Κρήτη: «Στον τελευταίο ξυλοδαρμό, δεν άντεξα και έφυγα» – Μαρτυρία σοκ από γυναίκα

Πρέπει να διαβάσετε

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που μνημονεύεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, σηματοδοτείται από την πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία της πανδημίας COVID-19. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η παραμονή στο σπίτι, που δεν είναι για όλες τις γυναίκες ένα ασφαλές καταφύγιο, συνετέλεσαν στην αύξηση των περιστατικών βίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλο τον πλανήτη σε ποσοστό 60%, μόνο για την χρονιά που διανύουμε.

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας. Είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών είναι το ίδιο πιθανή αιτία θανάτου, μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, όσο και ο καρκίνος. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία.

Στην Ελλάδα μέχρι πριν από κάποια χρόνια η ενδοοικογενειακή βία ήταν καθαρά ιδιωτική υπόθεση. Σήμερα αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα, που τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως αυτός συμπληρώθηκε με το Ν.4531/2018. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται πλέον από το Νόμο.

Στον νομό μας υπάρχει ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 και ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δομών (42 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας) που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους αλλά και σε ευάλωτες γυναίκες (ΑΜΕΑ, μονογονείς, άνεργες, αιτούσες άσυλο, μετανάστριες, Ρομά).

Ο Ξενώνας αποτελεί κοινωνική δομή υπό τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων. Λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας ασφαλή διαμονή, διατροφή, συνοδεία σε υπηρεσίες, συνεργασία με τα συμβουλευτικά κέντρα για δωρεάν νομική βοήθεια, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες που έχουν ανάγκη. Παράλληλα στηρίζονται ψυχολογικά και τα παιδιά των ωφελούμενων γυναικών. Από την αρχή της πανδημίας (Μάρτιος 2020) έως σήμερα (Νοέμβριος 2020) ο Ξενώνας δέχτηκε 21 αιτήματα φιλοξενίας. Συνολικά έχουν γίνει 237 αιτήματα φιλοξενίας γυναικών από την αρχή λειτουργιάς της δομής και έχουν φιλοξενηθεί 156 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Τα τηλέφωνα που μπορεί να απευθυνθεί μία γυναίκα: 2821341690-691-692 και η 24ωρη γραμμή SOS 15900.

Μαρτυρία φιλοξενούμενης στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων

«Ένας κακός γάμος, που διήρκεσε σχεδόν 40 χρόνια, μητέρα 3 παιδιών χωρίς καμιά βοήθεια. Έχοντας περάσει την ηλικία των 65 χρόνων, στον τελευταίο ξυλοδαρμό, δεν μπόρεσα να το δεχτώ, άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Είχα ενημερωθεί για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων, πήρα τηλέφωνο και από τότε φιλοξενούμαι εδώ. Όταν ήρθα στον Ξενώνα ένιωσα ασφάλεια, ανακούφιση και θαλπωρή. Είναι πολύ δύσκολο να φύγεις από μια τέτοια κακοποιητική σχέση, όταν όμως έφυγα δεν το σκέφτηκα καν. Η ρίζα του κακού ξεκινά από το γεγονός ότι ο θύτης θεωρεί κτήμα του το θύμα. Αν το θύμα δεν συμφωνεί με τον θύτη, μπορεί να προκύψει ένα επεισόδιο βίας. Στην καινούρια μου ζωή δεν δείλιασα, δεν δίστασα, είπα πως από δω και πέρα ξεκινάω κάτι καινούργιο και θα κοιτάζω πάντα μπροστά».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα