Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Πέταξαν καταψύκτες και… ψυγεία στη Νήσο Χρυσή – Μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτοψία στη Νήσο Χρυσή πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και τη Δασική Υπηρεσία.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη σημείωσε πως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική στη Νήσο και απογοητευτική, όσον αφορά τη βλάστηση. «Το Κεδρόδρασος, ο μοναδικός οικότοπος έχει καταστραφεί, έχει υποβαθμιστεί πολύ σοβαρά και εγώ προσωπικά πίστευα ότι μετά τη φετινή περίοδο τη χειμερινή, που είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις και ήταν η ευκαιρία του οικότοπου να ανακάμψει, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είδαμε εκτεταμένες περιοχές, πλήρως ξεραμένες και σε άλλες που είχε επανέλθει η βλάστηση αλλά πάλι επέρχεται η ξήρανση. Σε ένα χρόνο από τώρα θα αναγκαστούμε να κάνουμε τεχνητές επεμβάσεις στη βλάστηση καθαρισμού και απομάκρυνση κάποιων κατακτητικών ειδών που έρχονται και πνίγουν το κέδρο ή να φυτέψουμε ένα νέο είδος, για να αποκατασταθεί ο οικότοπος που δεν μπορεί να το κάνει μόνος του».

Σήμερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των προϊόντων κατεδάφισης και μπαζών από το νησί. «Σήμερα το πρωί έφτασε στο νησί η πλωτή πλατφόρμα από το Ηράκλειο, συγκέντρωσε το σύνολο των μπαζών που είχαν δημιουργηθεί με την κατεδάφιση που κάναμε, ολοκληρώσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, η Δασική Υπηρεσία βοήθησε τον εργολάβο και σήμερα σάρωσαν το νησί, απομακρύνθηκαν μπάζα και υλικά, όπως καταψύκτες, ψυγεία, παλιές βάρκες, ότι πετούσε ο καθένας στο νησί και η πλατφόρμα φόρτωσε και απομακρύνθηκε».

Πρόσθεσε δε, πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο οικοσύστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. «Είναι όμως και το καλό νέο ότι πραγματικά εγώ για πρώτη φορά βλέπω το νησί όσο πιο καθαρό το θυμάμαι, καταφέραμε να απομακρύνουμε τα μπάζα και τα υλικά από τόσα πράγματα, γιατί βλέπαμε να διασκορπίζονται. Έχουν εκτελεστεί και άλλες κατεδαφίσεις, αυτά απομακρύνθηκαν από εκεί οπότε αν και οι άλλες υπηρεσίες φύλαξης και εποπτείας του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν θα μπορέσουν να πάνε άλλα πλοία άλλα υλικά για να έχουμε επιτέλους αυτό τον ξεχωριστό τουρισμό. Με μία περιήγηση σε γνωστή πλατφόρμα και ανάγνωση των μηνυμάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι όλοι οι τουρίστες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο νησί, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έρθουν ξανά».

Μάλιστα, η κα. Κοζυράκη έκανε λόγο για «τρομακτικά» σχόλια. «Δεν είχε να κάνει μόνο το ότι δεν υπήρχε καμία υπηρεσία ή δυνατότητα αν συμβεί κάτι, κάποιος να προστρέξει για να βρει βοήθεια αλλά επισκέπτες έβλεπαν την κατάσταση που είχε περιέλθει ο οικότοπος, ένα περιβάλλον που κακοποιούσαμε, υποβαθμίστηκε, φαινόταν η απόλυτη πλειοψηφία του κόσμου που κατέθετε αυτά που έβλεπε και αντιλαμβανόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι άλλη μια κατάσταση τουρισμού που είναι ένα προσωπικό πρόσκαιρο κέρδος που δεν βλέπει το μέλλον, την επόμενη χρονιά απευθύνεται σε επισκέπτες που δεν θα έρθουν ξανά στο νησί, ίσως ούτε καν στην Κρήτη. 

Σύμφωνα με την κα. Κοζυράκη κάποιος πολίτης μπορεί να μεταβεί στις παραλίες για να κολυμπήσει, τα πιο πολλά σκάφη προσεγγίζουν κοντά στον αιγιαλό, μπορούν να κολυμπήσουν οι άνθρωποι και να χρησιμοποιήσουν τις παραλίες. «Είναι σε ισχύ η απόφαση που δεν θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και τα μπαρ, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μπάνιο και υπάρχει ισχυρή σύσταση φύλαξης και εποπτείας ώστε να μη μπαίνουν στο Κερδόδασος να μην ποδοπατούν την πληγωμένη αμμοθίνα, για να δούμε το καλοκαίρι που ξεκινάει και βλέπουμε το νέο κανονισμό λειτουργίας για το 2023, τη μελέτη φέρουσας ικανότητας. Να δούμε αυτή τη χρονιά, αν μπορέσει ώστε κατά τόπους να ανακάμψει, το να προβούμε σε τεχνητές αναδασώσεις και τεχνητά μέσα είναι κάτι που το απευχόμαστε, θέλουμε να δώσουμε κάθε δυνατότητα στον οικότοπο να ανακάμψει, του χρόνου θα είναι διαφορετική η προσέγγιση». 

Κλείνοντας, η κα. Κοζυράκη σημείωσε πως το Λιμενικό φυλάσσει το θαλάσσιο χώρο και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από έκκληση της Επιτροπής, γιατί ειπώθηκε από όλες τις υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα για την εποπτεία και φύλαξη του νησιού, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η δυνατότητα παρουσίας στο νησί, παραχώρησε για τα επόμενα τρία χρόνια πλωτό σκάφος που μπορεί να μεταφέρει λίγους υπαλλήλους στο νησί. «Φτάνει από τα Χανιά, επισκευάστηκε, συντηρήθηκε, φτάνει στον Άγιο Νικόλαο, θα παραδοθεί στην Δασική Υπηρεσία και θα μεταβαίνουν δασοφύλακες ίσως και μεικτά κλιμάκια, κάποιες ώρες την ημέρα, να κάνουν συστάσεις και στη συνέχεια θα επιβληθούν κυρώσεις. Θα υπάρχουν και διοικητικά πρόστιμα, θα τοποθετηθούν πινακίδες που θα δείχνουν στους επισκέπτες τι επιτρέπεται και τι όχι και επίσης θα δημιουργήσουμε με κάποια πασαλάκια και ένα σκοινί κάποιο ψυχολογικό όριο, γύρω από το Κερδόδασος για να καταδεικνύουμε ότι δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτό».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα