Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Ο τουρισμός ανακάμπτει παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πρέπει να διαβάσετε

Στην τελική ευθεία για να ανοίξουν τις πόρτες τους και να υποδεχθούν τους επισκέπτες, βρίσκονται οι ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο μηχανικός περιβάλλοντος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στην Ελούντα και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και Marketing Greece Φώτης Κοκοτός, σημείωσε πως όσον αφορά την πανδημία, κανένα γεγονός τέτοιο στον τουρισμό δεν μπορεί να συγκριθεί με το σοκ του κορωνοϊού. «Αυτά που συμβαίνουν τώρα σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, είναι μικρότερης έντασης, αφού επέζησε ο τουρισμός δύο χρόνια πανδημίας, μια χαρά θα τα περάσει και τώρα».

Πρόσθεσε δε, πως επιχειρήσεις όπως η δική του θα πληγούν περισσότερο. «Ο τουρισμός έχει μικρή εξάρτηση από την ρωσική αγορά και δευτερευόντως από την Ουκρανία, άλλες αγορές θα αναπληρώσουν το κενό, για εμάς, θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε την απώλεια. Αν δεν κάνουμε μια χρονιά ρεκόρ, θα είναι πολύ κοντά σε αυτό, καλύτερα να επικεντρωθούμε σε άλλα ζητήματα όπως ο πόλεμος, η ενέργεια και ο τουρισμός να μην μας ανησυχεί».

Ο κ. Κοκοτός σημείωσε πως όσοι διατηρούν την πολυτέλεια με ακριβά ξενοδοχεία, πρέπει να αναζητήσουν πελάτες από όλες τις αγορές του κόσμου. «Δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα όσο με το να μπορέσουμε να αναζητήσουμε εκείνους που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν την απώλεια. Λίγο παραπάνω δουλειά από πλευράς μάρκετινγκ και κρατήσεων για να αναπληρώσουμε το κενό και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, θα τα καταφέρουμε πιστεύω».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν πρέπει να αναπληρώσεις κάτι βραχυπρόσθεσμα, πας αναγκαστικά εκεί που υπάρχουν συνδέσεις. «Αν πρέπει να αλλάξεις την στρατηγική της χώρας, της Κρήτης ή της επιχείρησης πρέπει να κοιτάξεις και άλλες αγορές και να καλλιεργήσεις τις αεροπορικές συνδέσεις. Η ρωσική αγορά θα αποκλειστεί από την Ευρώπη οπότε άλλοι θα θέλουν να πάρουν τα σλοτς, φέτος το καλοκαίρι θα είναι λίγο αργά όταν τα πάρουν αλλά θα παγιωθούν δικαιώματα για την επόμενη χρονιά και υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρίες και χώρες να αναπληρωθεί το κενό. Άκουσα για Καζακστάν, για το Άμπου Ντάμπι, θα υπάρξουν και άλλοι».

Ο κ. Κοκοτός σημείωσε πως οι πτήσεις που γεμίζουν και είναι τακτικές έχουν από… όλα! «Έχουν τον πελάτη του AIRBNB, του ακριβού ξενοδοχείου ή της βίλας, οπότε τέτοιου είδους πτήσεις τακτικές, είναι αυτές που χρειαζόμαστε για να εξυπηρετηθούμε όλοι. Προφανώς θα πάρουν κάποιοι ιδιωτικό αεροσκάφος και αυτό έγινε πέρσι όταν υπήρξαν κλειστές αγορές και κλειστά σύνορα, η Τουρκία είναι γεμάτη από Ρώσους πελάτες και τα ξενοδοχεία πάνε πολύ καλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νόμισμα τους είναι ασθενές, χάνουμε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, αυτών που θα πάνε εκεί και θα βρουν ποιότητα σε καλή τιμή, οπότε η Ελλάδα θα τους χάσει σε αυτό το βαλάντιο».

Σημείωσε δε, πως θα εξακολουθήσουν να έρχονται άνθρωποι με ιδιωτικά αεροσκάφη. «Θα το κάνουν όσοι μπορούν, θα είναι άλλες εθνικότητες απλά επειδή φέτος υπάρχουν μηδενικοί περιορισμοί δεν υπάρχει η ανάγκη παράκαμψης με τις πτήσεις που πήγαιναν μέσω Κύπρου ή Ισραήλ, που έχει ανοίξει τα σύνορα. Είχαμε πελάτη που ήρθε από Μαρόκο και έκανε 3 στάσεις για να μπορέσει να έρθει, αυτά έχουν εξομαλυνθεί άρα θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, μην ανησυχείτε για τον τουρισμό, έχουμε σοβαρότερα προβλήματα».

O κ. Κοκοτός σημείωσε πως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έχει σχέση με το κόστος και αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, για να μην κηρυχθούν σε χρεοκοπία. «Αυτό είναι το σημαντικό, υπάρχει πίεση στα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εμάς το ενεργειακό κόστος μας προβλέπει ότι θα ξεπεράσει το 10% του κόστους, ουσιαστικά διπλασιάζεται, αυτό όμως, μας έδωσε την ώθηση να ξεκινήσουμε ένα φωτοβολταικό αμέσως και να θέσουμε ένα ορίζοντα μέχρι το 2025 για να έχουμε πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία. Γίνεται ένας χαμός με τα πάνελ, δεν φτάνουν για τα ξενοδοχεία, αυτό μπορεί να αυξηθεί και έχει 2 μήνες αναμονή».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Κοκοτός αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού λέγοντας πως ήδη υπήρχε από πέρσι. «Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που το επηρεάζουν. «Υπήρξαν και άνθρωποι που απλώς άλλαξαν κλάδο γιατί δεν μπορούσαν να μείνουν άνεργοι και είχαν υποχρεώσεις και οικογένειες. Πήγαν σε μια μόνιμη δουλειά, αν βρεις δουλειά σε ένα κλάδο με 12 μήνες απασχόλησης, σταματάς να δουλεύεις σεζόν. Ένα τρίτο, έχει να κάνει και με τα καταλύματα ειδικά σε μέρη όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Άνθρωποι που θέλουν να κάνουν οικογένεια, όταν είσαι νέος πολύ πιο εύκολα φεύγεις για κάπου αλλού, αλλά όταν έχεις οικογένεια είναι αλλιώς. Ο τουρισμός θα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό του».

Η ενεργειακή κρίση το «αγκάθι» της φετινής σεζόν

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Κώστας Κουρκουνάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας παράλληλα πως αρχικά είχε τις αμφιβολίες του.  «Παρόλο που ήμουν απαισιόδοξος στην περίοδο και μετά την αρχή της σεζόν, ενδιάμεσα του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα βλέπω ότι οι κρατήσεις πηγαίνουν κανονικά, πηγαίνουμε σε μια καλή πορεία και ελπίζω ότι θα πιάσουμε το 80% του 2019».

Πρόσθεσε δε, πως το στοίχημα για το νησί, είναι αισίως να αρχίσει και να τελειώσει η σεζόν, «αν και έχουμε το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, ελπίζω όλα να πάνε καλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φορείς του τουρισμού έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να επιμηκύνουν την τουριστική σεζόν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περσινό που τα κατάφεραν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. «Αν και το προσπαθούμε με όλα τα προβλήματα με τον κορωνοϊό, ελπίζω και φέτος να περάσουμε το 15νθήμερο του Νοεμβρίου».

Μάλιστα, σημείωσε πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι οι τιμές στην ενέργεια καθώς όσον αφορά την εύρεση υπαλλήλων, το πρόβλημα έχει σχεδόν λυθεί. «Όλα τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει έχουν το προσωπικό τους, είναι δύσκολο κομμάτι αλλά η ενέργεια είναι το μεγάλο αγκάθι της φετινής σεζόν».

Αναφερθείς στην κατάσταση που επικρατεί στην Σανγκάη και τους φόβους που «γεννά», ο κ. Κουρκουνάκης σημείωσε πως ο τουρισμός είναι ευαίσθητο κομμάτι και οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. «Μας ανησυχεί η Σανγκάη, τα νέα γεγονότα με το φυσικό αέριο, θεωρώ ότι ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι που όλα τα πράγματα είναι ευάλωτα».

Κλείνοντας, ανέφερε πως η περίοδος του καθολικού Πάσχα έκλεισε πολύ καλά, ωστόσο υπήρξε μια μικρή πτώση στην εβδομάδα μεταξύ καθολικού και ορθόδοξου. «Οι κρατήσεις έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν και έχουν μια καλή ροή, όλα πηγαίνουν καλύτερα από όσο περιμέναμε».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα