O Οκτώβριος εκτός… από το φθινόπωρο, φέρνει αυξήσεις σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης ανέφερε πως με την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των πρώτων υλών το τελευταίο διάστημα, ο χορός των ανατιμήσεων συνεχίζεται.
Όπως ανέφερε ο κ. Κανακαράκης, τον Οκτώβριο θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις στα λευκά είδη στο 10%, στα κρουασάν και στα γαλακτοκομικά στο 10%, στο αλκοόλ και στα κρασιά γύρω στο 7%, στα ρύζια 6%, ο μπακαλιάρος – ένα προϊόν εποχής – θα έχει αύξηση γύρω στο 10-15% και θα δούμε στα ξύδια, στα ελαιόλαδα και στις πάνες γύρω στο 10% ενώ πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατιμήσεις και για τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο.
Όπως εξήγησε ο κ. Κανακαράκης, οι τιμοληψίες δίνονται ειδικά από τις βιομηχανίες προς τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που στη συνέχεια θα διοχετευθούν στα ράφια, ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να προβούν στις απαραίτητες αγορές.
«Τον Νοέμβριο θα παρατηρήσουμε σε καθαριστικά, αυξήσεις γύρω στο 6%, τα αυγά θα έχουν μια τεράστια αύξηση στο 10%, παρόλο που είχε σημειωθεί μια αύξηση 5% στις αρχές του καλοκαιριού, τα παξιμάδια γύρω στο 12%, η ζάχαρη άχνη στο 10% και τα σαμπουάν στο 4%» τόνισε ο κ. Κανακαράκης ενώ ξεκαθάρισε πως οι αυξήσεις αυτές δεν αφορούν όλες τις κατηγορίες των προϊόντων αλλά μεμονωμένα τις περισσότερες εταιρίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη, η αύξηση αυτή θα αποτυπωθεί στις αποδείξεις των καταναλωτών, μετά τις 15 Οκτωβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που θα έχει η κάθε αλυσίδα των σούπερ μάρκετ, διαφοροποιούνται οι τιμές στο ράφι. Οι επόμενες αυξήσεις του Νοεμβρίου, θα μεταφραστούν για τους καταναλωτές, μετά το πρώτο δεκαήμερο.
Ο κ. Κανακαράκης έκανε λόγο για «τρομακτική διαφορά», αφού για πρώτη φορά ανατρέπεται και η σχέση του πετρελαίου κίνησης με της βενζίνης. «Το πετρέλαιο θα είναι λίγο πιο ακριβό σε λίγες ημέρες. Είναι ήδη περίπου στην ίδια τιμή στην Κρήτη αυτά τα δύο, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Σαν επιστημονικό σωματείο που μας ενδιαφέρει η εφοδιαστική αλυσίδα, δεν έχουμε ξαναδεί αυτή την αύξηση».
Σημείωσε δε, πως τα αίτια μπορεί να είναι πολλά, καθώς σίγουρα το όλο κλίμα «δυναμιτίζει» ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι φόροι και ο τρόπος με τον οποίο επιδίδονται αλλά και οι επιδοτήσεις της πολιτείας. «Είναι πολλοί οι λόγοι που επηρεάζουν αυτή τη σχέση».
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics, σημείωσε πως οι Κρητικοί έχουν το πλεονέκτημα ότι ζουν σε ένα πολύ καλό γεωγραφικό μέρος και υπάρχει επάρκεια προϊόντων, ειδικά στα οπωροκηπευτικά, παρά το γεγονός ότι και οι τιμές των λιπασμάτων βρίσκονται στα ύψη. «Δεν διακρίνω κάποια έλλειψη σε προϊόντα, όμως ζούμε σε ένα ζωντανό και δυναμικό περιβάλλον που είναι αβέβαιο. Όμως αν εκτιμήσουμε το μέλλον, με όλες αυτές τις συνιστώσες, δεν σταματάμε στο Νοέμβριο, δεν βλέπω μια αποκλιμάκωση ή σταθερότητα. Η Κρήτη όμως δεν έχει πρόβλημα προς το παρόν, με τις καταστάσεις που βλέπω τώρα, αν εξαιρέσουμε όμως τα γαλακτοκομικά».
Κλείνοντας, ο κ. Κανακαράκης, εκτίμησε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι «βαρύς» ενώ όλοι αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, αφού ήδη οι περισσότεροι πολίτες, ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ζεσταθούν. «Υπάρχει ενεργειακή αβεβαιότητα, γιατί υπήρχε μια εξάρτηση από την Ρωσία, δεν υπάρχει κοινός βηματισμός ακόμη και σε επίπεδο ηγετών. Η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να υπάρχει για τους επόμενος 3 – 6 μήνες, μια αποσταθεροποίηση. Θα τη διακρίνω όμως έντονα το καλοκαίρι του 2023».