Κρήτη: Πως και πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από το χαλάζι- Τι θα γίνει με το λιομάζωμα

Πρέπει να διαβάσετε

Τεράστιο είναι το πλήγμα που δέχτηκαν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, στο παρά πέντε της ελαιοκομικής περιόδου,  από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκο Δασκαλάκη, οι περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές εκτείνονται από τα Χανιά μέχρι και λίγο έξω από τη Σητεία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ελαιόδεντρα έχουν υποστεί ζημιά της τάξης του 70%.

Όπως τόνισε ο κ. Δασκαλάκης οι αναγγελίες έχουν ήδη ανοίξει και οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου, ενώ ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις περιοχές και οριοθετούν τις ζώνες που έχουν πληγεί από τη χαλαζόπτωση.

Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, ωστόσο λόγω του ότι αυτές είναι μεγάλες και αφορούν πάρα πολλά αγροτεμάχια, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού στον οργανισμό, οι πραγματογνώμονες είναι ανέφικτο να βρεθούν παντού άμεσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η όλη διαδικασία μέχρι την αποζημίωση των παραγωγών θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες αφού πρώτα πρέπει να γίνει η εκτίμηση των ζημιών, στη συνέχεια να συνταχθούν οι πίνακες και να καταχωρηθούν τα πορίσματα, θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου από την κεντρική διοίκηση και τέλος θα προχωρήσει η εκκαθάριση. «Τουλάχιστον ένα τρίμηνο θα πάρει η διαδικασία και πάντα μιλάμε με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα συμβάντα που θα μας αναγκάσουν να βγούμε πάλι έξω για εκτιμήσεις ζημιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης.

Οι παραγωγοί μπορούν να ραβδίσουν τα δέντρα τους ακόμη και αν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ δεν έχουν προχωρήσει σε εκτίμηση των ζημιών στους ελαιώνες τους , αφού σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη υπάρχει και η εμπειρία και η τεχνογνωσία προκειμένου να γίνει η εκτίμηση των ζημιών ακόμα και σε δέντρα που έχουν ραβδιστεί. «Οι παραγωγοί θα πάνε κανονικά να μαζέψουν τον καρπό, δεν χρειάζεται να αφήσουν κάποιο δέντρο για μάρτυρα», τόνισε ο διευθυντής Κρήτης του ΕΛΓΑ Κρήτης.

Τέλος ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι αντίστοιχες ζημιές έχουν υποστεί θερμοκήπια, καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, εσπεριδοειδών και αβοκάντο για τις οποίες ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα