Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
9.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Περίπου 45 άνθρωποι κάθε χρόνο βάζουν τέλος στη ζωή τους

Πρέπει να διαβάσετε

Δραματική είναι η πρωτιά της Κρήτης στις αυτοκτονίες σε επίπεδο χώρας!

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας με αφορμή την εκδήλωση για την αυτοκτονικότητα, που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και το Κέντρο Κοινότητας, έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βγόντζας, υπάρχουν δεδομένα που αφορούν τα τελευταία 20 – 22 χρόνια, τα οποία «δείχνουν» ότι η Κρήτη έχει ποσοστιαία – αν διορθωθεί ο πληθυσμός – διπλάσιο αριθμό αυτοκτονιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Με έναν υπολογισμό που κάνουμε κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, χάνονται περίπου 45 άτομα από αυτή την αιτία στο νησί».

Μάλιστα, ο κ. Βγόντζας εξέφρασε την πεποίθηση πως «κάποια από τα τροχαία είναι αυτοκτονικά ισοδύναμα». «Ο άνθρωπος που οδηγάει απρόσεκτα ή ο νεαρός που αναπτύσσει υπερβολικές ταχύτητες, εκείνος που οδηγεί κάτω υπό την επήρεια αλκοόλ, νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά έχει να κάνει με το πως αισθάνεται, τι βιώνει, ποιο είναι το ιστορικό του και κάποια από τα τροχαία θα τα απέδιδα σίγουρα στην συμπεριφορά αλλά έχουν σχέση και με άλλα θέματα. Μιλάμε όμως για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νούμερο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Βγόντζα, ο πιο μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών στην Κρήτη  είναι το 2000 με 61 αυτοκτονίες και ο δεύτερος πιο μεγάλος το 2018, όπου 59 άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους. «Τα νούμερα φωνάζουν από μόνα τους. Δεν προέρχονται από εμάς αλλά από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου υπάρχει ένα καλό σύστημα καταγραφής».

Όπως εξήγησε ο κ. Βγόντζας, για να μπορέσουν να εξεταστούν όλα τα στοιχεία έπρεπε να «υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα, γενετικά δεδομένα και ένα καλό οικογενειακό ιστορικό. Δεν τα έχουμε όμως. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει να κάνει με κάποια μαγκιά ή ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κατοίκων του νησιού. Αυτό που έχουμε βρει, είναι ότι συνήθως υπάρχει κάποια ψυχική νόσος».

Ο κ. Βγόντζας τόνισε πως υπήρχαν σκέψεις στο παρελθόν για να φτιαχτεί ένα Κέντρο Παρέμβασης στην Κρίση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. «Αυτό δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, υπάρχει σε όλο τον κόσμο, κάθε κοσμητεία έχει ένα τέτοιο κέντρο, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο, έχει προσωπικό μπορεί να τρέξει, με αυτοκίνητα, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν άμεσα απάντηση. Αυτό το προτείναμε το 2010, πέρασε από το ΠΑΓΝΗ, από την ΥΠΕ, πήγε στο υπουργείο, πήραμε την έγκριση σκοπιμότητας, είχε και την υπογραφή ενός υφυπουργού.  Είμαστε στο 2022, έχει γίνει κάτι τέτοιο; Όχι. Η παραμέληση δημιουργίας αυτών των δομών, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και διαπερνά διοικήσεις, κυβερνήσεις κλπ.».

Κλείνοντας, ο κ. Βγόντζας αναφέρθηκε στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, τους στόχους της αλλά και… τα όσα έπρεπε να γίνουν, εδώ και αρκετά χρόνια στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην επαρχία.

Ακούστε αναλυτικά:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα