Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Πήγαν στον γιατρό για εξέταση και του άδειασαν τον τραπεζικό του λογαριασμό

Πρέπει να διαβάσετε

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά απατών στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα, όπου οι απατεώνες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο υπεύθυνος Γραμμής του Εθνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς ανέφερε πως πλέον ο κόσμος έχει επαφή με το διαδίκτυο και είναι πολλές οι περιπτώσεις απάτης που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. «Ο κόσμος της απάτης έχει μεταφερθεί από τον πραγματικό κόσμο, στο διαδίκτυο. Υπάρχουν κυκλώματα που σκαρφίζονται νέα πράγματα για να εξαπατήσουν τον κόσμο».

Μάλιστα, αποκάλυψε μια νέα περίπτωση στην Κρήτη όπου επιτήδειοι, επισκέφθηκαν γιατρό σε περιοχή του νησιού, προκειμένου να τους εξετάσει και λίγο αργότερα με την πρόφαση ότι «ξέχασαν» το πορτοφόλι τους, άδειασαν τον λογαριασμό της τράπεζας του γιατρού!

«Πήγαν επίσκεψη σε ένα γιατρό και λίγο αργότερα του είπαν πως ξέχασαν τα λεφτά τους. Του είπαν να τους δώσει το λογαριασμό της τράπεζας για να βάλουν τα λεφτά, παίρνουν το i-bank του γιατρού, είχαν και το email του, αλλά του είπαν πως έβαλαν τα λεφτά και πρέπει να κάνει αποδοχή. Μετά έστειλαν ένα mail ψεύτικο στον γιατρό δήθεν από την τράπεζα, πατάει πάνω για να κάνει αποδοχή και του λέει πρέπει να βάλεις κωδικούς ebanking, τους βάζει μετά από λίγο τον παίρνουν τηλέφωνο του λένε γιατρέ έκανες τη συναλλαγή; Πήραν τον εξαψήφιο που έρχεται από το τηλέφωνο μας, μπήκε ο γιατρός στο ψεύτικο mail και έκαναν συναλλαγές, πήραν σχεδόν όλα τα χρήματα από το λογαριασμό του» τόνισε ο κ. Κορμάς.

Ο κ. Κορμάς διαβεβαίωσε πως ποτέ η τράπεζα δεν θα μπει σε αυτή τη διαδικασία. «Αν το εμπεδώσουμε αυτό δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Όσον αφορά τις συναλλαγές μας σε σχέση με τη μεταφορά χρημάτων, δεν θα δίνουμε τους κωδικούς μας ποτέ. Όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο ας πάρουμε την τράπεζα να τη ρωτήσουμε, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το κομμάτι, δεν μας ζητάνε ποτέ κωδικούς».

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους ειδικούς, είναι όταν μπαίνουν σε μια ιστοσελίδα οι πολίτες. «Έκανα μια συναλλαγή και δεν μου έστειλαν ποτέ το προϊόν ή μου πήραν τα λεφτά. Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει μια ψεύτικη διαφήμιση στο Facebook. Για να κάνεις μια διαφήμιση, την κάνει ο οποιοσδήποτε δεν ζητούν ΑΦΜ ή κάτι που να διαπιστώνουν ότι είναι όντως μια εταιρία».

Κλείνοντας, ο κ. Κορμάς ανέφερε πως υπάρχει μια έξαρση με τα περιστατικά απάτης στην Κρήτη, κάτι που ίσως οφείλεται και στον τουρισμό και οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν περιστατικά όπου επιτήδειοι παριστάνουν την Αστυνομία λέγοντας, πως κάποιος συγγενής έχει χτυπήσει κάποιον με το αυτοκίνητο και πρέπει να δώσουν χρήματα, προκειμένου να βρεθεί μια.. λύση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα