Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Πολλοί αρνούνται την συμμετοχή στην μελέτη για τον κορωνοϊό

Πρέπει να διαβάσετε

Για την πορεία και την εξέλιξη της μεγάλης οροεπιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιείται στη Κρήτη, τα συμπεράσματα της οποίας θα δείξουν την πραγματική διασπορά του ιού στο πληθυσμό του νησιού, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν και το προηγούμενο διάστημα για να ξεκινήσει η επιδημιολογική μελέτη, δεν υποχώρησαν.

Έτσι και τώρα, δυο μήνες μετά, η ερευνητική ομάδα ακόμα αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες, όπως το να πάρει συγκαταθέσεις και άδειες τηρώντας πάντα τα προσωπικά δεδομένα ακόμα και δυσκολίες στο να πείσει τους επίσημους φορείς και την κοινότητα για την αναγκαιότητα αυτής της μελέτης.

«Η μελέτη αυτή γίνεται», τόνισε ο καθηγητής, «για να μπορέσει να παρακολουθήσει κανένας τους ρυθμούς εξέλιξης μιας επιδημίας, αλλά και να προτείνει μέτρα».

«Κάθε τι καινούριο στην Ελλάδα συναντά δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιονής. «Οι δυσκολίες αυτές που συναντήσαμε πολλές φορές μας φάνηκαν ανυπέρβλητες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τρεις είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες, ανέφερε ο κ. Λιονής.

Πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζουν είναι να συμπληρωθεί η λίστα με τα 1060 άτομα, σε συνδυασμό με τη βάση δεδομένων που έχουν πάρει από το Υπουργείο ,με τη συμβολή της Περιφέρειας και των Δήμων. Μέχρι την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Δεύτερη μεγάλη δυσκολία είναι να βρεθούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των ανθρώπων που έχουν επιλεχθεί. «Η Ελλάδα, δεν έχει τέτοια πλήρη βάση δεδομένων, όχι μόνο για την υλοποίηση τέτοιων ερευνών, αλλά και άλλων προσεγγίσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τρίτη δυσκολία είναι το να πείσουν εκείνους που έχουν επιλεχθεί να συμμετέχουν στην έρευνα. «Δεν είμαστε είναι ιδιωτικός φορέας που κάνει την έρευνα και κοιτάζει το κέρδος και κάνει τηλεφωνήματα άσκοπα. Είναι το ενδιαφέρον της ερευνητικής ομάδας και η αγάπη που έχει η Ιατρική Σχολή να βοηθήσει τη Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:  «η Κρήτη πρέπει να ξέρει, που πήγε η λοίμωξη, πόσο βαθιά και σε ποιες περιοχές, πόσοι ήταν ασυμπτωματικοί , πόσοι μετέδωσαν τον ιό, ποιοι δεν μολύνθηκαν».

Ο κ. Λιονής εξήγησε πως η μελέτη μπορεί «να βοηθήσει να προβλεφθεί πότε ακριβώς θα έρθει το επόμενο κύμα, ή να βοηθεήσει τους επιστήμονες να δώσουν συστάσεις στον ΕΟΔΥ, στο υπουργείο, στην 7η  ΥΠΕ. Είναι πολλά τα οφέλη», ανέφερε.

«Οι άνθρωποι που θα πάρουμε τηλέφωνο, θα πρέπει να ξέρουν ότι ζητάμε τη βοήθειά τους, όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για ολόκληρη τη Κρήτη και έχει σημασία αυτό», κατέληξε.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, είναι αρκετοί που δεν αποδέχονται να συμμετέχουν, όμως από την άλλη είναι δεκάδες τα τηλεφωνήματα που δέχονται από ανθρώπους που θέλουν να πάρουν μέρος στην έρευνα.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Λιονής, αυτό δεν είναι εφικτό καθώς τότε δεν θα ήταν τυχαία δείγματα. «Τα αποτελέσματα από αυτά τα δείγματα θα έδειχναν εντελώς λάθος συμπεράσματα και για συγκεκριμένες περιοχές του νησιού μόνο», σημείωσε.

Τέλος, ο καθηγητής δεν έκρυψε και την ανησυχία του, με αυτές τις καθυστερήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην έρευνα, ότι τα αποτελέσματα να μην είναι στο τέλος πολύτιμα εργαλεία διαχείρισης καθώς και με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι επιβεβλημένη η ολοκλήρωση της έρευνας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

«Αντιθέτως, εάν δεν γίνει με ενιαίο τρόπο σε όλη Κρήτη και πάμε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους τότε θα έχουμε πραγματικά δεδομένα μόνο από τους πρώτους δήμους που ήδη έχει ξεκινήσει η έρευνα. Δήμοι που θα πάνε σε δεύτερη φάση διαφορετική χρονική περίοδο, δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος, καθώς θα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα