Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Οι δύσκολες εξισώσεις του τουρισμού – Ζητούν μέτρα στήριξης οι ξενοδόχοι

Πρέπει να διαβάσετε

Στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει και η θερινή περίοδος, έχει εισέλθει η τουριστική αγορά, με τις προσδοκίες να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Ωστόσο, δεν λείπουν ούτε φέτος οι δύσκολες εξισώσεις του τουρισμού, που δεν είναι άλλες από το λειτουργικό κόστος και τη δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος σημείωσε πως η κατάσταση στην Κρήτη, δεν είναι πολύ καλή όσον αφορά την αρχή της σεζόν παρά το γεγονός ότι αρκετοί ξενοδόχοι επιθυμούν να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία μέχρι τέλος Απριλίου.  «Οι πληρότητες είναι χαμηλές, υπάρχουν συμφωνίες με μεγάλους tour operators, όπου είναι πιο μαζεμένες οι κλίνες και αν αναλογιστούμε ότι μετά από 2 χρόνια έχουμε αυτές τις εικόνες, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Γενικότερα ο Μάιος δεν είναι όπως τον περιμέναμε προ πολέμου, συνεπώς πάμε σε ένα καλοκαίρι που θα είναι καλύτερο από το 2021, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Ο μεγάλος προβληματισμός και η εξίσωση η δύσκολη είναι το λειτουργικό κόστος που έχει εκτοξευθεί όχι μόνο στις επιχειρήσεις, ένα 25%. Υπολογίζουμε αύξηση κόστους στην δωματοδιανυκτέρευση, έχουμε το κόστους του φαγητού και με τιμές κλειδωμένες του 2019. Σχεδόν πάνω από τα μισά ξενοδοχεία στην Κρήτη, είναι έτσι, κοκκίνησε η κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων».

Από την άλλη, πρόσθεσε πως υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες ανά τη χώρα. «Αλλιώς είναι στη Β. Ελλάδα και αλλιώς κάπου αλλού. Η Χαλκιδική, η Πιερία και η Θάσος ξεκινούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά έχουμε την πασχαλινή περίοδο που υπάρχουν περιοχές δημοφιλείς που φαίνεται να κάνουν καλές πληρότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, υπάρχουν και άλλες εθνικότητες όπως η Αγγλία και η Γερμανία που προτιμούν την Β. Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Δεν έχει όμως Σκανδιναβούς σε σύγκριση με την Κρήτη, τη Ρόδο ή την Κω, είναι λίγοι. Ανοίγει και η γαλλική αγορά και θα γίνουν πολλές προσπάθειες για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό της ρωσικής αγοράς, που μετά την πτώχευση του ομίλου Μουζενίδη, είχαμε απώλειες και πριν τον πόλεμο. Τον οδικό τουρισμό από την Ουκρανία που είχε κάνει σημαντικές αφίξεις, θα τα δούμε στην πορεία, αφού ξεκινάμε το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου, χάνουμε κάποιες μέρες αλλά είναι θέμα λειτουργικού κόστους».

Πρόσθεσε δε, πως είναι σίγουρο ότι κάποιες κατηγορίες ξενοδοχείων όπως τα 5αστερα αν είναι σε πολύ καλές περιοχές που μπορούν αν διεκδικήσουν καλύτερες τιμές ή εξαιτίας των τιμών, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις προσαρμογές. «Όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε σε δύσκολη θέση. Βλέπουμε μπροστά να μην αλλάζει κάτι σε σχέση και με τα πληθωριστικά κόστη και αυτό είναι το ζητούμενο από εδώ και πέρα».

Ο κ. Τάσσιος ανέφερε πως ουσιαστικά τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι κυρίως η επιμήκυνση των υποχρεώσεων των επιχειρηματιών καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την επόμενη περίοδο. «Ούτε αυτά που υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αρκούν να λύσουν τα προβλήματα της αύξησης του κόστους. Περιλαμβάνουμε τις όποιες αποδόσεις, για να δούμε αν θα έχουμε κάποιου είδους ενίσχυσης διότι η Ε.Ε. περιμένει να δει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, πότε θα υπάρξει συνθήκη ειρηνευτική, για να πράξει ανάλογα. Βέβαια, συμφωνώ με τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στους Δελφούς, που είπε κάτι ξεκάθαρο, ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. για να μην έχουμε άλυτα ζητήματα, ο κόσμος χρειάζεται να δει λεφτά στην τσέπη του. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αλλά αυτό δεν αρκεί».

Όσον αφορά την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Τάσσιος σημείωσε πως υπάρχει μια προδιάθεση για τον εσωτερικό τουρισμό είτε με οργανωμένα πακέτα είτε μεμονωμένα. «Υπάρχουν περιοχές που δείχνουν δυναμική, η Κέρκυρα είναι παραδοσιακός προορισμός και η Ήπειρος σαν Περιφέρεια, πάμε στην Πελοπόννησο που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη ανεβάζουν νούμερα και υπάρχουν ξενοδοχεία και στη Ρόδο και στην Κρήτη που θα είναι ανοιχτά και το Πάσχα. Είναι δηλαδή για την εσωτερική αγορά αρκετές οι μονάδες που θα έχουν ανοίξει και μένει να δούμε πως θα καταγραφεί σε αποτέλεσμα».

Κλείνοντας, ο κ. Τάσσιος σημείωσε πως η δεύτερη πιο δύσκολη εξίσωση είναι αυτή της εξεύρεσης προσωπικού. «Το είδαμε όχι μόνο φέτος αλλά και το 2019, υπάρχει ζήτημα στις ειδικότητες όπως η καθαριότητα είτε αντίστοιχα σε βοηθητικά χέρια στις κουζίνες. Οπότε αυτό είναι ένα βασικό κενό, παράλληλα και με το σέρβις των ξενοδοχείων, δύο χρόνια δεν λειτουργούσαν τα ξενοδοχεία, ο κόσμος ήθελε να δουλέψει. Υπήρξαν άλλες θέσεις εργασίες σε 12μηνη βάση, έχουμε ένα μείγμα δύσκολο προς επίλυση και δεν είναι απλή λύση. Θα πρέπει όπως η Ισπανία να δούμε πως αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν από διακριτικές συμφωνίες γιατί λέγεται ότι δεν πληρώνουμε τον Έλληνα να πάει στη λάντζα. Μα δεν υπάρχει κάποιος που θέλει να πάει εκεί, είναι συγκεκριμένες οι ελλείψεις».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα