Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Στο επίκεντρο του υπουργείου Περιβάλλοντος τα εκχερσωμένα – «Έρχεται» νομοθετική διάταξη

Πρέπει να διαβάσετε

Για το σημαντικό ζήτημα των δασικών χαρτών μίλησε, μεταξύ άλλων, στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Ο κ. Αμυράς, αρχικά αναφέρθηκε στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη, λέγοντας πως εδώ και 50 χρόνια, ταλανίζει τους πολίτες το ιδιοκτησιακό καθεστώς. «Ενώ κανονικά αν είχες ένα χωράφι, ερχόταν το Δημόσιο και σου έστελνε ένα χαρτί και σου έλεγε αυτό είναι δικό μου, αλλιώς φέρε τίτλους ιδιοκτησίας από το 1865. Εμείς τι κάναμε; Παρά το γεγονός ότι και στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στη Μάνη δεν ίσχυε το τεκμήριο κυριότητας της γης υπέρ του Δημοσίου, το Δημόσιο συνέχιζε με αυτόν τον τρόπο και πήγαινε ο κόσμος στα δικαστήρια και μετά από 30 χρόνια δικαιώνονταν αλλά είχαν χάσει 30 χρόνια από τη ζωή τους με το να αγωνιούν. Φέραμε διάταξη και αλλάξαμε το παιχνίδι, είπαμε ότι πραγματικά το Δημόσιο αν θέλει να διεκδικήσει το οικόπεδο πρέπει να έχει δικούς του τίτλους, οπότε αυτό το λύσαμε. Οι Κρητικοί φίλοι μου το ξέρουν γιατί το δέχθηκαν με ικανοποίηση».

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, όπως τόνισε ο κ. Αμυράς, είναι οι δασοθέντες αγροί, δηλαδή τα χωράφια που φαίνονται ότι καλλιεργούνται από το 1945, από τις αεροφωτογραφίες και μετέπειτα από τις αεροφωτογραφίες του 2007, δεν είχαν αποκτήσει δασική βλάστηση. «Φέραμε πριν από 10 μέρες μια νομοθεσία και λέμε ότι αυτά τα χωράφια θα μπορεί να τα καλλιεργήσει ξανά, να τα χτίσει τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με το νόμο, αν ανήκει σε ένα δήμο να κάνει μια εγκατάσταση ένα γυμναστήριο, να περάσει ένα δρόμο. Όλα αυτά που δεν γινόταν μέχρι τώρα. Εμείς με τη νομοθεσία που φέραμε πριν από 10 μέρες τα επιλύσαμε. Στην ουσία δεν υπάρχει ο όρος αποχαρακτηρισμός, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι εξαιρούνται, της δασικής νομοθεσίας τα ακίνητα».

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το επόμενο βήμα τα εκχερσωμένα, γιατί υπάρχουν και στην Κρήτη. «Παλιά πριν από 70-80 χρόνια ήταν δάση κάποιες περιοχές, πήγαν οι παππούδες μας να ζήσουν και εκχερσώσανε, έβγαλαν τα δέντρα για να βάλουν καλαμπόκι, πατάτες. Υπάρχουν και στην Κρήτη γι’αυτό ετοιμάζουμε νομοθετική διάταξη, σε απόλυτη συμφωνία με το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ο κ. Αμυράς εξήγησε πως όταν στην Κρήτη αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, ξαφνικά όλο το νησί εμφανιζόταν ως δασικό. «Γιατί, υπάρχει στο νησί ο ασπάλαθος. Αν έχεις στο χωράφι μόνο ασπάλαθο, ήταν εντός δασικής νομοθεσίας. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα και γι΄αυτό υπέγραψα νομοθετική διάταξη, μετά την θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, που έλεγε ότι από μόνος του ο ασπάλαθος δεν μπορεί να μετατρέψει ένα χωράφι σε δάσος».

Κλείνοντας, ο κ. Αμυράς σημείωσε πως υπάρχει χρόνος ειδικά για το νησί μέχρι τον Ιούλιο, όπου αν κάποιος έχει θέμα να μπορεί να κάνει την αντίρρηση του έναντι του δασικού χάρτη. «Αν πρόκειται για ένα δασωμένο αγρό τότε και μια απλή αίτηση στο δασαρχείο, αυτό που είπα, η εξαίρεση του από τη δασική νομοθεσία του συγκεκριμένου κομματιού μπορεί να γίνει χωρίς κόστος για τον πολίτη και ο χρόνος για την ένσταση του δασικού χάρτη, υπάρχει για την Κρήτη μέχρι τον Ιούλιο. Ακόμη και για άλλες περιπτώσεις που δεν χρειάζεται αντίρρηση μπορεί να κάνει την ένσταση του, το αίτημα του στο δασαρχείο και να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα