχρονη ιατρική. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και ο ίδιος θα ενδιαφερθεί και θα ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του που παρά την πανδημία θα προσπαθήσει να αναζητήσει τη σωστότερη λύση στο πρόβλημα του».

«Ο καρκίνος δεν είναι πανδημία, δεν ξεκίνησε ξαφνικά. όπως η πανδημία και δεν θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον όπως πιστεύουμε ότι θα τελειώσει η πανδημία. Ο καρκίνος είναι μαζί μας πολλά χρόνια και αναμένεται ότι θα μείνει μαζί μας δυστυχώς για πολλά χρόνια. Απλά εμείς γινόμαστε ισχυρότεροι, έχουμε πλέον περισσότερα όπλα και κερδίζουμε ολοένα και περισσότερες μάχες στην καθημερινή μας κλινική πρακτική», κατέληξε ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα