Μεγαλώνει, όπως όλα δείχνουν, το δίκτυο των καφέ κάδων ανακύκλωσης στην Κρήτη. Τέτοιοι κάδοι υπάρχουν ήδη στον Δήμο Ηρακλείου και Δήμο Χανίων, ενώ αναμένεται σύντομα να τοποθετηθούν και σε σημεία του Δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου να επιτευχθεί η διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων των κατοίκων της πόλης.
Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.
Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των απορριμάτων, καθώς έχει υπολογιστεί ότι το 35% αυτών μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Σύμφωνα με την Διευθύντρια Καθαριότητας, Διαχείρισης Απορριμάτων – Αστικού Περιβάλλοντος και Πράσινου – Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνου, Γκολφινοπούλου Νικολέτα, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν αυτοί οι κάδοι στο Ρέθυμνο, το οποίο προσπαθεί με πολλούς τρόπους να μετατραπεί σε μια οικολογική πόλη.
«Σαν Δήμος, περιμένουμε να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να παραλάβουμε τους καφέ κάδους ανακύκλωσης. Η επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων των πολιτών θα γίνεται στα ΧΥΤΑ Αμαρίου, όπου και θα μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό, το οποίο θα ανήκει στο εργοστάσιο επεξεργασίας, και υποθέτω πως θα πωλείται σε παραγωγούς και αγρότες. Η διαδικασία αυτή έχει διπλά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά».
Σημειώνεται ότι στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολέιμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες.
Ωστόσο, τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί, αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.
Εμμανουέλα Φωτάκη/Creta24