Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: «Ναι μεν… αλλά» από τους επιχειρηματίες του τουρισμού για τα νέα μέτρα

Πρέπει να διαβάσετε

Τη «μέγγενη» του ενεργειακού κόστους και την αβεβαιότητα των προβλέψεων που γέννησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αγωνίζεται να υπερκεράσσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κρήτης στη φετινή τουριστική σεζόν.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Μανώλης Τσακαλάκης, σημείωσε πως το κόστος της ενέργειας φέτος είναι σίγουρα πάνω από το διπλάσιο και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλασιάζεται! 

«Η ελληνική ξενοδοχία φέτος, από ότι φαίνεται, παρότι εξακολουθούμε να μένουμε αισιόδοξοι βλέπουμε σιγά-σιγά ότι οι παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση, δηλαδή η πανδημία, να εξελίσσεται ξανά και να απειλεί.  Από την άλλη, πέρα από τις αυξήσεις πρώτων υλών που περνούν μεσοσταθμικά το 30% έχουμε να αντιμετωπίσουμε σταθερές τιμές για ένα 18μηνο. Παραπάνω να πληρώσουν οι πελάτες δεν μπορούν, γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτοί αυξήσεις. Καλούμαστε να λύσουμε το γρίφο που είναι δύσκολος» τόνισε ο κ. Τσακαλάκης ενώ σημείωσε πως το μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση είναι η αύξηση των 60 δόσεων σε 90, στην αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

«Περιμένουμε και άλλα, αλλά δεν είμαστε σίγουρα αν η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει, θα αντιμετωπίσουμε ξανά θέμα ρευστότητας των ξενοδοχείων και πρέπει να δούμε πως μπορούν αυτά να ελαφρυνθούν» σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης.

Πρόσθεσε δε, πως το κόστος και η αύξηση των καυσίμων θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις. «Η αύξηση του κόστου ζωής και στην τροφική ζωή, στις υπηρεσίες και παντού. Η μοναδική κατηγορία που έχει το δικαίωμα να αυξήσει τιμές είναι η αεροπορική εταιρία. Αυτοί έχουν θεσπίσει από παλιά τις πρώτες κρίσεις πετρελαίου, μια διάταξη την οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή και λέγεται επίναυλος καυσίμων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να επιβαρύνουν το εισιτήριο του καταναλωτή. Τα εισιτήρια έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό επηρεάζει αρνητικά, γιατί δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα, ο πελάτης να το αγοράσει».

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλάκης, αυτό που είχε διαπιστωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν ότι οι πελάτες λόγω του κορωνοϊού, προτιμούσαν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο για είναι μόνοι τους. «Αυτό είναι κάτι που στη σημερινή κατάσταση δεν θα το τολμήσουν ή θα είναι λίγοι αυτοί που θα το κάνουν, είναι ακόμη ένα πλήγμα στον κλάδο των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων».

«Έχουμε επιβαρύνσεις που δεν καλύπτονται»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης ανέφερε πως δεν αναμενόταν μια τέτοια εξέλιξη. «Έχουμε συζητήσει μεταξύ μας ώστε να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα υλικά και να τροποποιήσουμε τα μενού ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση. Είναι μια ευκαιρία για κάποια προϊόντα που δεν χρησιμοποιούσαμε πολύ όπως το ελαιόλαδο να το βάλουμε περισσότερο στα ξενοδοχεία. Όσον αφορά την ενέργεια δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν φροντίσει να κάνουν σωστή λειτουργία και χρήση της ενέργειας άρα η τιμή είναι αυτή που καθορίζει το κόστος και οποιαδήποτε μέτρα μπορούμε να πάρουμε είναι μεσομακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα. Σε αυτόν τον τομέα δίνεται επιδότηση, δεν την έχουμε αξιολογήσει ακόμη είναι ένα θετικό βήμα, αλλά σε όλα τα άλλα έχουμε επιβαρύνσεις που δεν καλύπτονται».

Ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε πως στο κομμάτι των καυσίμων η βοήθεια είναι ελάχιστη. «Γιατί και το κόστος στα καύσιμα είναι οι φόροι, εκεί θα πρέπει να γίνει κάποια μείωση, ώστε να δοθεί η βοήθεια στις επιχειρήσεις και στον κόσμο».

Συμπλήρωσε δε, πως δεν είναι γνωστοί ακόμη όλοι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τον τουρισμό. «Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσουμε την κατάσταση, η κερδοφορία θα μειωθεί, οι τιμές δεν ξέρουμε αν διατηρηθούν, διότι αν δεν υπάρξει αυξημένη ζήτηση θα αναγκαστούμε να προβούμε σε προσφορές και θα μειωθούν τα έσοδα».

Προβληματισμός και αγωνία για την εκκίνηση της σεζόν

Ο κ. Τσακαλάκης αναφέρθηκε στην εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν λέγοντας πως μέχρι πριν ένα μήνα ήταν αρκετά αισιόδοξος και υπολογιζόταν ότι στην Κρήτη θα ξεπεραστεί το 80% της κίνησης του 2019. «Πολύ δε, πιο αισιόδοξα περιμέναμε ότι θα ισοφαρίσουμε με το 2019 ή να το ξεπεράσουμε. Ήρθαν τώρα δύο παράγοντες και η χρονιά θα εξελιχθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, τώρα βλέπουμε ότι αναζωπυρώνεται, ακούμε συνέχεια για νέους ιούς και μεταλλάξεις ή αν τις πιάνουν εμβόλια και τρομοκρατούμαστε. Το δεύτερο είναι ότι ήταν η χρονιά που περιμέναμε στην Κρήτη, περίπου 350 χιλ. Ρώσους και Ουκρανούς, ίσως και παραπάνω. Τελικά δεν θα έχουμε ούτε λέπι, δεν ξέρω για πόσα χρόνια. Εύχομαι και ελπίζω να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να έρθουν ορισμένα μέτρα και να τους δούμε σύντομα».

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλάκης σημείωσε πως στην αρχή υπήρχε μια παγωμάρα και ένα φρενάρισμα από όλες τις αγορές. «Τώρα δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει να κάνουν κρατήσεις, όμως ο Απρίλιος θεωρείται σχεδόν χαμένος. Μα και τις καλές χρονιές, τα περισσότερα ξενοδοχεία τέλος Απρίλη άνοιγαν, οι τιμές του είναι χαμηλές και αν δεν έχεις υψηλή πληρότητα μπαίνεις μέσα, με το κόστος που έχει εκτιναχθεί, με τις λίγες κρατήσεις και με την κατάσταση να είναι σε αβεβαιότητα, λίγοι θα ανοίξουν από την αρχή του μήνα. Τουλάχιστον αρχές Μαίου θα ανοίξουν τα υπόλοιπα, έχουμε χρόνο αρκετό, γρήγορα να τα βρουν οι εμπόλεμες περιοχές, για να πάμε σε μια κανονικότητα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα