Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Σε αναβρασμό οι φαρμακοποιοί – Τους ζητούν πίσω χρήματα για… ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Πρέπει να διαβάσετε

Μέχρι τις 18 Απριλίου έχει τη δυνατότητα ο κλάδος των φαρμακοποιών να αντιδράσει επίσημα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την επιβολή clawback για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ανδρέας Αντωνίου εξήγησε πως πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που μπαίνει σε διαβούλευση από αύριο. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις για το συγκεκριμένο κομμάτι, που αφορά τους φαρμακοποιούς. Να αποκλειστούμε ως επαγγελματικός κλάδος στο σχέδιο αυτό νόμου, που θα κατατεθεί προς διαβούλευση. Ουσιαστικά, αυτό που έρχεται και λέει είναι ότι δύναται να απαιτεί clawback, επιστροφή μέρους των κερδών για τα ιατροχνολογικά προϊόντα που χορηγούνται από παρόχους συμβεβλημένους εμ τον ΕΟΠΥΥ. Μπορεί να είναι κάποια ειδικά συμπληρώματα διατροφής που χορηγούνται κατόπιν συνταγής, ότι αφορά ζακχαροδιαβητικούς ασθενείς, κάποια ειδικά γάλατα για παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα. Όλα αυτά που συνταγογραφούνται από τον αρμόδιο γιατρό».

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως εφόσον θα υπάρξει κλειστή φαρμακευτική δαπάνη και σε περίπτωση που η εν λόγω φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνάει τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, θα αναζητήσει επιστροφή χρημάτων από τους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί. «Τα χρεωνόμαστε εμείς και δεν είμαστε ο κλάδος που μπορεί να προκαλέσει προκλητή ζήτηση, τα χορηγούμε κατόπιν ιατρικής συνταγής για ανθρώπους που κατά την συμβουλή του ιατρού τα χρειάζονται».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αφορά κλειστούς προϋπολογισμούς φαρμακευτικής δαπάνης και πιθανές διαμαρτυρίες των εισαγωγών, των χονδρέμπορων των προϊόντων αυτών που είναι ουσιαστικά οι φορείς των clawback, αυτοί που εισάγουν το προϊόν, προκειμένου να το διακινήσουν στην ελληνική αγορά. «Είναι αυτοί που πληρώνουν το clawback,  μέρος αυτών θέλει το υπουργείο υγείας να το μετακινήσει στους παρόχους τους συμβεβλημένους, όπως είμαστε εμείς που δεν μπορούμε να συνταγογραφούμε, είναι προϊόντα που χορηγούμε κατόπιν ιατρικής συνταγής».

Πρόσθεσε δε πως ούτως ή άλλως, κάποια από αυτά τα προϊόντα ακόμη και τώρα οι φαρμακοποιοί τα χορηγούν με ζημιά. «Υπάρχουν π.χ. γάλατα για ένα παιδί που γεννήθηκε πρόωρα, στα οποία η τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι χαμηλότερη από την χονδρική τιμή της αγοράς που το παίρνει το φαρμακείο. Θέλουν να μετακινήσουν μέρος του κόστους του clawback προς τους παρόχους, δηλαδή εμάς. Ελπίζω ότι ο υπουργός υγείας θα κάνει κάτι αυτό, γιατί αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

Μάλιστα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως στο ίδιο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, αποκλείει από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ που παίρνει τέτοιες αποφάσεις επιστημονικούς φορείς καθώς και φορείς ασθενών, τους κοινωνικούς εταίρους.

Από νομό σε νομό για να βρουν… φάρμακα οι φαρμακοποιοί

Την ίδια στιγμή παραμένουν οι ελλείψεις στα φάρμακα, με τον κ. Αντωνίου να σημειώνει πως οι φαρμακοποιοί «παλεύουν» ακόμη και θα συνεχίσουν να το κάνουν για να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς. «Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί, κάθε βδομάδα προκύπτουν καινούρια σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη».

Κλείνοντας, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως ανά βδομάδα αποκαθίσταται η κυκλοφορία, όμως προκύπτουν νέες ελλείψεις. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα απαραίτητα για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα. Αν δεν μπορούν οι ίδιοι να τα προμηθευτούν, πάμε πολλές φορές εμείς οι ίδιοι από φαρμακείο σε φαρμακείο ή από νομό σε νομό».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα