Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Οι αυξήσεις φέρνουν μείωση παραγωγής για τους αγρότες – Ζητούν μέτρα στήριξης

Πρέπει να διαβάσετε

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες αγρότες σε όλη την χώρα καθώς οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και λιπάσματα έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής κάτι που προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης σημείωσε πως είναι μία από τις δυσκολότερες περιοχές και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παραμέτρους. «Το πιο σημαντικό όμως είναι το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί ιδίως τις τελευταίες βδομάδες. Αυτό έχει να κάνει με την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια, που σε εμάς στην Κρήτη έχει να κάνει με το νερό της άρδευσης. Οι λογαριασμοί είναι πολύ αυξημένοι και βεβαίως με τα καύσιμα για τις μετακινήσεις μας και για την καλλιέργεια μας. Χρειαζόμαστε αυτές τις δύο παραμέτρους που είναι σημαντικοί, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στην καλλιέργεια κηπευτικών και τα φυτά είναι ζωντανός οργανισμός που σε καθημερινή βάση είναι από τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει να έχουμε κατά νου για να έχουμε σταθερή παραγωγή, όσον αφορά την ποιότητα και τις ποσότητες».

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν πρώτες ύλες που η αύξηση ξεπερνάει το 100%. «Ένα άλλο πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί τις τελευταίες ημέρες είναι ότι αρκετές από τις πρώτες ύλες δεν τις βρίσκουμε στην αγορά ή τις βρίσκουμε σε περιορισμένες ποσότητες, για να μπορέσουμε να τις προμηθευτούμε, πρέπει να καταβάλουμε τα χρήματα μετρητοίς στον προμηθευτή διότι και αυτός αντιμετωπίζει προβλήματα με το δικό του προμηθευτή». 

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, ο αγρότης σταματά τη θρέψη και κατά συνέπεια μετά από ένα καιρό θα σταματήσει την παραγωγή. «Ήδη έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω άλλων παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες, για να ανταπεξέλθουν τα φυτά στις συνθήκες, αυτές οι πρώτες ύλες θα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Αυτές είναι πολύ ακριβές και γίνονται δυσεύρετες».

Ο κ. Ορφανουδάκης ανέφερε πως το κόστος από την πλευρά των αγροτών δεν έχει μετακυλήσει στον καταναλωτή. «Αυτό που είναι οι τιμές τσιμπημένες, αφορά τους μεσάζοντες και εκεί ήταν ένα θέμα που συζητήσαμε με τον κ. Γεωργαντά να υπάρξουν έλεγχοι και μηχανισμοί, ώστε η αισχροκέρδεια να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή. Εμείς δεν έχουμε μετακυλήσει το κόστος προς τον καταναλωτή γιατί αυτό δυσχεραίνει την αγοραστική δύναμη, αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μας ενισχύσει με όποιο τρόπο μπορέσει ώστε να μείνουμε στα χωράφια και στα θερμοκήπια για να καλλιεργήσουμε».

Ο κ. Ορφανουδάκης επεσήμανε πως υπάρχουν ελλείψεις στην πατάτα, στην αγορά αλλά επειδή ξεκινάει η νέα θερινή περίοδο φύτευσης και καλλιέργειας, «βλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και στην προμήθεια των φυτών και σπόρων αλλά και στις πρώτες ύλες. Οπότε ενδεχομένως κάποιοι από εμάς να μη μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους από τη στιγμή που δεν έχουμε εισπράξεις και οι καλλιέργειες δεν έχουν επιφέρει αυτά που περιμέναμε».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει θέμα για τυχόν ελλείψεις αυτή τη στιγμή ωστόσο οι τιμές στα κηπευτικά κινούνται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

«Ο παραγωγός έχει κανονικά για την εποχή επίπεδα τιμών αλλά έχει το χειρότερο εισόδημα τις τελευταίας 20ετίας, αυτό δημιουργεί το αίσθημα ανασφάλειας για την επόμενη χρονιά και πως μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Δεν ήταν πρόβλημα αυτό αλλά ότι υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας σε όλους και σε όλη την κοινωνία, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα ακρίβειας στο κόστος παραγωγός που επικεντρώνεται π.χ. στις μεταφορές, έχουν εξαγγελθεί ότι θα αυξηθούν, ότι δεν μπορούν να επωμιστούν αυτό το κόστος πλέον οι εταιρίες. Υπάρχει αλλαγή τιμοκαταλόγου σε διάφορα εφόδια. Πριν 10 ημέρες υπήρξε νέα αύξηση στο μέταλλο, είναι ένα κλίμα αβεβαιότητας, κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον» κατέληξε.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα