Tuta absoluta, τουρισμός κι οικοδομή αποτελούν τους τρεις «εχθρούς» στην παρούσα φάση για τις καλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη.
Αναφορικά με τo έντομο tuta absoluta, έχει καταστρέψει το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές καλλιέργειες ντομάτας. Σε ότι αφορά συνολικά τις καλλιέργειες κηπευτικών, τα λιγοστα εργατικά χέρια μοιράζονται στην παρούσα φάση μεταξύ πρωτογενή τομέα, τουρισμού κι οικοδομικής δραστηριότητας, με τους δυο τελευταίους κλάδους να είναι πιο ελκυστικοί από οικονομικής πλευράς.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αλλοδαποί εργάτες έχουν έρθει στο νησί κατόπιν αιτήματος αγρότη κι εν τέλει πιάνουν δουλειά σε άλλο κλάδο, λόγω καλύτερο μισθού. «Νόμιμα δεν μπορούν να εργαστούν αλλού, όμως από τη στιγμή που μπαίνουν στην Ελλάδα κι αμέσως κάποιος άλλος κλάδος τους δίνει τα διπλάσια χρήματα απ’ότι έχουν συμφωνήσει, προφανώς κι επιλέγουν τη μη νομιμότητα, σε αντάλλαγμα με τα διπλάσια χρήματα, έστω και για δυο, τρεις μήνες. Η καταγγελία της σύμβασης γίνεται αμέσως από εμάς. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά εφαρμόζεται εννιάμηνη παραμονή αλλοδαπών εργατών στη χώρα με υποχρεωτική έξοδο από αυτήν, κατά την ολοκλήρωση του διαστήματος. Με το δεδομένο ότι κανείς δε θέλει να φύγει, μένει να δούμε μετά τη συμπλήρωσή του, αν δημιουργηθεί μεγάλος όγκος από νέους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίοι θα επιλέξουν οποιοδήποτε άλλο κλάδο που δίνει τα διπλά χρήματα απ’ότι η σύμβαση κι η συμφωνία που είχαν για να έρθουν, παρά τη νομιμότητά τους στην Ελλάδα ή τη δυνατότητα να ξαναέρθουν νόμιμα στην Ελλάδα». δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης.
Την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτική είναι η τιμή για τα αγγούρια, για τα οποία κυμαίνεται μεταξύ 0,10 – 0,50 ευρώ το κιλό. Για τα πρώτης ποιότητας η τιμή ξεκινάει από 0,25 ευρώ το κιλό. «Για το μήνα Απρίλιο οι τιμές αυτές δεν είναι συνήθεις. Άλλες χρονιές ξεκινάνε από 0,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βιαννιτάκης.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις χαμηλές τιμές, μεγάλες ποσότητες μένουν απούλητες. «Στην Ιεράπετρα την περίοδο αυτή παράγονται εβδομαδιαίως 1.200 τόνοι αγγούρια. Από την ποσότητα αυτή την περασμένη εβδομάδα πωλήθηκε μόλις το 30%» πρόσθεσε ο κ. Βιαννιτάκης και στάθηκε στους λόγους που έχουν διαμορφώσει την κατάσταση αυτή: «Η Πελοπόννησος έχει μπει στην παραγωγή και βγάζει εκτός κάδρου την Κρήτη, καθώς είναι πιο ανταγωνιστική στις τιμές για τον εφοδιασμό των κεντρικών αγορών, λόγω μειωμένου μεταφορικού κόστους. Πάντα μετά το Πάσχα υπάρχει μια κάμψη στη ζήτηση, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό όπως φέτος. Επίσης, λόγω του ήπιου χειμώνα στη χώρα, οι καλλιέργειες στις περισσότερες περιοχές ωρίμασαν νωρίτερα, άρα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός».