Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφυγε από την Κρήτη, ωστόσο τα προβλήματα που άφησε πίσω της στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο παραμένουν, με τους παραγωγούς να μετρούν ζημιές και να περιμένουν αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο μελισσοκόμων Ηρακλείου Κώστα Λεονταράκη, η πρόσφατη κακοκαιρία ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στους μελισσοκόμους οι οποίοι βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να αποδεκατίζεται με σταθερό δυστυχώς ρυθμό τον τελευταίο χρόνο.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο κ. Λεονταράκης, οι μέλισσες που έρχονται από μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις επιθέσεις από σφήκες και σβούρους να έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα τα μελίσσια, «χτυπήθηκαν» και από την κακοκαιρία. «Το ζωικό μας κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά πολύ και θα μειωθεί κι άλλο από το κρύο. Και την πρόωρη ανθοφορία, που πήγαινε πάρα πολύ καλά, την χτύπησε ο παγετός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα οι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς οι αποζημιώσεις, όπως τόνισε, ο κ. Λεονταράκης δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που δημιουργούν τα κατά καιρούς καιρικά φαινόμενα, ενώ διέπονται και από ένα απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μελισσοκόμοι που επιθυμούν να αποζημιωθούν θα πρέπει να πληρώσουν για τον επιτόπιο έλεγχο και στη συνέχεια όσοι δικαιούνται αποζημίωσης θα λάβουν ένα πολύ μικρό ως προς την πραγματική ζημιά χρηματικό ποσό, ενώ θα πρέπει να βγάλουν από το ηλεκτρονικό μητρώο τα μελίσσια για τα οποία έχουν αποζημιωθεί, χωρίς του δίνεται για την ώρα δυνατότητα αναπλήρωσης του ζωικού κεφαλαίου.
«Η μελισσοκομεία είναι ένας κλάδος που δυστυχώς για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την «ουρά» του αγροτικού τομέα, ενώ παίζει πρωταρχικό ρόλο για την επικονίαση και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει και το κράτος και η ΕΕ να προστατεύσει την μέλισσα και τον μελισσοκόμο», ανέφερε ο κ. Λεονταράκης, ο οποίος συμπλήρωσε πως ούτε για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία ο κλάδος έχει αποζημιωθεί δίκαια, χαρακτηρίζοντας τις αποζημιώσεις στο πλαίσιο του covid «ψίχουλα».
«Όσον αφορά την πανδημία το κράτος δεν ήταν και τόσο γενναιόδωρο μαζί μας. Μας έδωσε κάτι «ψίχουλα» ως αποζημίωση… Και δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει αν κρατήσαν την επιστρεπτέα από τις αποζημιώσεις. ‘Αλλοι μελισσοκόμοι στην Κρήτη έχουν λάβει άλλοι 3,39 ευρώ ανά κυψέλη, άλλοι καθόλου και άλλοι τα μισά χωρίς να ξέρουμε γιατί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Λεονταράκης αναφέρθηκε στις ελληνοποιήσεις μελιού, τονίζοντας πως το φαινόμενο παρατηρείται και στην Κρήτη και καταγγέλλοντας ελλιπείς ελέγχους από την μεριά της πολιτείας. «Δεν μας καλύπτουν οι έλεγχοι, έχουμε κάνει αιτήματα προς τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά είναι υποστελεχωμένες. Τα εισαγόμενα μέλια έχουν υποτιμήσει το κρητικό, έτσι κι αλλιώς η υπερπροσφορά ρίχνει την τιμή», δήλωσε και κάλεσε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους.
«Όταν ένα μέλι αγοράζεται από την Κρήτη στα 5,5 και 6 ευρώ, δεν μπορεί να πωλείται ένα μέλι κρητικό ή ελληνικό κάτω από 6 ευρώ. Αν δει κάτι τέτοιο ο καταναλωτής πρέπει να προβληματιστεί», σημείωσε και τόνισε πως οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες του προϊόντος καθώς οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να γράφουν την χώρα προέλευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, βάσει μελετών το ελληνικό μέλι είναι το ανώτερο παγκοσμίως. Με επιπλέον δύο ευρώ ο καταναλωτής αγοράζει ένα ποιοτικό προϊόν που κάνει καλό στη υγεία του και επιτρέπει στον παραγωγό να βγάλει ένα κέρδος που θα καλύψει τα στάδια της παραγωγής και θα συντηρήσει θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι αύριο.