Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: SOS και για την παραγωγή κηπευτικών λόγω έλλειψης εργατών

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί η ελαιοκομική περίοδος για το μεγαλύτερο μέρος του νησιού να ολοκληρώθηκε «κουτσά – στραβά» με την έκτακτη «επιστράτευση» σε αρκετές περιπτώσεις μελών της οικογένειας, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, υψηλών ημερομισθίων κι υψηλής τιμής πώλησης του ελαιολάδου, ωστόσο τώρα η προσοχή στρέφεται στην παραγωγή κηπευτικών.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπτερας, Γιάννης Γαϊτάνης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, τόνισε πως οι απορρίψεις εργατών από τις πρεσβείες πέφτουν «βροχή», χωρίς βάσιμη αιτιολογία σε πολλές περιπτώσεις, ενώ παράλληλα δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ έχει δοθεί η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την έλευση εργατών στο νησί, εκείνοι δεν καλούνται ποτέ στην πρεσβεία για συνέντευξη.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Γαιτάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εργάτης απορρίφθηκε κατά τη συνέντευξη, διότι δε γνώριζε πόσα στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη περιουσία του εργοδότη του. «Πέρα από το μέρος όπου θα εργαστεί, το μέρος που θα μείνει και το ποσό με το οποίο θα αμείβεται, δεν αφορά τον εργάτη πόσα στρέμματα έχει ο εργοδότης του. Η πρεσβεία διαθέτει πλήρη φάκελο για τον εργοδότη». Επιπροσθέτως, «από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν δοθεί εγκρίσεις από τον περασμένο Μάιο για εργασία μεταναστών στο νησί, όμως δεν κλήθηκαν ποτέ από την πρεσβεία για συνέντευξη. Υπάρχει άτομο που έχει καλέσει πέντε εργάτες από το Μπαγκλαντές, έχει πληρώσει 1.000 ευρώ για τα παράβολα που απαιτούνται προκειμένου να γίνει το αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και δεν ήρθε κανείς». Ως αποτέλεσμα, ο προγραμματισμός των παραγωγών έχει «τιναχτεί στον αέρα». «Εάν είναι να μην έρθουν, ενημερώστε μας να μην περιμένουμε άδικα. Έχουμε πάρει εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για 1.500 άτομα στο Νομό Λασιθίου κι έχουν έρθει 200» πρόσθεσε ο κ. Γαϊτάνης.

Σε 15-20 ημέρες και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η παραγωγή κηπευτικών θα είναι στο πικ. «Τότε θα φανεί η μεγάλη έλλειψη εργατών που υπάρχει. Μιλάμε για μείωση 50%. Θα αναγκαστούμε πολλοί παραγωγοί να παρατήσουμε τα θερμοκήπιά μας γρήγορα, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.» Όπως εξήγησε ο κ. Γαϊτάνης, είναι η πρώτη χρονιά που γίνονται τόσα αιτήματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για αλλοδαπούς εργάτες, διότι μέχρι πρότινος, οι ανάγκες καλύπτονταν από εργάτες που ήδη διέμεναν στο νησί, σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια παράνομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί πλέον επιλέγουν την Ιταλία. «Στην Ελλάδα τους δίνουν τρίμηνες ή εξάμηνες άδειες παραμονής. Ενώ στην Ιταλία, αν κάποιος αλλοδαπός μείνει για τρία χρόνια, μπορεί να βγάλει άδεια και χαρτιά. Στη χώρα μας δύσκολα γίνονται νόμιμοι οι μετανάστες.»

Σχολιάζοντας επίσης την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου για 5.000 εργάτες γης και το γεγονός ότι παραμένει ασαφές που θα απασχοληθούν αυτά τα άτομα, ο κ. Γαϊτάνης υπενθύμισε πως τον Απρίλιο του 2022 είχε υπογραφεί συμφωνία με το Μπαγκλαντές για 2.500 εργάτες γης. «Βάσει αυτής της συμφωνίας που υπέγραψε ο Υφυπουργός, εμείς καλέσαμε εργάτες από το Μπαγκλαντές. Που πήγαν αυτοί; Τελικά, χάσαμε και τα λεφτά μας και τον προγραμματισμό μας.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα