Την εκτίμηση ότι έχει αυξηθεί το κάπνισμα σε μεγαλύτερες ηλικίες στις οποίες δεν επιτρέπεται κιόλας, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, o Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Γιώργος Μελέτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Μελέτης έχει αυξηθεί το κάπνισμα μέχρι τις μεγάλες ηλικίες, στις οποίες δεν επιτρέπεται να καπνίζουν καθώς έχουν νοσήματα που τους απαγορεύουν το κάπνισμα. «Έχει αυξηθεί όχι μόνο στους υγιείς αλλά και μεταξύ των ασθενών μας, είναι μια πανδημία που απασχολεί τον πλανήτη ένα αιώνα και δεν έχουμε καταφέρει να τη βάλουμε σε ύφεση».
Πρόσθεσε δε, πως ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από το 30-35% των ασθενών που είναι διαγνωσμένοι συνεχίζει να καπνίζει ενώ έχουν κάνει προσπάθεια να το κόψουν άλλοτε με επιτυχία άλλοτε με αποτυχία. «Δυστυχώς, συνεχίζουν να καπνίζουν. Αυτό που συζητάμε οι ειδικοί είναι να καταλάβουμε ότι το κάπνισμα δεν είναι κακή συνήθεια αλλά νόσος, ακριβώς λόγο της εξάρτησης στη νικοτίνη. Καπνίζουν οι άνθρωποι οπότε το νόημα είναι να καταλάβουν οι άνθρωποι που καπνίζουν ότι είναι μία πάθηση που γίνεται λόγω της εξάρτησης στη νικοτίνη και αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουμε».
Ο κ. Μελέτης ανέφερε πως υπάρχουν όπλα στη σύγχρονη επιστήμη, όμως οι καπνοβιομηχανίες «έχουν βρει άλλους τρόπους για να κάνουν νέους να γίνουν καπνιστές, ένα σωρό καινούρια προϊόντα που υπάρχουν και καλύτερη συμπτωματολογία στους χρόνιους ασθενείς, δήθεν ότι βλάπτουν λιγότερο. Βέβαια κανείς δεν έχει πει ότι δεν βλάπτει καθόλου, είναι άλλος τρόπος για να συνεχιστεί η εξάρτηση».
Σύμφωνα με τον κ. Μελέτη, μελέτες που να λένε ότι είναι ακριβώς το ίδιο με το τσιγάρο το κανονικό δεν υπάρχουν διότι δεν κυκλοφορούν πολλά χρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. «Θα χρειαστούν αρκετό καιρό να τρέξουν αυτές οι μελέτες, χρειάζονται δεκαετίες για να δούμε την επίπτωση που προκαλούν, οξείες πνευμονοπάθειες, αυτό έχει ερευνηθεί και έχουν ανακοινωθεί περιστατικά. Σαφώς λόγω της νικοτίνης διαιωνίζουν την εξάρτηση, οπότε υπάρχουν ασθενείς που περνούν από το θερμικό σε κανονικό τσιγάρο. Είναι δέσμιοι της κατάστασης και δυστυχώς δεν μας βοηθάει καλά και η αυστηρότητα της τήρησης των νόμων, που θα θέλαμε να υπάρχει ακόμη. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι, δεν τους τηρούμε ακριβώς παντού. Ελπίζουμε να τηρούνται όσο γίνεται περισσότερο αλλά εμείς οι ίδιοι πρέπει να βοηθήσουμε».
Ο κ. Μελέτης επεσήμανε πως όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες το κάπνισμα γίνεται περισσότερο για πειραματισμό. «Δεν έχουμε πολλούς νεαρούς, κάτω των 20 ετών που να έρχονται στα ιατρεία και να ζητούν βοήθεια για διακοπή καπνίσματος, είναι στη φάση της έρευνας του πειραματισμού και δεν έχουν σκεφτεί ότι είναι εξαρτημένοι και έχουν πρόβλημα στην υγεία τους. Τα παιδιά που έχουν πρόβλημα υγείας είναι ελάχιστα αυτά που δοκιμάζουν να καπνίσουν, όσοι το κόψουν όμως ευγνωμονούν τον εαυτό τους. Είτε πάσχουν είτε όχι από κάποια πάθηση, εμείς είμαστε κοντά τους να τους συμβουλεύσουμε και να τους βοηθήσουμε».
Ωστόσο, ο κ. Μελέτης ανέφερε πως δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση στο ιατρείο για την βοήθεια διακοπής του καπνίσματος λόγω της πανδημίας. «Οι άνθρωποι διστάζουν να έρθουν στο νοσοκομείο, ακόμη και τώρα με την ύφεση. Ελπίζουμε να είναι αρκετά τα περιστατικά που θα έρθουν στα δημόσια νοσοκομεία για να ξεπεράσουν αυτό το θέμα. Έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, το Μάιο τουλάχιστον 150% με 200% η προσέλευση του κόσμου, να εξεταστεί κλπ. Φαίνεται ότι ο κόσμος ζητάει βοήθεια για το συγκεκριμένο θέμα, είμαστε εδώ να τη δώσουμε όμως και σε ανθρώπους που νοσηλεύονται σε εμάς, εννοείται ότι θα τους βοηθήσουμε. Μια παράκληση και σε συναδέλφους, αν σπαταλήσουν δύο – τρία λεπτά για τη διακοπή του καπνίσματος σε ένα ασθενή μπορεί να το αποφασίσει και να το κάνει. Υπάρχει βοήθεια σε οποιοδήποτε στάδιο νόσου και αν είναι, θα τον βοηθήσει. Πόσο μάλλον σε κακοήθειες, είναι αναγκαστική η διακοπή. Έχουμε τραγικά περιστατικά με κακοήθειες που καπνίζουν, ακόμη που υποτροπιάζουν, οι χημειοθεραπείες είναι λιγότερο αποτελεσματικές στους καπνιστές, υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν αυτό».
Κλείνοντας, ο κ. Μελέτης τόνισε πως αυξήθηκε ο αριθμός των καπνιστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και οι καπνιστές που έχουν καταφύγει σε θερμικά προϊόντα. «Πριν 4 με 5 χρόνια ήταν 0,9 των καπνιστών που κάπνιζε τα νεότερα προϊόντα, τώρα έχει ανέβει στο 4%. Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για τους καπνιστές των κανονικών τσιγάρων αλλά λίγο μένει να πας από τη μία κατηγορία στην άλλη».