Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον οίκο ευγηρίας που συνεχίζει να λειτουργεί

Πρέπει να διαβάσετε

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, με την δικογραφία να μαρτυρά ένα σκηνικό φρίκης για δεκάδες ηλικιωμένους οι οποίοι τελικά πέθαναν.

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 36 άτομα, με επτά από αυτά να συλλαμβάνονται το πρωί της Τετάρτης μετά από εφόδους αστυνομικών στα σπίτια τους. Μεταξύ των συλληφθέντων, οι οποίοι θα απολογηθούν σε δύο στάδια την Παρασκευή και το Σάββατο, είναι οι συνιδιοκτήτριες της δομής, δύο γιατροί και νοσηλεύτριες.

Η συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας των περισσότερων οικογενειών ηλικιωμένων αλλά και πρώτη καταγγέλλουσα της υπόθεσης Μαρία Παπαδάκη μίλησε στον Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA για το πως ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Ο πατέρας της κας Παπαδάκη είχε φιλοξενηθεί για τρεις ημέρες στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και τότε η ίδια αντιλήφθηκε πως «κάτι δεν πήγαινε καλά». Όπως ανέφερε η κα Παπαδάκη η υγεία του ηλικιωμένου πατέρα της μέσα σε τρεις μόλις ημέρες επιδεινώθηκε ραγδαία. «Αυτό που κίνησε την προσοχή μου ήταν η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του πατέρα μου, η προσπάθεια της διοίκησης να με αποτρέψουν να τον δω, όπως και να τον μεταφέρω στο νοσοκομείο… Το παραπεμπτικό έλεγε ότι ήταν απύρετος και ότι όλα τα ζωτικά του όργανα λειτουργούσαν κανονικά και έφτασε στο νοσοκομείο με πυρετό και 82% οξυγόνο», δήλωσε κάνοντας λόγο για ψευδές πιστοποιητικό και τονίζοντας πως οι υποψίες της επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από τα όσα της είπαν νοσηλεύτριες της δομής για της συνθήκες διαβίωση ηλικιωμένων στη μονάδα.

«Τιμώρησαν τους μάρτυρες κατηγορίας»

Η κα Παπαδάκη αναφέρθηκε και στην ανάκληση αδειών δύο νοσηλευτών της δομής, μετά τις καταγγελίες τους για τον τρόπο λειτουργίας του οίκου ευγηρίας.

«Ανακλήθηκαν και οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος δύο νοσηλευτών που είναι μάρτυρες κατηγορίας δηλαδή η πολιτεία αντί να προστατέψει  τους μάρτυρες κατηγορίας ανακλήθηκαν οι άδειές τους» σημείωσε η δικηγόρος και συμπλήρωσε πως «η δικαιολογία που δόθηκε είναι ότι οι άδεις εκδόθηκαν αρχικά εκ παραδρομής της διοίκησης».

Η ίδια υποστήριξε πως οι άδειες των δύο νοσηλευτών ανακλήθηκαν μετά από καταγγελία νοσηλεύτριας, η οποία υποστήριζε την διοίκηση. «Αυτή τη στιγμή δηλαδή οι δύο γιατροί που κατηγορούνται και οι νοσηλεύτριες έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και οι νοσηλευτές που κατήγγειλαν αυτή την κατάσταση δεν έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σοκ από τα στοιχεία για τους θανάτους στη δομή

Η κα Παπαδάκη επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια Κρήτης που είναι η εποπτεύουσα αρχή για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων. «Από το 2021 οπότε και έγινε η εκταφή της ηλικιωμένης η μονάδα δουλεύει αδιάλειπτα με αποτέλεσμα να έχει απασχολήσει άλλες δύο φορές τις αρχές, την πρώτη ανήμερα τα Χριστούγεννα και την δεύτερη πριν από δύο εβδομάδες για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα, αρπαγή ηλικιωμένης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα οι βολές της κατά της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Χανίων δεν σταμάτησαν εκεί αφού όπως εξήγησε η κα Παπαδάκη, ακόμα και όταν υπήρχαν υποψίες για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας θα έπρεπε να είχαν γίνει εκτεταμένοι έλεγχοι.

«Το δημοτικό γηροκομείο Χανίων το 2020 και το 2021 είχε ποσοστό θανάτων 16%. Το ποσοστό θανάτων στη συγκεκριμένη μονάδα το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν περίπου 150%, ενώ την περίοδο 2014-2019 υπερέβαινε το 350%. Αποδεκατίζονταν δηλαδή 3,5 μονάδες το χρόνο και στη συντριπτική πλειοψηφία τους και απόλυτα για την περίοδο 2020-2021 τα πιστοποιητικά θανάτου ανέφεραν ως αιτία την καρδιακή ανακοπή», ανέφερε η κα Παπαδάκη με τα στοιχεία να συγκλονίζουν.

«Είναι απορίας άξιο πως αυτή η δομή παραμένει σε λειτουργία μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε.

Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου

Στα αιτία θανάτου των ηλικιωμένων της δομής που αναγράφονται στα πιστοποιητικά αναφέρθηκε, μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, η ιατροδικαστής και ορισθείσα τεχνική σύμβουλος από τέσσερις οικογένειες ηλικιωμένων Ελπίδα Σπανουδάκη.

«Η καρδιακή ανακοπή που αναγράφεται ως αιτία δεν είναι αιτία. Η καρδιακή ανακοπή είναι αποτέλεσμα μιας παθολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κα Σπανουδακη δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, ωστόσο ανέφερε πως προκύπτουν στοιχεία που θα προκαλέσουν αίσθηση από τους τέσσερις φακέλους ηλικιωμένων που εξετάζει η ίδια.

«Να προφυλακιστούν – Έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να τελέσουν νέα αδικήματα»

Η δικηγόρος των οικογενειών των ηλικιωμένων ανέφερε πως οι συλληφθέντες «είναι ανάγκη να τεθούν υπό  προσωρινή κράτηση», καθώς κατηγορούνται ήδη και για νέα αδικήματα τα οποία φέρονται να διέπραξαν μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας για τους θανάτους των δεκάδων ηλικιωμένων.

Απαντώντας μάλιστα στον δικηγόρο του οίκου ευγηρίας ο οποίος έκανε λόγο για ακυρότητα του εντάλματος, η κα Παπαδάκη υποστήριξε πως είναι καθόλα νόμιμο τονίζοντας πως «ότι είναι ικανοί να τελέσουν νέα αδικήματα το έχουν αποδείξει οι ίδιοι».

Σοκάρουν τα στοιχεία της δικογραφίας – Και υπάλληλοι της ΠΕ Χανίων ανάμεσα στους κατηγορούμενους;

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρει δημοσίευμα του Parakritika.gr ανάμεσά στους συλληφθέντες είναι και μεσίτες αλλά και υπάλληλοι της Π.Ε. Χανίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών αρχών προέκυψε ότι δημιουργήθηκε μία εταιρία κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως «προκάλυμμα» της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία εν συνεχεία θα λειτουργούσε ως «μανδύας νομιμότητας» -όπως χαρακτηρίζεται- της δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρεται, οι δύο γιατροί της δομής, όπως και οι δύο νοσηλευτές, καθώς και ένας υπάλληλος, εργάζονταν εξ αρχής στη δομή από το 2009 και… «έχοντας ως σκοπό να είναι νομιμοφανής η εγκληματική δραστηριότητα και να την συγκαλύψουν, αλλά και να καταστεί εφικτή η διαχείριση και εκμετάλλευση ηλικιωμένων, έχοντας πάντα ως σκοπό την μεγιστοποίηση του παράνομου οικονομικού οφέλους».

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται η λέξη «βιτρίνα», προκειμένου να διαφημιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υποτιθέμενες παρεχόμενες υπηρεσίες της δομής, ώστε να προσελκυστούν οι ηλικιωμένοι και οι συγγενείς τους να φιλοξενηθούν στην μονάδα «πρότυπο», όπως χαρακτηρίζεται.

Σε ένα από τα πλέον τρομακτικά σημεία της δικογραφίας γίνεται λόγος για το ότι… «ο βασανισμός ήταν φυσικό επακόλουθο, όπως και η θανάτωση των ηλικιωμένων».

Στις διαπιστώσεις της έρευνας αναφέρεται ότι… «η ποσότητα χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή και η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λόγω της ασκούμενης πίεσης από την διοίκηση της Μονάδας… χορηγούνταν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα, καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων τροφές, όπως π.χ. εντόσθια ζώων τα παρέχονταν δωρεάν στη Μονάδα».

Μάλιστα, συμπεραίνεται από τις Αρχές ότι η ημερήσια δαπάνη για την σίτιση κάθε ηλικιωμένου έφτανε μόλις τα 0,55 ευρώ!

Έτερο σημείο της δικογραφίας αναφέρει ότι… «με την είσοδο των ηλικιωμένων προς φιλοξενία τους αφαιρούνταν τα ρούχα και τους δίδονταν ρόμπες μεγάλου μεγέθους, που καθαρίζονταν σπάνια… Η δε φροντίδα της υγιεινής και της καθαριότητας των ηλικιωμένων γινόταν ανά πολύ αραιά διαστήματα, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά». Ακόμη δηλαδή και οι πάνες ακράτειας -όπως αναφέρεται- δεν αλλάζονταν και φορούσαν τις ίδιες ακάθαρτες.

Όσο για την συμπεριφορά του προσωπικού, ειδικά σε όσους είχαν μειωμένη νοητική λειτουργία ήταν η χρήση της τακτικής της «μηχανικής καθήλωσης», της πλήρους δηλαδή ακινητοποίησης σε κρεβάτι ή αναπηρικό καροτσάκι επί 24ώρου βάσεως, με την χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας.

Ισχυρά αντικατασταλτικά ψυχιατρικά σκευάσματα περιέχονταν στην φαρμακευτική αγωγή των φιλοξενούμενων, χωρίς -όπως τονίζεται- δικαιολογημένη διάγνωση, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και η πνευματική τους διαύγεια και λειτουργία. Άμεση συνέπεια; Οι ηλικιωμένοι σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον, να βρίσκονται μόνιμα σε κατάσταση καταστολής, να δημιουργούνται πληγές από την πίεση των ιμάντων και τη συνεχή ακινησία και να επιβαρύνεται διαρκώς η υγεία τους.

Για τον παραπάνω λόγο η συμπεριφορά απέναντι στους ηλικιωμένους χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπη και εξευτελιστική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεφταν και θύματα σωματικής βίας από τους υπαλλήλους της δομής.

Τι αναφέρεται για τον γιατρό της Μονάδας

Τρομάζουν όσα αναφέρονται για τον υγειονομικό υπεύθυνο της Μονάδας, καθώς γίνεται λόγος για συγκάλυψη στην παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, με την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

«Πιστοποιούσε ψευδώς τον θάνατο του εκάστοτε ηλικιωμένου «θύματος» σε ανακοπή καρδιάς, αντί των πραγματικών αιτιών, όπως βασανισμό, μη παροχή σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μη διακομιδή σε νοσηλευτικό ίδρυμα, ώστε να αποφεύγεται η περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών θανάτου από τις αρμόδιες Αρχές και να διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης», προστίθεται στη δικογραφία στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα πιστοποιητικά εξέδιδε και έχουν βρεθεί από τις Αρχές.

Τα πιστοποιητικά αυτά, όπως αναφέρει το Parakritika.gr, δίδονταν στα συγγενικά πρόσωπα, ώστε να παρουσιάζεται ο θάνατος ως φυσιολογικός. Καταθέτονταν κατόπιν στα ληξιαρχεία, έβγαινε η ληξιαρχική πράξη θανάτου και η άδεια ταφής και κάπου εκεί έκλεινε το θέμα, χωρίς να ενημερωθούν οι Αρχές.

293 καταγεγραμμένοι θάνατοι ηλικιωμένων μέσα σε μόλις έξι χρόνια

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια φαίνεται πως δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση, από το 2009 έως και το 2021. Όλο αυτό το διάστημα, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία… «προέβησαν στην υπαίτια θανάτωση τριάντα ηλικιωμένων και αποπειράθηκαν να θανατώσουν άλλους οκτώ, ενώ εκτιμάται ότι οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι σε αριθμό… Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το ότι υπήρξαν 293 καταγεγραμμένοι θάνατοι ηλικιωμένων μέσα σε μόλις έξι χρόνια, από το 2015 έως το 2021».

Καταλήγοντας, αναφέρεται ότι «… προέκυψε μετά βεβαιότητας με ότι στα χρονικά διαστήματα που αναφέρονται, οι δύο δράστιδες ως ιδιοκτήτριες της δομής και οι δύο συμβεβλημένοι γιατροί, ενεργώντας από κοινού στο πλαίσιο της συγκροτηθείσας εγκληματικής οργάνωσης και των μεταξύ τους αναπτυχθέντων ισχυρών δεσμών, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβούν σε όλες τις απαραίτητες από τον νόμο και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης ενέργειες, προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, το υπέρτατο αγαθό της ζωής… αντιθέτως αυτοί παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις, με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τους τις ενέργειες και παραλείψεις να είναι η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση, είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων… τα μέλη αυτής αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ… Επιπλέον, προέκυψε ότι διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις των δύο ιατρών της Μονάδας, ύψους 3 εκ. ευρώ».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα