Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
13.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Που οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων – «Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο»

Πρέπει να διαβάσετε

Η Κρήτη διανύει την πλέον κομβική περίοδο από την αρχή της πανδημίας και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το επιδημιολογικό φορτίο του νησιού. Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα εξήγησε τους δύο παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων στο νησί.

Όπως επεσήμανε η κ. Ελευθεριάδου Γκίκα, σταθεροποιηθήκαμε στις νοσηλείες όμως υπάρχουν δύο παράγοντες που ευθύνονται για τα υψηλά νούμερα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, στην Κρήτη. «Έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη στην Κρήτη. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι μεταδίδεται με διπλάσια ευκολία από ότι ο κλασσικός κορωνοϊός και είναι ανθεκτικό για πολλές ημέρες στο να μεταδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι η διασπορά είναι πολύ γρήγορη και σε μεγάλο βάθος χρόνου. Γι’ αυτό νομίζω συνεχίζουμε να έχουμε υψηλά νούμερα σε όλη την Κρήτη. Με ανησυχεί ότι μιλάμε για προσωπική ευθύνη. Η αστυνόμευση θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή, βλέπεις εστίες ανθρώπων παντού με τις μάσκες κατεβασμένες και δεν τολμάς να τους μιλήσεις γιατί σου επιτίθενται. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι εμβολιασμοί μας δεν πάνε με γρήγορο ρυθμό και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες είναι πρόβλημα. Επίσης, στην ενδοχώρα μας δεν υπάρχουν καθόλου εμβολιαστικά κέντρα. Σε δύο δήμους, δεν υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα». 

Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος που δεν ανοίγουν νέα εμβολιαστικά κέντρα είναι η ροή των εμβολίων. «Επειδή έτυχε ένα απόγευμα να κάνω μια βάρδια σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε εμβολιάσει άλλους 15 ανθρώπους. Το να έχεις μια ροή ανά 15 λεπτά είναι τρομερή πολυτέλεια, δεν χρειάζεται τόσος χρόνος για ανθρώπους αυτοεξυπηρετούμενους. Κατεβαίνουμε πλέον σε ηλικίες και μπορούμε να εμβολιάσουμε σε ένα πρωί περισσότερους ανθρώπους με την προϋπόθεση ότι έχουμε εμβόλια». 

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Ελευθερίαδου Γκίκα, η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο προθυμοποιήθηκαν να φτιάξουν ένα εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, όμως το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τον ΕΟΔΥ. «Θεωρώ ότι φταίει η ροή των εμβολίων, διαφορετικά θα αξιοποιούσαν κάθε ευκαιρία για να εμβολιάζουν κόσμο. Φαίνεται το φως στο τούνελ, για μένα είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούμε ότι πριν ένα χρόνο ήμασταν στο σκοτάδι. Είναι όλα θέμα χρόνου». 

Γιατρός η ίδια στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ανέφερε πως είναι η πιο κρίσιμη περίοδος σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. «Εμείς στην Κρήτη πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και να αποφεύγουμε τις συναναστροφές. Το χειρότερο ήταν οι οικογενειακές μαζώξεις που φάνηκε ότι από εκεί ξεκινούσαν συρροές. Το ξέρω ότι είμαστε κουρασμένοι, σε όλους έχουν λείψει αυτά. Όμως πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή». 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα