Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
19.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Πρόταση για την δημιουργία Δικτύου Αναγεννησιακών Μονών

Πρέπει να διαβάσετε

Η Μονή Γωνιάς, η Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών, το Αρκάδι και η Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων, είναι οι τέσσερις πρώτες Μονές των οποίων το σημαντικό αναγεννησιακό παρελθόν αναμένεται να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός Δικτύου το οποίο θα λειτουργήσει όχι μόνο για την προβολή τους αλλά και για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

«Η Κρητική Αναγέννηση είναι μία περίοδος εξαιρετικά σημαντική για το νησί, λιγότερο προβεβλημένη, και μέσω της ιδέας για τη δημιουργία Δικτύου Αναγεννησιακών Μονών καταθέσαμε μία πρόταση για την καταρχήν ένταξη αυτών των τεσσάρων που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια τεκμηρίωσης που απαιτούνται, με προοπτική ο αριθμός τους να μεγαλώσει στην πορεία αν όλα πάνε καλά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης Μιχάλης Ανδριανάκης.

Το θέμα, που βασίστηκε σε πρόταση του κ. Ανδριανάκη, συζητήθηκε εκτενώς στη διάρκεια διεθνούς επιστημονικού εργαστηρίου που πραγματοποίησε πρόσφατα το Δίκτυο Πανεπιστημίων UNITWIN -UNESCO «Πολιτισμός, Τουρισμός, Ανάπτυξη» στο νησί με ευθύνη της καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αμαλίας Κωτσάκη που είναι μέλος στη διεθνή ομάδα της Ουνέσκο και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΟΤ.

«Στην Κρήτη διαμορφώνονται σε πρώτη φάση δύο διαστάσεις, αν αυτά τα μοναστήρια μπορέσουν να αποτελέσουν Δίκτυο αλλά και πώς θα προβληθεί η Κρητική Αναγέννηση γενικότερα. Χρονικά εννοούμε κυρίως από το δεύτερο μισό του 16ου αι. Όμως μέχρι σήμερα έχει ερευνηθεί περισσότερο το θέμα της ζωγραφικής με κορυφαίες περιπτώσεις τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, τον Μιχαήλ Δαμασκηνό κ.α. που επηρεάζονται από τη δυτική παράδοση, δίνοντας μια μοναδικότητα στην παραγωγή έργων τέχνης στην Κρήτη, όπως και ο τομέας της λογοτεχνίας» επισήμανε ο κ. Ανδριανάκης.

Να σημειωθεί ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης «Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων και συνόλων» εντάχθηκε στο Δίκτυο Μεταπτυχιακών UNITWIN-UNΕSCO αποκτώντας διεθνή διάσταση μέσω των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στα τριάντα δύο διεθνώς διακεκριμένα πανεπιστήμια του δικτύου σε όλον τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα